Μου φαίνεται απίστευτο ότι το παρακάτω κείμενο με τις οδηγίες πώς θα φτάσουμε μέχρι την Ι.Μ. Φανερωμένης «με τα πόδια», το επαναλαμβάνουμε για 13η συνεχόμενη χρονιά. Αξιωθήκαμε λοιπόν και φέτος να δημοσιεύσουμε στην ΑΝΑΤΟΛΗ τις οδηγίες μέχρι τη Φανερωμένη, αποφεύγοντας την μεγάλη κυκλική και μονότονη διαδρομή των αυτοκινήτων.

Οι νυκτερινοί περιπατητές θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους ότι φέτος δεν θα έχουμε φεγγάρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου (Νέα Σελήνη: 1η Αυγούστου), οπότε οι δυνατοί φακοί είναι απολύτως απαραίτητοι σε όλη την διαδρομή. Το φεγγάρι θα φτάσει στο πρώτο τέταρτο (μισό φεγγάρι) στις 7 Αυγούστου με την Πανσέληνο την ημέρα της Παναγίας (15 Αυγούστου) οπότε, την 2η εβδομάδα του Αυγούστου οι νυχτερινοί περιπατητές θα έχουν αρκετό φως «εξ ουρανού».

Θα επαναλάβουμε, εν συντομία, για τους νέους περιπατητές, τις οδηγίες πώς να φτάσετε με τα πόδια στην Φανερωμένη.

Σε καμιά περίπτωση μην αποφασίζετε να περπατήσετε από τον νέο ΒΟΑΚ γιατί τα αυτοκίνητα είναι πολλά, οι ταχύτητες μεγάλες και δεν υπάρχει χώρος για πεζούς.

 

  • Αν ξεκινήσετε από τον Άγιο Νικόλαο

Μετά τον Αλμυρό, ακολουθήσετε το μονοπάτι που υπάρχει αριστερά του δρόμου δίπλα στη θάλασσα. Μετά την Αμμουδάρα απαιτείται περισσότερη προσοχή γιατί το μονοπάτι διακόπτεται καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί, χρόνια τώρα, η αποκατάστασή του μετά τη ζημιά που έγινε από την προ ετών θαλασσοταραχή. Προσοχή απαιτείται και μετά την Αμμουδάρα γιατί το ξύλινο κάγκελο κατά μήκος του μονοπατιού σε πολλά σημεία έχει σαπισθεί και δεν υπάρχει.

Λίγο μετά το τέλος του μονοπατιού (στο 5ο χιλιόμετρο) μπορείτε να κάνετε την πρώτη συντόμευση της διαδρομής. Θα προχωρήσετε ευθεία (ελαφρώς αριστερά) και θα βγείτε στον Κριτσώτικο Άγιο Σίλα. Συνεχίζετε για λίγο στην άσφαλτο και στρίψτε προς το ξενοδοχείο Daios Cove. Στο «ύψος» του ξενοδοχείου στρίψτε δεξιά (άσφαλτος) και όταν φτάσετε στο τέλος της ευθείας συνεχίστε στο λεγόμενο «τούρκικο» μονοπάτι που θα σας βγάλει στην παράλια Καραβοστάσι σε 15 μόλις λεπτά. Συνεχίστε παραλιακά και όταν φτάσετε στο γήπεδο του Καλού Χωριού στρίψτε ελαφρώς δεξιά για να βγείτε στον παλιό εθνικό δρόμο (λίγο πριν την παραλία Βούλισμα).

Αν δεν στρίψετε στο Daios και φτάσετε μέχρι τον Καλοχωριανό Άγιο Σίλα, μετά από 100 μέτρα (στο 8ο χιλιόμετρο) προχωρήστε ευθεία στο χωματόδρομο. Θα περάσετε το γήπεδο του Καλού Χωριού και μετά θα στρίψετε ελαφρώς δεξιά για να βγείτε στην άσφαλτο.

 

  • Αν ξεκινήσετε από το Καλό Χωριό

Προσπεράσετε το ξενοδοχείο Μιστράλ και 100 μέτρα πριν την είσοδο του ξενοδοχείου Ίστρον Beach, στρίβετε πάνω δεξιά στον τσιμεντένιο δρόμο. Η πρώτη μισή ώρα είναι ανηφορική μέχρι να φτάσετε σε ένα πηγάδι. Στο σημείο αυτό (σταυροδρόμι) προχωρήστε ευθεία και σε 15 λεπτά θα είστε στην κορφή της πλαγιάς και θα δείτε απέναντι σας το Μοναστήρι. Θα πάρετε κουράγιο γιατί θα νομίζετε ότι σχεδόν φτάσατε αλλά έχετε ακόμα 1.30 ώρα μέχρι τη Μονή.

Από την κορφή της πλαγιάς, ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια, θα κατεβείτε προσεκτικά μέχρι το βάθος της λαγκαδιάς και στην συνέχεια θα προχωρήσετε ευθεία ανηφορικά μέχρις ότου φτάσετε ακριβώς κάτω από το μοναστήρι (ο χώρος εκεί είναι επίπεδος). Ακολουθήστε τα σήματα και αρχίστε να περπατάτε στο ανηφορικό μονοπάτι. Σε μισή ώρα θα φτάσετε στον προορισμό σας.

Κάντε το σταυρό σας και ευχηθείτε να έχετε την υγειά σας, να ξαναπάτε και του χρόνου.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου θα διοργανώσει και φέτος, πεζοπορία – προσκύνημα στη Μονή και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί στην ΑΝΑΤΟΛΗ την επόμενη εβδομάδα.

 

«Το Πάσχα του καλοκαιριού»

Ο Δεκαπενταύγουστος ή όπως συχνά το ονομάζουμε, «το Πάσχα του καλοκαιριού» είναι μια από τις κορυφαίες εορτές για την Ορθοδοξία και ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες. Στην περιοχή μας τιμούμε ιδιαίτερα την Παναγία, στο Μοναστήρι της Φανερωμένης. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του Νομού μας και απέχει 24 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο και σε υψόμετρο 540 μέτρων. Το μοναστήρι έχει φρουριακή μορφή (της δεύτερης Βυζαντινής περιόδου) και προσέφερε πολλά στους Κρητικούς τα δύσκολα χρόνια της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Εδώ έγινε η «Συνέλευση του 1293», όταν ο ηγούμενος της Μονής κάλεσε για συνένωση όλους τους οπλαρχηγούς της Κρήτης που είχαν διαφωνήσει στον τρόπο της αντίστασης εναντίον των κατακτητών. Η Μονή υπήρξε σημαντικό καταφύγιο για καταδιωγμένους χριστιανούς την εποχή της Τουρκοκρατίας. Απέκτησε τεράστια περιουσία από τις δωρεές κτημάτων που έκαναν στη Μονή οι Χριστιανοί καθώς ήταν ο μόνος τρόπος για να σώσουν τις περιουσίες τους από τους Τούρκους (οι Τούρκοι, γενικώς, δεν έπαιρναν τις περιουσίες των μοναστηριών). Μέρος της περιουσίας αυτής δόθηκε το 1925 για «αποκατάσταση των ταλαιπωρημένων της Μικρασιατικής εκστρατείας».

Εδώ λειτουργούσε και το λεγόμενο «Κρυφό Σχολειό». Στο σχολείο αυτό φοίτησε η θρυλική Ροδάνθη από την Κριτσά, που αργότερα έγινε το «πρωτοπαλίκαρο» του οπλαρχηγού Καζανομανώλη.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ