Με το καθιερωμένο διήμερο γλέντι, με κρητική και λαϊκή μουσική και τους επίσης καθιερωμένους αγώνες δρόμου και ποδηλάτου, θα εορτάσει η Νεάπολη την πολιούχο της Παναγία.

Πολλές χιλιάδες κόσμου αναμένονται και φέτος να συρρεύσουν για να προσκυνήσουν στο μητροπολιτικό ναό της Μεγάλης Παναγίας, ενώ ο χώρος της κεντρικής πλατείας θα φιλοξενήσει και φέτος, παραμονή και ανήμερα, ένα μεγάλο γλέντι.

Στις 7.00 μ.μ. την Τετάρτη 14 Αυγούστου ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά της Ακολουθίας του Επιταφίου της Θεομήτορος,

Στις 10.30 μ.μ. έως 12.30 μ.μ. ιερά παράκληση και εν συνεχεία το Μικρό Απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου στις 7.00 π.μ. ο Όρθρος-Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα γίνει η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας της “Μεγάλης Παναγίας” στις κεντρικές οδούς της πόλεως.

 

Οι εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Τετάρτη 14 Αυγούστου

– Παραδοσιακή κρητική βραδιά στην κεντρική πλατεία της πόλης με το συγκρότημα Μανώλη και Αντώνη Χαριτάκη. Συμμετέχει χορευτικό τμήμα της Σχολής Χορού «Το Σπίτι της Τέχνης» Ανδριανής Γαλανού

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης, Λέσχη Φίλων Νοσοκομείου Νεάπολης, ΠΑΟΔΑΝ, Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης, Εμπορικός Σύλλογος Νεάπολης.  Ώρα έναρξης 21:30.

– Κατάβαση Τιμίου Σταυρού: Αγώνας ανωμάλου δρόμου. Έναρξη ώρα 23.00.

Τον αγώνα διοργανώνουν η Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης, ο Α.Ο. Λασιθίου – Ακαδημία Στίβου και ο  ΠΑΟΔΑΝ.

Πρόκειται για έναν ανώμαλο δρόμο κατάβασης από την κορυφή του βουνού που βρίσκεται το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού με προορισμό την πλατεία της Νεάπολης.

Είναι ένας πολύ απαιτητικός αγώνας με ιδιαίτερη δυσκολία και μακρά παράδοση.

 

Πέμπτη 15 Αυγούστου

– «Δρήρειος δρόμος 2019»: Αγώνας ανώμαλου δρόμου 10.000 μ.

Συνδιοργανώνουν: Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης, Α.Ο. Λασιθίου – Ακαδημία Στίβου και ΠΑΟΔΑΝ.

Η ώρα έναρξης είναι στις 5 το απόγευμα. Ο αγώνας θα έχει αφετηρία την πλατεία της Νεάπολης και θα περάσει από την αρχαία πόλη Δρήρο, μια πολύ σημαντική για την περιοχή κοιτίδα πολιτισμού (βρίσκεται στο βουνό Καδηστός, 2 χλμ. ανατολικά από τη Νεάπολη) και θα καταλήξει στην πλατεία της Νεάπολης.

– Ποδηλατικός αγώνας δρόμου αντοχής.

Συνδιοργανώνουν: Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης, Ποδηλατικός Όμιλος Νεάπολης Λασιθίου «ΔΡΗΡΟΣ», ΠΑΟΔΑΝ.

Η έναρξη θα είναι στις 17:15 και η διαδρομή είναι η ακόλουθη: Πλατεία Νεάπολης – Ιερά Μονή Κρεμαστών – Βρύσες – Δράσι – Αγ. Κων/νος – Παρακαλούρι – Διγενής Palace – Λίμνες – Νικηθιανό – Πλ. Νεάπολης. Είναι συνολικού μήκους 21 km.

– Δεκαπενταύγουστος στη Νεάπολη: Παραδοσιακό γλέντι με τον Πέτρο Ίμβριο. Συμμετέχει το μουσικό σχήμα του Μάνου Χατζημάρκου με τους Aντώνη Μαλιωτάκη, λύρα & τραγούδι – Ευτύχη Μερτζάνη, μαντολίνο & τραγούδι – Μανώλη Κισσανδράκη, λαούτο.

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης, Λέσχη Φίλων Νοσοκομείου Νεάπολης, ΠΑΟΔΑΝ, Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης, Εμπορικός Σύλλογος Νεάπολης. Στην κεντρική Πλατεία Νεάπολης, ώρα έναρξης 21:00.