Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου (97 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή) θα τιμηθεί η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας 1922-2019.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε η Περιφέρεια Κρήτης, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο, κατά την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
– Γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσεως του ηλίου.
– Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών από της δύσεως του ηλίου της 15ης Σεπτεμβρίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης της εκδήλωσης.
– 10:00 π.μ. Τέλεση μνημόσυνου, στον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πέτρας & Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμο.
– Ομιλία για τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής από την κ. Ρίτσα Χατζημιχάλη Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών & Ποντίων Μεραμβέλλου.
Αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας θα γίνει στο χώρο μπροστά από το Μνημείο των Ηρώων επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τις Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές και τους εκπροσώπους των Προσφυγικών Σωματείων.
Στη λειτουργία και στις επίσημες εκδηλώσεις καλούνται να παραστούν:
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμος, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, οι Οι Βουλευτές Λασιθίου, πρώην Υπουργοί, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι Αγίου Νικολάου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λασιθίου, ο Πρόεδρος και τα μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Νικολάου, ο Πρόεδρος και τα μέλη Δ.Κ. Δήμου Αγίου Νικολάου.
Οι Δικαστικές Αρχές, οι Πρόεδροι Δ.Σ. των Ν.Π.Δ.Δ., ο Διοικητής του 3ου ΚΕΠ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου, η Λιμενάρχης Αγίου Νικολάου, ο Δ/τής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος εν ενεργεία και αποστρατεία, κατά ιεραρχική τάξη
Οι Προϊστάμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Δημοσίων Υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Λυκειάρχες, Γυμνασιάρχες, Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων & Προϊστάμενοι Υπηρεσιών Περιφερειακής Διοίκησης Λασιθίου.
Ο Πρόεδρος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, η Διευθύντρια ΑΣΤΕΚ, η Διευθύντρια Επαγγελματικής Σχολής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, ο Διευθυντής του Δ.Ι.Ε.Κ. Αγίου Νικολάου, οι Προϊστάμενοι της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου .
Τα Πολιτικά Κόμματα και οι Πολιτικές Νεολαίες
Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λασιθίου και του Συνδέσμου Οπλιτών Ν. Λασιθίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Κομάντος 74», οι Πρόεδροι Αναπηρικών Οργανώσεων, οι Εκπρόσωποι Οργανώσεων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, ο Πρόεδρος Παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίας Τριάδας
Οι Περιφερειακοί Έφοροι Προσκόπων και Οδηγών
Οι Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων
Ο Πρόεδρος του Εργατoϋπαλληλικού Κέντρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Μεραμπέλλου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Τοπικού Τμήματος Αγίου Νικολάου, η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων, η Πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλλου, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών, Ποντίων, Αρμενίων Σητείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου, οι Πρόεδροι Σωματείων και Συλλόγων, ο τελετάρχης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι Πολίτες του Νομού Λασιθίου.
Στη συνέχεια θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της
γενοκτονίας.
Τελετάρχης ορίζεται ο εκπαιδευτικός κ. Γεώργιος Ξένος.
Το πρόγραμμα, που έχει ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου, υπογράφει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.