Την Τρίτη 9 Ιουλίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Παγκρατίου, Επισκόπου Ταυρομενίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της νήσου Λεύκης, νότια του Ακρωτηρίου Γούδουρα του Δήμου Σητείας.

Επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευλόγησε τους άρτους που προσέφερε το  Σωματείο Εργαζομένων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αθερινόλακκου.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε καφές και κεράσματα για όλο το εκκλησίασμα σε καταλύματα του νησιού.  Όλοι οι προσκυνητές εκτός από τη συμμετοχή τους στη Θεία Λειτουργία, που ηταν ο πρώτη που ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τέλεσε ως Αρχιερεύς στο νησί, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την απαράμιλλη φυσική ομορφιά αυτού του νησιού του Νότιου Κρητικού Πελάγους, το οποίο αποτέλεσε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο κατά τους Μινωϊκούς και τους Ελληνορωμαϊκούς χρόνους και πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων πόλεων της περιοχής Ιεράπυτνας και Ιτάνου, όπως μαρτυρείται και στην επιγραφή της «Διαιτησίας των Μαγνήτων» που είναι εντοιχισμένη στην πρόσοψη του καθολικού της Ιεράς Μονής Τοπλού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος Εφημέριοι της περιοχής και παρέστησαν ο νεοκλεγείς Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφ. Ενότητας Λασιθίου  κ. Γεώργιος Τσιφετάκης,  ο Διευθυντής του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αθερινόλακκου κ. Νικόλαος Μανακανάτας, ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Χατζηνικολάκης και μέλη του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΗΣ Αθερινόλακκου και άλλοι πιστοί.