Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου (ΠΑΟΔΑΝ) και ο Δήμος Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, θα διοργανώσουν στον Άγιο Νικόλαο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την εκδήλωση «Κρητική κουζίνα και τοπικές γεύσεις» η οποία φέτος θα είναι διήμερη και θα λάβει χώρα στις 26 & 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Ο Άγιος Νικόλαος, η πόλη απ’ όπου ξεκίνησε ο τουρισμός στην Κρήτη, θα τιμήσει για άλλη μια φορά την Κρητική παράδοση με ένα ξεχωριστό διήμερο όπου η δημιουργική Κρητική κουζίνα θα μετατραπεί σε φαγητό δρόμου (street food) και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις τοπικών ελληνικών προϊόντων αλλά και δημιουργικών γεύσεων, μαγειρέματα, γευστικές δοκιμές και οινογνωσία Κρητικών κρασιών από το κοινό. Ένας μεγάλος αριθμός από τα σημαντικότερα ονόματα των σεφ της Ελλάδας θα πλαισιώσει την εκδήλωση. Θα πραγματοποιηθούν ειδικά  εργαστήρια στις 26 Σεπτεμβρίου στα οποία το κοινό όχι μόνο θα έχει τη δυνατότητα να τους δει να μαγειρεύουν και να μοιραστεί τα μυστικά τους, αλλά και να γευθεί τις δημιουργίες τους. Στις 27 Σεπτεμβρίου οι σεφ θα μαγειρέψουν με παιδιά σχολείων στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση παράλληλα με τους λοιπούς συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης στις 27 Σεπτεμβρίου, χρώματα, αρώματα και γεύσεις της κρητικής γαστρονομίας θα πλημμυρίσουν την περιοχή από την παραλία Κιτροπλατείας έως το Λιμάνι Αγίου Νικολάου.

Εμπνευστής και ψυχή της εκδήλωσης είναι ο σεφ Γιάννης Μπαξεβανης ο οποίος είναι γνωστός για τον αγώνα του υπέρ της κρητικής διατροφής και προσφοράς ελληνικού πρωινού στα ξενοδοχεία. Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και θα πλαισιωθεί μουσικά από σπουδαίους καλλιτέχνες.

Στόχος είναι οι σεφ των εστιατορίων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής αλλά και των ξενοδοχείων από ολόκληρο το Νομό Λασιθίου, να παρουσιάσουν την αγαπημένη τους συνταγή ή ενδεχομένως την πιο δημοφιλή στους πελάτες τους που θα στηρίζεται στην Ελληνική και Κρητική κουζίνα και η οποία θα μαγειρευτεί ή θα ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ή το γαρνίρισμα και η παρουσίαση της μπροστά στο κοινό. Το κοινό θα αποτελέσει το βασικό κριτή, αφού οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δοκιμάσουν όσες φορές επιθυμούν, μια μικρή μερίδα από όποιο εστιατόριο ή ξενοδοχείο επιλέξουν, καθώς και από όποιο Κρητικό κρασί επιλέξουν. Δεν θα υπάρχει περιορισμός και το κόστος θα είναι συμβολικό για το φαγητό και το κρασί τα οποία θα σερβίρονται σε κατάλληλα οικολογικά σκεύη.

Επιπλέον, κάθε επισιτιστικό κατάστημα, φούρνος, ζαχαροπλαστείο, μπακάλικο ή συνεταιρισμός του Νομού Λασιθίου θα μπορεί να συμμετέχει και να παρουσιάσει, να διαφημίσει και να πουλήσει τα καλύτερα τοπικά προϊόντα που διαθέτει.

Πιο αναλυτικά, σχετικά με την εκδήλωση, σας παραθέτουμε τα παρακάτω:

 

Τι θα συμβεί:

Παρουσιάσεις τοπικών, ελληνικών και δημιουργικών γεύσεων (πάντα με ελληνικό χρώμα) από κάθε επισιτιστικό τμήμα του Αγίου Νικολάου.

Μαγειρέματα με γευστικές δοκιμές

Οινογνωσία Κρητικών κρασιών

 

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει:

 

  1. Εστιατόρια & ξενοδοχεία του Νομού Λασιθίου
  2. Κάθε επισιτιστικό κατάστημα, φούρνος, βιοτεχνία, μπακάλικο, παραγωγός του Νομού Λασιθίου
  3. Οινοποιοί της Κρήτης
  4. Κάθε παραγωγός γεωργικών προϊόντων της Κρήτης

 

Πώς θα συμβεί:

 

Τα εστιατόρια & τα ξενοδοχεία:

Θα παρουσιάσουν μία συνταγή τους (την αγαπημένη τους, την καλύτερή τους ή την πιο δημοφιλή τους) και θα την μαγειρέψουν ή θα την ολοκληρώσουν μπροστά στο κοινό. Ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί να δοκιμάσει σε μικρό, χάρτινό και οικολογικό πιατάκι διαμέτρου 16 εκ, μία μικρή μερίδα από το εστιατόριο – ξενοδοχείο που θα επιλέξει με κόστος 2€ και θα έχει τη δυνατότητα να φάει όσες μερίδες από όσα εστιατόρια – ξενοδοχεία θελήσει, πληρώνοντας κάθε φορά ανά μερίδα μία μάρκα φαγητού ονομαστικής αξίας 2€ την οποία θα μπορεί να προμηθεύεται από κεντρικό σημείο πώλησης στο χώρο της εκδήλωσης.

Το κάθε ξενοδοχείο & εστιατόριο πρέπει να παρουσιάσει μία συνταγή βασισμένη σε ελληνικά προϊόντα και όχι μια ιδέα ξενόφερτη. Στον πάγκο παρουσίασης καλό θα είναι να υπάρχει κινητικότητα και δράση (να γίνεται κάτι όπως μαγείρεμα, τηγάνισμά, τελείωμα, γαρνίρισμά…) όμως υπάρχει η δυνατότητα να έχει γίνει και από πριν κάθε προετοιμασία ή μαγείρεμα στο δικό σας χώρο, δεν υπάρχουν όροι. Μπορείτε να παρουσιάσετε  ένα πιάτο κρύο ή ζεστό, ένα γρήγορο μαγείρεμα, ακόμα και να ανάψετε πίσω σας φωτιά και να κάνετε ένα μαγείρεμα σε κατσαρόλα παραδοσιακή, ή ένα ψητό – π.χ. αντικριστό ή σούβλα ή μία σχάρα, την ολοκλήρωση ενός ορεκτικού, το στόλισμα και το γαρνίρισμα του μπροστά στο κοινό, να ανοίξετε νεράτες μυζηθρόπιτες ή  κάποιο άλλο μικρό παραδοσιακό ορεκτικό. Θα σερβίρετε σε χάρτινό και οικολογικό πιατάκι διαμέτρου 16 εκ  μία ποσότητα περίπου το 1/3 μιας κανονικής μερίδας με αντίτιμο 2 €. Θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα μάγειρα ή βοηθό καθώς και ένα σερβιτόρο για την παρουσίαση, το σερβίρισμα  και την φροντίδα του χώρου, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Θα πρέπει να έχει τη φωτιά ή τα ηλεκτρικά μάτια που χρειάζονται.

Θα πρέπει να φροντίσει για τα σκεύη που θα χρειαστεί για την εκτέλεση της συνταγής που θα αποφασίσει να μαγειρέψει: δηλαδή φανταστείτε πώς θα οργανώνατε το φαγητό του δρόμου «street food» όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα και στις τοπικές, παραδοσιακές γεύσεις.

Θα πρέπει να φροντίσει να υπάρχουν πιατέλες παρουσίασης αν χρειαστεί. Πιατάκια μίας χρήσης χάρτινα θα μοιραστούν από τον Δήμο Αγίου Νικολάου. Ο καθένας όμως που θέλει να δώσει κάτι πιο ευπαρουσίαστο ή μπολάκι μπορεί να το φροντίσει ο ίδιος. Ας έχουμε στο μυαλό μας όμως να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Θα πρέπει να φέρει κάδους και σακούλες απορριμμάτων και να φροντίσει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης να παραμείνει ο χώρος του ευπαρουσίαστος και καθαρός.

Μπιτόνια νερού και κουβάδες άδειοι για πρόχειρο βοηθητικό ξέπλυμα. Το πλύσιμο θα πρέπει να γίνει με την επιστροφή στο εστιατόριο & ξενοδοχείο.

 

Οι οινοποιοί από την Κρήτη:

Θα πουλάνε κρασί σε δοκιμαστικό ποτήρι με ένα συμβολικό αντίτιμο. Θα μπορούν επίσης να πουλάνε μπουκάλια ή αν θέλουν να διαθέτουν γευστική δοκιμή κρασιού.

 

Κάθε επισιτιστικό κατάστημα, φούρνος, ζαχαροπλαστείο, μπακάλικο ή συνεταιρισμός του Νομού Λασιθίου:

Δύναται να συμμετάσχει και θα μπορεί να παρουσιάσει, να διαφημίσει και να πουλήσει τα καλύτερα του προϊόντα.

 

Κάθε παραγωγός γεωργικών προϊόντων από την Κρήτη

θα μπορεί να παρουσιάσει και να πουλάει τα προϊόντα του ώστε να έλθει κοντά ο παραγωγός και ο καταναλωτής.

 

Ο καθένας από τους ενδιαφερόμενους, πρέπει να φέρει δικά του τραπεζομάντιλά ή σεντόνια για να τα καλύψει, τα διαφημιστικά του και τα καλύτερα προϊόντα του προς πώληση. Θα πρέπει να στολίσει όμορφα τον χώρο του, με δική του πρωτοβουλία, χρησιμοποιώντας τα διαφημιστικά του, τα πανό και τις κάρτες της επιχείρησής του, να διακοσμήσει το χώρο του με τα προϊόντα του, με λουλούδια, με παλιές συσκευές, με μπουκάλια με ελαιόλαδο, με βάζα, κτλ. Κάλο θα είναι επίσης να έχει κάποιο είδος πορτατίφ ή λάμπας για να τονίσει τον φωτισμό των εκθεμάτων του.

 

Για τις ανάγκες της εκδήλωσης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα προχωρήσει σε κατάλληλη διαμόρφωση του δρόμου της περιοχής από την παραλία Κιτροπλατείας έως και το Λιμάνι Αγίου Νικολάου και ο κάθε συμμετέχων θα έχει ένα συγκεκριμένο χώρο που θα είναι οριοθετημένος ειδικά γι’ αυτόν. Συγκεκριμένα θα διατεθεί σηματοχαραγμένος χώρος 4 μέτρων βάθους και 5 μέτρων πλάτους από την πλευρά της θάλασσας σε κάθε ενδιαφερόμενο, πάγκος παρουσίασης καθώς και παροχή ρεύματος. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, να προσέλθουν στην περιοχή της εκδήλωσης έως τις 16:00 το απόγευμα, καθώς στη συνέχεια και έως το πέρας της, δεν θα επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων. Η έναρξη της εκδήλωσης έχει οριστεί στις 20:00

Η εκδήλωση αυτή απαιτεί καλή προετοιμασία και πρόκειται να λειτουργήσει με σαφείς κανόνες που θα υποστηρίξουν την αρτιότερη και πιο επιτυχημένη διεξαγωγή της. Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τις προδιαγραφές συμμετοχής. Προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό καλούμε όσους επιθυμούν να συμμετέχουν, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία από κάθε περιοχή του Νομού Λασιθίου, κάθε επισιτιστικό κατάστημα, καφέ μπαρ, φούρνο, βιοτεχνία, μπακάλικο ή παραγωγό του Νομού, καθώς και τους οινοποιούς της Κρήτης, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, να ενημερώσουν για τη συνταγή που θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο email: polathorg@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα
2841089513 (ΠΑΟΔΑΝ), 6974796508 (Ελπινίκη Γιατζάκη, Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΝ) και 6974015901 (Γιάννης Μπαξεβάνης, Σεφ).

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Η Πρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Ελπινίκη Γ. Γιατζάκη