Στην Κρήτη είναι αναγκαία η στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων σε υπαλλήλους της πυροσβεστικής αφού είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν.

«Είναι αρκετές. Στο νομό Ηρακλείου είναι 60 αλλά και στο νομό Λασιθίου είναι αρκετές. Επίσης πρέπει να ιδρυθεί άμεσα Διοίκηση νομού Λασιθίου και Ρεθύμνης», σημειώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κρήτης Απόλλωνας Φραγκιαδάκης, o οποίος εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Τον συναντήσαμε μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κρήτης Στερεό Ατσαλάκη, στο πλαίσιο των επαφών που έχουν με φορείς για την προώθηση και επίλυση των θεμάτων του κλάδου και της λειτουργίας των πυροσβεστικών υπηρεσιών στο νησί.

Να σημειωθεί πως με την εκλογή του κ. Φραγκιαδάκη σε μια από τις κορυφαίες θέσεις της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών της χώρας, η Κρήτη αποκτά ισχυρότερη εκπροσώπηση σε συνδικαλιστικό επίπεδο και βασική στόχευση του νέου Αντιπροέδρου είναι να προωθήσει την κάλυψη αναγκών που αφορούν την Πυροσβεστική Περιφέρεια Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό όπως επισημαίνει υπάρχουν μία σειρά από σημαντικές εξελίξεις που πρέπει να δρομολογηθούν στο Λασίθι, κι εκτός από την ίδρυση Πυροσβεστικής Διοίκησης του νομού, θα πρέπει επίσης να υπάρξει αναβάθμιση του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σητείας σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, με όσα αυτή συνεπάγεται. «Είναι σημαντικό για τον πολίτη να βγάζει άδεια σε ένα κατάστημα που μπορεί ν’ ανοίξει στην περιοχή και να μην τρέχει στην Ιεράπετρα και επίσης θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των πυροσβεστών στην πόλη της Σητείας κατά 50% από την υφιστάμενη Δύναμη, έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει ασφαλέστερα την περιοχή, η οποία έχει ένα αεροδρόμιο που αναπτύσσεται ραγδαία καθώς και τον Αθερινόλακκο που είναι μιας τεράστιας σημασίας επιχείρηση για την Ανατολική Κρήτη», σημειώνει ο Φραγκιαδάκης.

Παράλληλα, αντίστοιχη αναβάθμιση πρέπει να γίνει και για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Χερσονήσου που επηρεάζει άμεσα και τις υπηρεσίες του Λασιθίου. Αυτή την περίοδο το συγκεκριμένο κλιμάκιο έχει μόλις 10 πυροσβέστες σε μια περιοχή με μεγάλη επικινδυνότητα. Αντίστοιχη αναβάθμιση ζητείται να γίνει και στα πυροσβεστικά κλιμάκια Περάματος και Σπηλίου Ρεθύμνου για να μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο, μέσα από το δίκτυο που δημιουργείται στην προστασία της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πυροσβεστών στην Κρήτη, εξηγούν πως δεν πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο και απραγματοποίητο σχέδιο αφού σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, υπάρχουν πυροσβεστικές υπηρεσίες ανά 12 χιλιόμετρα. «Εδώ εμείς είμαστε οι φτωχοί συγγενείς πάντα, να μην έχουμε ανταπόδοση σε όσα εμείς προσφέρουμε στον κρατικό προϋπολογισμό», τονίζουν.

Ο κ. Φραγκιαδάκης σημειώνει πως «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν στο κομμάτι της ανάπτυξης της υπηρεσίας, αλλά χρειάζεται και στήριξη του πυροσβέστη διότι δεν έχει ανταπόδοση για όσα προσφέρει στην κοινωνία». Εξηγεί δε πως η Πυροσβεστική δεν έχει βαθμολόγιο κι ο χαμηλόβαθμος παραμένει στην ίδια κατάσταση μέχρι την συνταξιοδότησή του, χωρίς καμία εξέλιξη. Δεδομένο που έχει τεράστιο κόστος διότι «η Πυροσβεστική είναι το μοναδικό Σώμα Ασφαλείας που δεν έχει βαθμολόγιο εξέλιξης των χαμηλόβαθμων».

 

Δεν τους δίνουν μέσα ατομικής προστασίας

Όπως συμπληρώνει από την πλευρά του ο κ. Ατσαλάκης, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, σημειώνοντας πως με ορισμένες εξαιρέσεις όπως μία στολή που δόθηκε πέρυσι, δεν δίνονται μέσα ατομικής προστασίας στους πυροσβέστες. Είναι ενδεικτικό πως «μπότες και μέσα ατομικής προστασίας έχουν να δοθούν από το 2008 και ο συνάδελφος πληρώνει από την τσέπη του τις μπότες, μάσκες και κράνη για να πάει», όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του Σώματος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ