Αρχική Άλλα νέα Κόσμος Mήνυμα ΗΠΑ στην Άγκυρα για τη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ: Είναι προκλητικό...

Mήνυμα ΗΠΑ στην Άγκυρα για τη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ: Είναι προκλητικό βήμα

Προκλητικό βήμα που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  Μόργκαν Ορτάγκους την προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η αμερικανική διπλωματία επανέλαβε για ακόμη μια φορά την πάγια θέσης της στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα διαμηνύοντας παράλληλα την ανάγκη διαλόγου και διαπραγματεύσεων στα πλαίσια μιας συνολικής διευθέτησης για το Κυπριακό.

Η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ως εξής :

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα από τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεώτρησης στα ύδατα της Κύπρου και την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου  Yavuz στη χερσόνησο της Καρπασίας. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισότιμα και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
www.real.gr