Το πολύ καλό κλίμα και την άριστη μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία για την αντιμετώπιση των θεμάτων και αιτημάτων του Δήμου Αγίου Νικολάου, επιβεβαίωσαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, στη συνάντηση που είχαν στις 2 μ.μ. στο Δημαρχείο.

Στη συνάντηση που παρέστησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι, Θ. Χαριτάκης, Κ. Κασταλλιανάκης και Γ. Βάρδας, καθώς και κομματικά στελέχη της νομαρχιακής οργάνωσης Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας, έγινε αναφορά σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν το Δήμο και για τα οποία αναζητά την εκδήλωση της πολιτικής βούλησης από πλευράς της κυβέρνησης για την επίλυσή τους.

Ο Δήμαρχος έθεσε μια σειρά από θέματα, προτάσσοντας την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Νεαπόλεως, το οποίο προσδοκά, όπως είπε, ότι θα ανακοινωθεί και επισήμως η επανασύσταση και λειτουργία του από τα πλέον επίσημα χείλη, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραστούν στην  εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Το νομικό status των ζώων την ελληνική έννομη τάξη, που συνέγραψε ο Αστυνομικός Διευθυντής Νίκος Χρυσάκης, η οποία θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου, στον Αγιο Νικόλαο.

Επίσης ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη παραχώρησης των ακινήτων που εδώ και μια πενταετία διεκδικεί η δημοτική αρχή από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το τ. Φρουραρχείο, παλιό Λιμεναρχείο και Τελωνείο, τ. ΕΟΜΜΕΧ. Τα ακίνητα αυτά είναι εγκαταλειμμένα επί χρόνια, τα περισσότερα κηρυγμένα διατηρητέα άρα χωρίς κανένα οικονομικό ενδιαφέρον για ιδιώτες επενδυτές και όσο παραμένουν στην κατάσταση αυτή, απαξιώνονται χρόνο με το χρόνο. Εξήγησε ότι το κτίριο ΕΟΜΜΕΧ σκοπεύει ο Δήμος να το παραχωρήσει στην ΑΣΤΕΚ για τις στεγαστικές ανάγκες της. Ειδικά σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του Αγροκηπίου στο Καλό Χωριό το οποίο επίσης διεκδικεί ο Δήμος, κανείς ιδιώτης δεν πρόκειται επίσης να ενδιαφερθεί να το αγοράσει, γιατί βρίσκεται σε Α΄Αρχαιολογική Ζώνη ενώ το ενδιαφέρον του Δήμου είναι μεγάλο γιατί έχει εκεί αθλητικούς χώρους που δεν μπορεί καν να συντηρήσει λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Γι’ αυτό και ο Δήμος ζητά έστω κατ’ αρχήν να το ενοικιάσει από το δημόσιο. Όλα αυτά σχετίζονται με την πολιτική βούληση να παραχωρηθούν, τόνισε.

Ο Δήμαρχος επίσης ζήτησε από τον υπουργό την βοήθειά του για την προώθηση του Καταδυτικού Πάρκου Αγίου Νικολάου που είναι καθαρά στην αρμοδιότητά του, καθώς και το ζήτημα της οριστικής διευθέτησης του χωροταξικού της μαρίνας – που εκκρεμεί τόσα χρόνια προκαλώντας εμπλοκές.

Το δίκτυο ύδρευσης της Ελούντας από νερό του φράγματος Αποσελέμη, η πρότασή του για θεσμοθέτηση ανταποδοτικού τέλους στις μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις στον τουρισμό κλπ. για χρηματοδότηση από τους επενδυτές κοινόχρηστων δικτύων και άλλων υποδομών που εξυπηρετούν και τις ίδιες τις επενδύσεις, τέθηκαν υπόψιν του υπουργού. Η εξομοίωση με χερσαία ζώνη λιμένος του Σισίου, Πλάκας, Ελούντας κλπ. H νομοθετική διευθέτηση του αιτήματος ανταλλαγής των μετοχών του Δήμου στην «BLUEgr» με το τουριστικό περίπτερο του Αμμουδίου κ.α. τέθηκαν επί τάπητος από τον δήμαρχο.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης απεμπλοκής μεγάλων επενδύσεων στη χώρα, μεταξύ αυτών και εκείνης στα «Πλευρά» Αγίου Νικολάου αλλάζοντας το κλίμα γενικά και δίνοντας νέα αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία. Υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράστασή του στα αιτήματα που του τέθηκαν. Χαρακτήρισε «αναγκαία πραγματικότητα» την επανασύσταση του Α.Τ. Νεαπόλεως, σημειώνοντας ότι ζήτησε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να προωθήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται για επανασύσταση του Τμήματος  και λειτουργία του το συντομότερο δυνατόν, γιατί το έχει ανάγκη η περιοχή και οι δημόσιες λειτουργίες και Υπηρεσίες που υποστηρίζει.

Πολύ μεγάλη καθυστέρηση σημειώθηκε στο θέμα της παραχώρησης των δημοσίων ακινήτων που διεκδικούν ο Δήμος και οι άλλοι δήμοι του νομού Λασιθίου, με σχέδια αξιοποίησής τους για να καλύψουν ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, είπε  ο κ. Πλακιωτάκης, σημειώνοντας ότι χάθηκε πολύς χρόνος το προηγούμενο διάστημα.  «Το συντομότερο δυνατόν νομίζω πρέπει να προχωρήσουμε στην παραχώρηση των συγκεκριμένων κτιρίων, ικανοποιώντας πάγια αιτήματα του Δήμου Αγίου Νικολάου και των άλλων δήμων του νομού», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ