Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο με την προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής να λήγει στις 7 Οκτωβρίου.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, ο κ. Γιώργος Παπαβασιλείου υπεύθυνος για τον Δήμο Σητείας, από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει το Κτηματολόγιο για το Νομό Λασιθίου.

Με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ επισήμανε ότι η συλλογή δηλώσεων προχωράει όχι με την επιθυμητή ταχύτητα, αλλά σε σχέση και με άλλες περιοχές που εμφανίζουν προβλήματα, έχει περάσει το ένα τρίτο των δηλώσεων που αναμένονται

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαβασιλείου, επειδή ο κόσμος ενδεχομένως αναμένει και νέες παρατάσεις, η 7η Οκτωβρίου είναι η τελική ημερομηνία δηλώσεων. Εξάλλου ο Νομός Λασιθίου είχε λάβει παράταση όχι με τον γενικό νόμο παρατάσεων των μελετών του Κτηματολογίου αλλά με την κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη. «Άρα ο κόσμος πρέπει να επισπεύσει, να μην ξεπεράσει την 7η Οκτωβρίου και η συζήτηση περί παρατάσεων δημιουργεί μία εικόνα ότι οι παρατάσεις είναι αέναες. Επειδή αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα σε σχέση με τον χειρισμό των μελετών από τους αναδόχους και επειδή άφηνε και η πολιτεία να αιωρούνται τέτοιες φήμες, ήδη ο ΣΕΓΕΚ, ο Σύνδεσμος των Εταιριών που κάνουν μελέτες Κτηματολογίου, καλεί τα μέλη του, δηλαδή όλους εμάς, να κλείσουμε τις μονάδες ενημέρωσης καταρχάς. Διότι η φημολογία περί συνεχών παρατάσεων αποδιοργανώνει τον κόσμο και αυξάνει το κόστος των εταιριών που περιμένει τον κόσμο να καταθέσει δηλώσεις και δεν έρχεται».

Επισήμανε παράλληλα ότι η κοινοπραξία που είναι ανάδοχος στον Νομό Λασιθίου, είχε συμβατική υποχρέωση να έχει μόνο Γραφείο Κτηματογράφησης στον Άγιο Νικόλαο, μετέτρεψε τις Μονάδες Ενημέρωσης σε Γραφεία Κτηματολογίου για να εξυπηρετήσει τον κόσμο στο Οροπέδιο, την Ιεράπετρα και την Σητεία. Θεωρητικά αυτές οι Μονάδες μετά τις 7 Οκτωβρίου όπως πρόσθεσε, μπορούν να καταργηθούν. «Γι’ αυτό ζητάμε από τον κόσμο να καταλάβει ότι τα προβλήματα που θα έχει αν είναι εκπρόθεσμος ή αν δεν κάνει δήλωση, είναι σημαντικά και ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί τον τελευταίο μήνα που έχει μείνει», τόνισε.

 

Η βοήθεια της ΕΑΣ

Κατά την επίσκεψή του στην Σητεία, ο κ. Παπαβασιλείου είχε διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Σητείας κ. Μανόλη Μαυροματάκη όσο και με το νέο Δήμαρχο Σητείας κ. Γιώργο Ζερβάκη.

«Είχαμε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών κ. Μαυροματάκη διότι έχουν μία πολύ καλή Μονάδα Εξυπηρέτησης των μελών των Συνεταιρισμών και υποστήριξης των πολιτών για την σύνταξη των δηλώσεων, για το πώς θα διαχειριστούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα το θέμα, εάν μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο και τι θα γίνει αν δεν μπορέσουν. Καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό μοντέλο συνεργασίας, το οποίο την τελευταία εβδομάδα δηλαδή 30 Σεπτεμβρίου με 7 Οκτωβρίου σε περίπτωση ύπαρξης αυξημένης ροής πολιτών, θα δούμε τι άλλες λύσεις θα δώσουμε, ώστε να μην υπάρξει κανένας πολίτης που θα εμφανιστεί να κάνει δήλωση και δεν θα εξυπηρετηθεί, ακόμη και αν έχει ελλείψεις στα χαρτιά του».

Στην ουσία δίδεται η δυνατότητα βεβαιώσεων εμπρόθεσμης προσέλευσης στις 7 Οκτωβρίου οι οποίες όμως σημαίνει ότι ο πολίτης προσέρχεται, έχει συμπληρώσει τη δήλωση του, σφραγίζεται  η δήλωση ως εμπρόθεσμης προσέλευσης και ορίζεται ραντεβού προκειμένου να εξυπηρετηθεί και να του δοθεί ο χρόνος να συμπληρώσει κάποιο έγγραφο που του λείπει. Γενικότερα, ραντεβού εμπρόθεσμης προσέλευσης θα δοθούν σε δήλωση συμπληρωμένη αλλά όχι πλήρη.

Αναφορικά με την συνάντηση με τον κ. Ζερβάκη εκτός από συνάντηση γνωριμίας και ευχών για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ήταν και συνάντηση κατά την οποία υπήρξε πλήρης ενημέρωση από την πλευρά του κ. Παπαβασιλείου για την πορεία της μελέτης, τις υποχρεώσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν. Συμφώνησε να συμβάλει και αυτός στην ενεργοποίηση των πολιτών και κυρίως συζητήσαμε για δύο θέματα. Το πρώτο είναι η δήλωση της δημοτικής περιουσίας, που πρέπει να επιταχυνθεί διότι έχει μεγάλο πλήθος δικαιωμάτων ο Δήμος και επομένως πρέπει να εντείνει τις ενέργειες του. Ο Δήμαρχος ανέλαβε την υποχρέωση να ενεργοποιήσεις τις υπηρεσίες σε αυτή την κατεύθυνση και εμείς από την πλευρά μας να βοηθήσουμε σε εντοπισμούς είτε σε συνεργασία με τους Προέδρους των Δημοτικών Ενοτήτων είτε με την υπηρεσία του Δήμου για να βοηθήσουμε στην συμπλήρωση και κατάθεση των δηλώσεων του Δήμου. Το δεύτερο σημείο που συζητήσαμε, αφορούσε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε σε ορισμένες περιοχές που υστερούν από το ποσοστό της μελέτης».

 

Κάτω από το μέσο όρο η Σητεία

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαβασιλείου, υπάρχει ένα μέσο ποσοστό δικαιωμάτων σε όλο το Νομό, όπου κάποιες περιοχές έχουν προχωρήσει αρκετά καλά και βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο και κάποιες άλλες κάτω από το μέσο όρο. «Η  “καρδιά” του Δήμου Σητείας, η πόλη, είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο, καταγράφοντας μεγάλη υστέρηση που δεν συνηθίζεται στις αστικές περιοχές. Όπως επίσης το Παλαίκαστρο και μερικές περιοχές του πρώην Δήμου Λεύκης. Κάτι λοιπόν πρέπει να κάνουμε. Επιτάχυνση των δηλώσεων του Δήμου και αντιμετώπιση των περιοχών που υστερούν σε σχέση με τις υπόλοιπες».

Τέλος ο κ. Παπαβασιλείου τόνισε την αναγκαιότητα ενεργοποίησης συνολικά των πολιτών σε ότι αφορά το Κτηματολόγιο, δεδομένου ότι η καταληκτική προθεσμία είναι η 7η Οκτωβρίου. Το Γραφείο της Σητείας μετά την ημερομηνία αυτή και παράταση να δοθεί, δεν θα μπορεί να λειτουργεί, επομένως θα πρέπει ο κόσμος να δραστηριοποιηθεί έγκαιρα για να αποφύγει ταλαιπωρία και προβλήματα στην συνέχεια.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ