Ο Λευτέρης Ραφαϊλάκης, άτομο με ενεργό παρουσία και σημαντική προσφορά στα δημοτικά πράγματα την προηγούμενη δημοτική περίοδο, επιστρέφει στο γνώριμο για αυτόν πόστο του προέδρου του ΠΑΟΔΑΝ.

Σε δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ τονίζει πως τα προηγούμενα πέντε χρόνια «δόθηκε έμφαση στο να χτίσουμε εκδηλώσεις και να κάνουμε πράγματα». Στόχος από τούδε και στο εξής «η βελτίωση της λειτουργίας του ΠΑΟΔΑΝ σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτό λέγεται διοικητική λειτουργία, είτε λέγεται λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, είτε των υπολοίπων εγκαταστάσεων – βιβλιοθήκη, πινακοθήκη, ΡΕΞ, φιλαρμονική, χορωδίες, κλπ». Από τη στιγμή που όπως λέει «οι εκδηλώσεις έχουν φτάσει σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, που προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε και να το βελτιώσουμε και άλλο, το βάρος πέφτει στη βελτίωση της λειτουργίας όλων αυτών που διαχειρίζεται ο ΠΑΟΔΑΝ και του ίδιου του ΠΑΟΔΑΝ».

Αναφερόμενος στο θέμα των αθλητικών υποδομών, ο κ. Ραφαϊλάκης τονίζει πως ο ΠΑΟΔΑΝ έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα «και δεν έχει ούτε τον προϋπολογισμό και τα χρήματα για να φτιάξει υποδομές, ούτε προσωπικό. Ο κόσμος νομίζει ότι ο ΠΑΟΔΑΝ έχει απ’ όλα, δεν έχει όμως τίποτα από αυτά». Στο γνωμοδοτικό κομμάτι ο ΠΑΟΔΑΝ σαφώς όπως λέει θα παίξει ρόλο.

Στέκεται δε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ίδρυσης του ΤΕΦΑΑ στον Άγιο Νικόλαο στο πλαίσιο της δημιουργίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου «που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και θα είμαστε παρόντες. Είναι ένα πολύ μεγάλο ‘στοίχημα’, όχι μόνο για τον ΠΑΟΔΑΝ, για μένα, για τον Δήμο, αλλά για όλο τον Τόπο, για το Νομό Λασιθίου. Μπορεί να αλλάξει την ιστορία του Τόπου».

Το κομμάτι των εκδηλώσεων αποτελούν όπως τονίζει τη δεδομένη στιγμή και το «δυνατό χαρτί» του Οργανισμού και χρειάζονται, όπως λέει, ένα «συμμάζεμα» και επιδέχονται και επιπλέον βελτίωσης. Αυτές δεν πρόκειται να αυξηθούν αριθμητικά με εξαίρεση ενδεχομένως την περίοδο των Χριστουγέννων «που παρότι έχουμε κάνει πράγματα, θα το ήθελα λίγο πιο “δυνατό”».

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα παραμείνουν και φέτος στο καλεντάρι. «Από το “φέτος μένουμε εδώ”, περάσαμε στο “φέτος μένουμε όλοι εδώ” και φέτος θα πούμε “ελάτε όλοι εδώ”, αυτό θα είναι το φετινό μότο, καθώς έχουμε περάσει πια σε ένα άλλο επίπεδο».

Ερωτώμενος για το Agios Nikolaos Cliff Diving και εάν εξετάζονται ενδεχόμενες αλλαγές στον τρόπο και στην μορφή διοργάνωσής του, ο κ. Ραφαϊλάκης απαντά πως «κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν και χρειάζεται μια άλλη διαχείριση για να μπορεί να στέκεται σε υψηλό επίπεδο». Όπως αποκαλύπτει «έχουμε στο μυαλό μας κάποια πράγματα, δίνοντας έμφαση στο πολιτιστικό κομμάτι και πλαισιώνοντας το αγωνιστικό που, ούτως ή άλλως, έχει πιάσει “ταβάνι” και δεν μπορούμε να το διαφοροποιήσουμε και να το πάμε παραπέρα». Στόχος, συμπληρώνει, είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις, που ήδη λαμβάνουν χώρα, να γίνουν ακόμη πιο “δυνατές” και μεγάλες «και να φεύγει και η πληροφορία προς τα έξω, θέμα όπου επίσης έχουμε πρόβλημα».

Απαντώντας στο εάν εξετάζονται και προτάσεις για να διαρκεί η διοργάνωση περισσότερες ημέρες (από 3 που είναι σήμερα μαζί με τις προπονήσεις των αθλητών), τονίζει πως «το θέμα είναι εάν αντέχουμε να κάνουμε μία εβδομάδα με διάφορες δυνατές εκδηλώσεις που δεν θα είναι απαραίτητα συνεδεδεμένη με το Cliff Diving, μέσα στην οποία ο Άγιος Νικόλαος θα είναι σημείο αναφοράς σε όλη την Κρήτη – που ούτως ή άλλως είναι λόγω του Cliff. Δεν είναι όμως εύκολο».

Κλείνοντας, τεράστιο «στοίχημα», όπως λέει, είναι «να καταφέρουμε να βάλουμε νέα πρόσωπα για να αναλάβουν την επόμενη μέρα» προσθέτοντας πως ο ίδιος θα αναλάβει πρόεδρος για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη την τετραετία. «Εγώ είμαι ένας μεταβατικός πρόεδρος, πρέπει να μπουν καινούργια πρόσωπα και να πάμε παραπέρα».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ