Παρέμβαση στον «ελαιώνα», που βρίσκεται στη θέση «Λάκκος» και το μεγαλύτερο τμήμα του χρησιμοποιείται σήμερα ως ένας αδιαμόρφωτος κοινόχρηστος χώρος για άναρχη στάθμευση αυτοκινήτων, σχεδιάζει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Η παρέμβαση αφορά στοιχειώδη ανάπλαση της έκτασης που είναι περίπου 7 στρέμματα και βρίσκεται δίπλα στο κέντρο της πόλης, προσφέροντας πολύτιμες θέσεις στάθμευσης. Παράλληλα στοχεύει στην οργάνωση λειτουργίας του κοινόχρηστου αυτού χώρου, που έχει ενταχθεί στις συμπληρωματικές υποδομές για τη στήριξη λειτουργίας του «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Αγίου Νικολάου».

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μελετών του Δήμου Μαρία Πρατσινάκη, το έργο έχει συμπεριληφθεί στις υποδομές υποστήριξης του «Open Mall» ο φάκελος της πρότασης του οποίου, με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύρια περίπου, έχει κατ’ αρχήν εγκριθεί και αναμένεται το πράσινο φως από τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος, για να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, που αφορά εξειδίκευση των μελετών των επιμέρους έργων, για να ξεκινήσει η υλοποίηση τους.

 

Η πρόταση

Συγκεκριμένα, για τον «ελαιώνα» που αποτελεί ένα ζωτικό χώρο για την πόλη, αφού είναι από τους ελάχιστους, ελεύθερους χώρους στάθμευσης κοντά στο κέντρο, η κ. Πρατσινάκη έχει προτείνει το 1/3 περίπου της επιφάνειας που βρίσκεται εγγύτερα στο σουπερμάρκετ «Χαλκιαδάκη» και είναι πιο πυκνοφυτεμένο με ελιές, να διαμορφωθεί ως ένα ανοιχτός χώρος εκγύμνασης ενηλίκων με τοποθέτηση κατάλληλων οργάνων γυμναστικής.

Μια σημαντική παρέμβαση θα είναι η κάλυψη της συνολικής επιφάνειας που σήμερα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ με έναν διάτρητο κυβόλιθο, οι τρύπες του οποίου θα γεμίσουν με χαλίκι ώστε να υπάρχει διαπερατότητα από το νερό της βροχής. Έτσι επιτυγχάνονται δύο πράγματα: εξομαλύνεται το έδαφος όπου κινούνται και σταθμεύουν τα οχήματα, απαλλάσσοντας τον περιβάλλοντα χώρο από τη σκόνη, αλλά και την αποστράγγιση από τα όμβρια που θα απορροφούνται από το έδαφος ποτίζοντας συγχρόνως τα ελαιόδεντρα.

Η κ. Πρατσινάκη δεν αναφέρθηκε σε διαγράμμιση θέσεων στάθμευσης, ώστε να «οργανωθεί» καλύτερα το παρκάρισμα και πιθανόν να αυξήσει και τη χωρητικότητα σε οχήματα, αν και δεν το απέκλεισε.

Επίσης βόρεια της έκτασης θα κατασκευαστούν πέντε κοινόχρηστες τουαλέτες (δύο αντρικές, δύο γυναικείες και μία για ΑμΕΑ).

Στο χώρο αυτό, προβλέπεται η διάθεση στους επισκέπτες ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων, που θα προμηθευτεί ο Δήμος, κατά το πρότυπο της διάθεσης από τη ΔΑΕΑΝ, δημοτικών ποδηλάτων. Εκεί θα γίνει και σταθμός φόρτισης με ηλεκτρικό ρεύμα ποδηλάτων αλλά και αυτοκινήτων.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη δημιουργία τριών τέτοιων σημείων φόρτισης  ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και ένα απ’ αυτά προτείνεται να γίνει στο χώρο του «Λάκκου».

Τέλος, προβλέπεται να γίνει η απαιτούμενη εγκατάσταση ώστε η περιοχή να παρέχει δυνατότητα ευρυζωνικής σύνδεσης με το διαδίκτυο και κατάλληλος φωτισμός της έκτασης.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ