Βόρειο Οδικό Άξονα με τη μορφή λειτουργίας των μεγάλων δρόμων που υπάρχουν στην ηπειρωτική χώρα ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών. Εν όψει της καθόδου του υπουργού Υποδομών και Δικτύων Κώστα Αχ. Καραμανλή, που αναμένεται τον Οκτώβριο, εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση χαρακτηρισμού του δρόμου, στην οποία ουσιαστικά προαναγγέλλεται πώς θα γίνει το έργο, μέσα από μια γενική περιγραφή που στοιχειοθετεί την αναγκαιότητα του έργου, αλλά παράλληλα δίνει και το στίγμα του τρόπου εκτέλεσής του.

Με τον σχεδιασμό που υιοθετείται από την απόφαση, η Κρήτη θα πρέπει να έχει ένα δρόμο με διόδια, που θα απαιτήσει πάνω από ενάμισι δις ευρώ για να ολοκληρωθεί.

Και τα δύο στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επισήμανση που περιέχει η απόφαση για την περιγραφή του έργου. Στο πλαίσιο της τεκμηρίωσης για την αναγκαιότητα του έργου, η απόφαση του υπουργού Υποδομών αναφέρει: «…είναι αδήριτη η ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ΒΟΑΚ σε αυτοκινητόδρομο, με σύγχρονη αποκατάσταση των προσβάσεων στις παρόδιες ιδιοκτησίες μέσω ανισόπεδων κόμβων και παράπλευρου δικτύου».

Η κρίσιμη αυτή επισήμανση, επί της ουσίας περιγράφει πώς θα γίνει το έργο. Αλλά και το αντιμετωπίζει ως ένα έργο που διαφοροποιείται απ’ όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα και κυρίως όσα ακούσαμε κι όσα ανακοινώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από το 2015 και μέχρι τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.

 

Διαφοροποίηση

Η πρόβλεψη αυτή μας φέρνει πλέον σ’ ένα σχεδιασμό που υπήρχε στο παρελθόν, έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς και μάλιστα είχε κοστολογηθεί το 2007 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που έγινε στο ΜΑΙΧ στα Χανιά ως τοπική πρόταση που έφτανε τότε το 1,5 δις ευρώ. Το τμήμα Καβούσι – Σητεία κοστίζει πάνω από 500 εκατομ. ευρώ, σύμφωνα με τις μελέτες που υπάρχουν μέχρι τώρα και τον σχεδιασμό των Υπηρεσιών – χωρίς παρόδιο δρόμο.

Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιός πραγματικά θα είναι ο σχεδιασμός κι αν περιλαμβάνει ουσιαστικά τα έργα του Λασιθίου. Διότι είναι προφανές πως με μια πρόβλεψη για κλειστό αυτοκινητόδρομο, υπάρχουν δύο δεδομένα που θα πρέπει να απαντηθούν. Το υπέρογκο κόστος και αν η χρηματοδότησή του θα αφορά όλο το μήκος του δρόμου ή αν θα ξεκινήσει μόνο από την Δυτική Κρήτη και στο ανατολικό τμήμα αναμένεται να φτάσει κατά την ολοκλήρωσή του.

 

Έργο εθνικής σημασίας

Να σημειωθεί επίσης πως στο πλαίσιο της απόφασης ο ΒΟΑΚ χαρακτηρίζεται έργο εθνικής σημασίας και εθνικού επιπέδου και περιγράφεται ως δρόμος από το Καστέλι Κισσάμου έως τη Σητεία.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Χαρακτηρίζουμε ως έργο Εθνικής Σημασίας και Εθνικού Επιπέδου το έργο ΒΟΑΚ, όπως ορίστηκε στην απόφαση με αριθμ. ΔΟΥ/οικ/5776 “Χαρακτηρισμός και αρίθμηση αυτοκινητοδρόμων” του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ 253/ΑΑΠ/21.12.2015). Ο χαρακτηρισμός αφορά στο σύνολο της οδού, ανεξάρτητα από τις επιμέρους συμβάσεις υλοποίησης αυτής…».

 

Η περιγραφή της κατάστασης

Στη σχετική Υπουργική Απόφαση χαρακτηρισμού του ΒΟΑΚ σημειώνεται πως το υφιστάμενο οδικό δίκτυο αδυνατεί να απορροφήσει τον αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο που παρατηρείται κατά τη θερινή κυρίως περίοδο. Λόγω της αυξημένης μετακίνησης των επισκεπτών προς την περιοχή που διατρέχει το υπό κατασκευή έργο. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, παρ’ όλο που ανήκει στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, έχει ιδιαίτερα βαρύ ιστορικό ατυχημάτων και δυστυχημάτων.

Τα φτωχά γεωμετρικά χαρακτηριστικά του οδικού άξονα στο μεγαλύτερο τμήμα του, σε συνδυασμό με την έλλειψη κόμβων και επαρκούς παράπλευρου δικτύου, έχουν δημιουργήσει σοβαρά θέματα οδικής ασφάλειας.

Η ανάγκη λήψης μέτρων για τη βελτίωση του παρεχόμενου επιπέδου οδικής ασφάλειας του ΒΟΑΚ κρίνεται επιτακτική λόγω:

α) του υψηλού αριθμού ατυχημάτων που έχουν καταγραφεί στον ΒΟΑΚ τα τελευταία χρόνια

β) των ιδιαίτερα δυσμενών επιπτώσεων των ατυχημάτων αυτών (μεγάλο ποσοστό νεκρών και βαριά τραυματιών) και

γ) της εν γένει κακής κατάστασης του ΒΟΑΚ κατά τμήματα.

 

Η πρόταση

Συνολικά η απόφαση του υπουργού προβλέπει πως «είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΒΟΑΚ λόγω των κυκλοφοριακών απαιτήσεων, της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας των χρηστών του οδικού άξονα και της ενίσχυσης και υποστήριξης της αναπτυξιακής προοπτικής σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Σε μια περιοχή όπου η περιφερειακή οικονομία εξειδικεύεται σε οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με την αγροτική οικονομία και κυρίως τον τουρισμό, η οποία συμμετέχει στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας σε ποσοστό της τάξεως του 5%, είναι αδήριτη η ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ΒΟΑΚ σε αυτοκινητόδρομο, με σύγχρονη αποκατάσταση των προσβάσεων στις παρόδιες ιδιοκτησίες μέσω ανισόπεδων κόμβων και παράπλευρου δικτύου.

Το έργο του θέματος είναι έργο σημαντικό για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης. Περαιτέρω, η διασύνδεση του ΒΟΑΚ με τους σημαντικούς λιμένες της Κρήτης και τα αεροδρόμια διασυνδέει το νησί της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και αποτελεί επένδυση και έργο εθνικού επιπέδου.

Απαιτείται συντονισμός των διαδικασιών σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του Δημοσίου από την κατανομή των κινδύνων που ανήκουν σε αυτό, για την έκδοση πάσης φύσεως αδειών και διαθεσιμότητας χώρου εκτέλεσης έργου κλπ.».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ