Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης η εισήγηση που έστειλαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για να προχωρήσει το αντιπλημμυρικό έργο στο Σφουγγομάλι Αγίου Νικολάου, συνολικής προεκτιμώμενης δαπάνης 247.966,63 € (με ΦΠΑ).

Η περιοχή αυτή, λίγο μετά τον κόμβο της οδού Αγ. Νικολάου- Κριτσάς, ανέκαθεν αποτελεί πονοκέφαλο για τους διερχόμενους οδηγούς, καθώς όποτε σημειώνονται εκτεταμένες βροχοπτώσεις τα νερά που συγκεντρώνονται στο οδόστρωμα δημιουργούν μια τεράστια απροσπέλαστη και πολλές φορές επικίνδυνη υδάτινη λίμνη.

Η ΑΝΑΤΟΛΗ από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου είχε γράψει αναλυτικά για την συγκεκριμένη μελέτη αντιμετώπισης του πλημμυρικού φαινομένου, η οποία τώρα, αφού επικαιροποιήθηκε από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Π.Ε. Λασιθίου, εστάλη προς έγκριση και οδεύει προς δημοπράτηση, μέσα στον επόμενο μήνα. Η υλοποίησή της αναμένεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων και εάν δεν προκύψουν καθυστερήσεις με ενστάσεις, κλπ. από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η απροβλημάτιστη διέλευση των ομβρίων, η μελέτη προβλέπει την κατασκευή τριών υπόγειων κλειστών αγωγών στα όρια του οδοστρώματος, τέσσερα φρεάτια υδροσυλλογής κάτω από το οδόστρωμα και σχάρες για να παραλαμβάνουν τα όμβρια ύδατα που απορρέουν μέσω του οδοστρώματος. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί αντίστοιχος κλειστός αγωγός και φρεάτιο υδροσυλλογής βορειοανατολικά και έξω από το κατάστρωμα της επαρχιακής οδού (έξω από το πεζοδρόμιο) για τη συλλογή των ομβρίων του ρέματος.

Στην είσοδο του τεχνικού κατασκευάζεται ειδικό έργο συλλογής για την είσοδο των ομβρίων του ρέματος και των προαναφερθέντων αγωγών, ενώ στο έργο εισόδου του τεχνικού θα κατασκευαστεί αμμοκράτης προκειμένου να συγκρατούνται τα φερτά υλικά της περιοχής. Μετά την έξοδο του τεχνικού, στη σημερινή πεπλατυσμένη κοίτη του ρέματος, θα διανοιχθεί η τραπεζοειδής διατομή που προβλέπεται από την οριοθέτηση του ρέματος, η οποία είναι εγκεκριμένη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ