Η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου «Το νομικό status των ζώων στην Ελληνική έννομη τάξη: Εγχειρίδιο νομοθεσίας και αστυνομικών ενεργειών για την προστασία των ζώων συντροφιάς» από τον συγγραφέα Αστυνομικό Διευθυντή Νικόλαο Χρυσάκη που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο.

Το Εγχειρίδιο αποτελεί έναν πλήρη οδηγό με τον οποίο επιδιώκεται αφενός η νομική και γνωστική κατάρτιση και επιμόρφωση του Αστυνομικού Προσωπικού και αφετέρου η ομοιόμορφη εφαρμογή ενδεδειγμένων πρακτικών αντιμετώπισης και διαχείρισης οποιουδήποτε συμβάντος ή καταγγελίας που σχετίζεται με την εφαρμογή περί προστασίας των ζώωνΤο εν λόγω βιβλίο διανεμήθηκε στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Χώρας ως βοηθόγια ζητήματα που αφορούν τη Νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς, προκειμένου οι αστυνομικοί ανακριτικοί υπάλληλοι να αποκτήσουν ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη γνώση ως προς τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Η εκδήλωση έγινε με την συνδιοργάνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου και την Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από:

Την καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέα κ. Λυδάκη Άννα
Τον αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, υπ. Διδάκτωρ Νομικής Α.Π.Θ. Τακτικό Καθηγητή Σχολής Αστυφυλάκων ΕΛ.ΑΣ. και Επόπτη Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης κ. Θεοφανίδη Ευστάθιο
Τη δημιουργό της φιλοζωικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Save a Greek Stray(SGS) και του πρότυπου καταφυγίου αδέσποτων ζώων Ωρωπού κ. Κούρκουλου-Λάτση Εριέττα
Το συγγραφέα του βιβλίου Αστυνομικό Διευθυντή κ. Χρυσάκη Νικόλαο

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Ζερβός Αντώνιος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος Ρουτζάκης Αντώνιος, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας ΈνωσηςΑξιωματικών Αστυνομίας Καρακούδης Στέλιος, ο Εκπρόσωπος Ιεράς Μητρόπολης  Πέτρας και Χερονήσου Πρωτοσύγκελος κ. Τίτος, ο Βουλευτής Ηρακλείου Κεγκέρογλου Βασίλειος, ο Περιφερειακός Διευθυντής ΕΛΤΑ Μεραμβελιωτάκης Εμμανουήλ, η Πρόεδρος Πανελλήνιας Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Μπομπολάκη Αναστασία, ο Γενικός Διευθυντής «Συμμαχία για την Ελλάδα» Καλούδης Γεώργιος.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Χρυσάκης Νικόλαος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή για μένα και σας ευχαριστώ όλους που με τιμήσατε με την παρουσία σας…. Προσεγγίζοντας διεισδυτικά το φαινόμενο της βίας θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κακοποίηση των ζώων δεν αποτελεί μια εγκληματική συμπεριφορά της σύγχρονης μόνο εποχής… Η έμπνευση και η ενασχόληση μου με το φιλοζωικό γίγνεσθαι, αποτέλεσαν οι αγώνες και οι εθελοντές του φιλοζωικού κινήματος, η αυταπάρνηση τους για την προστασία των ζώων και δη της οργανωμένης φιλοζωικής κοινότητας.

Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή αποτελούν δείγμα μιας συνεχούς αυξανόμενης αφύπνισης και ευαισθησίας , καταδεικνύουν την πρόθεση, τη βούληση, την επιθυμία της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας για περεταίρω ευαισθητοποίηση του συνόλου του Αστυνομικού Προσωπικού, για συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, για αλληλεγγύη, για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια και στον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την εξάλειψη των εγκλημάτων βίας απέναντι στα ζώα

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Καραγιαννάκη Άννα, τη μουσική επιμέλεια είχαν ο τραγουδοποιός, ποιητής και συγγραφέας Λουδοβίκος των Ανωγείων και η Ψαράκη Ιωάννα καθώς και μουσικοί του Ωδείου Τέχνης Κρήτης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου από ένστολους Αξιωματικούς.

Το παρόν Εγχειρίδιο αποτελεί έναν πλήρη οδηγό με τον οποίο επιδιώκεται αφενός η νομική και γνωστική κατάρτιση και επιμόρφωση του Αστυνομικού Προσωπικού και αφετέρου η ομοιόμορφη εφαρμογή ενδεδειγμένων πρακτικών αντιμετώπισης και διαχείρισης οποιουδήποτε συμβάντος ή καταγγελίας που σχετίζεται με την εφαρμογή περί προστασίας των ζώων.

Το εν λόγω βιβλίο διανεμήθηκε στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Χώρας ως βοηθόγια ζητήματα που αφορούν τη Νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς, προκειμένου οι αστυνομικοί ανακριτικοί υπάλληλοι να αποκτήσουν ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη γνώση ως προς τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.