Στο επίκεντρο των νέων πολιτικών που θέλει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι οι δράσεις σε τοπική κλίμακα.

Αυτό ομολογεί, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ η καθηγήτρια του Ελληνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Μαρία Λοϊζίδου, με αφορμή  την παρουσία της στην Κρήτη και το συντονιστικό ρόλο που είχε σε δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα συνέδρια με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, την γεωργία αλλά και το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Η Κα Λοϊζίδου σημειώνει πως η παρουσία εκπροσώπων της Κομισιόν στις συνεδριάσεις αυτές, αλλά και η επιμονή των παραγόντων της Ε.Ε. για συγκεκριμένες, πρωτοπόρες και αποτελεσματικές προτάσεις και καινοτομίες προκειμένου να στηριχθεί η Γεωργία απασχολεί έντονα τα κορυφαία στελέχη της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Αυτό που δείχνει να έχει μεγάλη σημασία στη συζήτηση που κάνουμε, είναι πως όλο και περισσότερο πλέον γίνεται κατανοητό πως δεν μπορούν να ισχύσουν γενικοί κανόνες και παρεμβάσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά τώρα είναι κρίσιμο οι προτάσεις να περιλαμβάνουν λύσεις για την προστασία της αγροτικής παραγωγής σ’ ένα μικρό χώρο. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως ενδιαφέρει η προστασία της ελαιοκαλλιέργειας μιας πλαγιάς που μπορεί να καταστραφεί από τα καιρικά φαινόμενα λόγω μιας απουσίας ξερολιθιάς ή ενδεχομένως η λάθος τοποθέτηση ενός θερμοκηπίου σε σημείο που μπορεί να παρασυρθεί από το ρέμα. Συνεπώς, όπως όλα τα δεδομένα φανερώνουν, αποκτά μεγάλη σημασία η ορθή παρέμβαση, νέες καινοτόμες πρακτικές που προφυλάσσουν καθώς και προτάσεις που δίνουν προληπτικά λύσεις για τις καλλιέργειες. Άλλωστε το θέμα ενδιαφέρει πλέον, τις τράπεζες που επενδύουν στον πρωτογενή τομέα για να μην χάσουν τα κεφάλαια που επενδύουν, αλλά και μια σειρά επιχειρήσεις όπως τους διακινητές των αγροτικών προϊόντων στις μεγάλες αγορές και γενικά τον τομέα της οικονομίας που εμπλέκεται με την γεωργία.

«Υπάρχουν τα άμεσα μέτρα για να βοηθηθούν διάφοροι τομείς από την κλιματική αλλαγή που έχει επέλθει και μελετούμε τι ακριβώς γίνεται στην Κρήτη για να δημιουργηθούν τ’ αντίστοιχα εργαλεία και μέτρα για να δοθούν λύσεις με πρακτικό τρόπο», σημειώνει η Κα Λοϊζίδου, εξηγώντας πως υπάρχουν μέτρα που παρουσιάστηκαν και κρίνονται για την εφαρμογή τους το επόμενο διάστημα.

«Η έλλειψη νερού, οι πλημμύρες, η ποιότητα του εδάφους απαιτεί έργα και παρεμβάσεις που αλλάζουν σε κάθε περιοχή κι αυτό επιδιώκουμε με τα εργαλεία που έχουμε αναπτύξει. Αυτό σημαίνει πως σε άλλο σημείο είναι συλλογή νερού, μέτρα για την διάβρωση του εδάφους και είναι παρά πολλά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», σημειώνει.

 

Δύσκολη η προσαρμογή των αγροτών

Ξεκαθαρίζει πάντως πως θα υπάρχει αναγκαστική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και η Κρήτη θα αποτελέσει το μοντέλο για να λειτουργήσουν πιλοτικές εφαρμογές, ειδικά στη γεωργία. «Είναι δύσκολη η προσαρμογή των αγροτών. Εγκαταλείψαμε και τώρα ξαναγυρνάμε να κάνουμε παλιές καλλιέργειες. Υπάρχει πρόβλημα, αλλά ευελπιστούμε πως το έργο που κάνουμε είναι να είμαστε κοντά στην εφαρμογή. Η Κομισιόν περιμένει να πάρει ένα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα για την Ευρώπη. Η Κρήτη θα αποτελέσει πιλότο, αλλά στόχος είναι να βοηθηθούν κι άλλες περιοχές από αυτό που θα γίνει στην Κρήτη για να λυθούν αντίστοιχα προβλήματα με την κλιματική αλλαγή», τονίζει η Κα Λοϊζίδου.

Η καθηγήτρια του ΕΜΠ υπογραμμίζει πως η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να υπάρξει η καλύτερη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών φορέων, Περιφέρειας Κρήτης και Ε.Ε. για να υλοποιηθούν πρωτοπόρες δράσεις για την προστασία της γεωργίας στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ