Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν τα συνεργεία εργολάβων του προγράμματος δακοκτονίας να ψεκάζουν σε επιλεγμένες ζώνες του Νομού Λασιθίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λασιθίου, που συντονίζει το πρόγραμμα. Ο πρώτος ψεκασμός ξεκίνησε νωρίτερα, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που επιτρέπει την αισιοδοξία ότι η αποτελεσματικότητα του προγράμματος θα είναι μεγαλύτερη, ώστε να ανακοπεί εγκαίρως ο βιολογικός κύκλος και κατά συνέπεια η καταστροφική δράση του δάκου στην αναρτημένη παραγωγή.

Η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας Αγγελική Καραταράκη είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι οι ψεκασμοί ξεκινούν σταδιακά και απλώνονται στις ελαιοκομικές ζώνες, ανάλογα με τις ανάγκες που διαπιστώνονται και σύμφωνα με τις ενδείξεις για τους πληθυσμούς που δίνουν τα στοιχεία από τις εγκατεστημένες δακοπαγίδες.

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ο σχεδιασμός προβλέπει να ψεκαστεί ολόκληρη σχεδόν η ζώνη του Δήμου Αγίου Νικολάου, με κάποιες εξαιρέσεις, που αναμένεται να καλυφθούν και αυτές στην πορεία.

Στη Σητεία έχουν ξεκινήσει επίσης οι ψεκασμοί. Η πρόοδος των ψεκασμών σχετίζεται με βάση τους πληθυσμούς του δάκου και την εξέλιξη ωρίμανσης του ελαιοκάρπου.

Αντίστοιχη τακτική ακολουθείται και στην ζώνη της Ιεράπετρας, που έχει καλυφθεί από το πρόγραμμα δακοκτονίας.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ