Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η περίοδος των θερινών εκπτώσεων στον Άγιο Νικόλαο. Κάνοντας τον απολογισμό της καλοκαιρινής εκπτωτικής περιόδου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Οδυσσέας Παπαδάκης εκτιμά ότι η καταναλωτική κίνηση και ο αντίστοιχος τζίρος των εμπορικών καταστημάτων ήταν μειωμένος κατά 15% – 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο των θερινών εκπτώσεων.

Το φαινόμενο αποδίδει κατ’ αρχήν στην αδυναμία των Ελλήνων καταναλωτών να διαθέσουν μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός τους για να καλύψουν καταναλωτικές ανάγκες. Επισημαίνει, όμως, παράλληλα ότι οι τουρίστες καταναλωτές αντιστοιχούν σε ένα 40% περίπου της καταναλωτικής κίνησης στα εμπορικά καταστήματα, γεγονός που τους καθιστά αποφασιστικό παράγοντα επιβίωσης της τοπικής αγοράς, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, τονίζοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί την κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας, συνολικά.

«Οι εκπτώσεις, ως θεσμός και λειτουργία της αγοράς αξίζουν, εάν  και εμείς οι επαγγελματίες συμμορφωθούμε τηρώντας τις περιόδους που ξεκινά και τερματίζει κάθε εκπτωτική περίοδος.

 

«Απελπιστική κατάσταση»!

Ημερολογιακά τέλειωσε το καλοκαίρι και έχομε εισέλθει στο φθινόπωρο. Κάνοντας ένα γενικότερο απολογισμό από την αρχή της τουριστικής περιόδου, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «η κατάσταση είναι απελπιστική…» και πρόσθεσε: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι καταστηματάρχες της πόλης κατάφεραν να βγάλουν και αυτή τη σεζόν… Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Οι συνάδελφοι και οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν να είναι προσεκτικοί στις αγορές που θα κάνουν. Οι μεν, στα είδη, τις ποσότητες και την ποιότητα με τις οποίες θα εφοδιάσουν τα καταστήματά τους, οι δε στο να προτιμήσουν  και να στηρίξουν την τοπική αγορά, για να μην οδηγήσουν σε κλείσιμο των καταστημάτων, με τις αλυσιδωτές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει σε όλα τα επαγγέλματα, η κατάρρευση του τοπικού εμπορίου. Οι τιμές πρέπει να είναι ελκυστικές για να παραμείνει ο ντόπιος καταναλωτής στην πόλη μας και να καταφέρουμε να βγάλουμε και το χειμώνα που έρχεται. Ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εύχομαι, σε όλους τους συναδέλφους καλή δύναμη και υγεία και να προχωρήσουμε με αλληλοστήριξη. Χρειαζόμαστε υπομονή για να παλέψομε και να σταθούμε όρθιοι το χειμώνα που ακολουθεί. Ας είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα πάμε καλά…»

Στην ερώτηση, αν στην αισιοδοξία που διατυπώνει, λαμβάνει υπόψιν και τις εξαγγελθείσες προθέσεις της κυβέρνησης, για στήριξη της μικρής επιχείρησης κλπ., ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη, να γίνουν θαύματα… Τα μέτρα που συζητούνται είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Πιστεύω ότι θα προκύψουν μέτρα για την τόνωση της αγοράς. Ξεκινώντας με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και άλλων μέτρων, που σταδιακά θα αντιμετωπίσουν την υπερφορολόγηση που ισχύει τα τελευταία χρόνια, γονατίζοντας οικονομικά, νοικοκυριά και επαγγελματίες. Η κυβέρνηση ανέλαβε πριν από δύο μήνες, άρα τα μέτρα δεν θα προλάβουν να επηρεάσουν θετικά την ανάκαμψη του «πορτοφολιού» μας μέχρι τέλος του χρόνου. Άρα απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις και από τους εμπόρους – καταστηματάρχες και από τους καταναλωτές».

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ