Οι κίτρινοι δρίλοι της εξοχής
Λασιθιώτικο ντέρμπι στο μπάσκετ αντρών- Ο Άγιος Νικόλαος Europlan υποδέχεται τον ΑΟΚ Ιεράπετρας
Οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι «φτωχότεροι» καταναλωτές της Ευρώπης
Δύο πλάτανοι, δύο ιστορίες αισιοδοξίας
Στην υπηρεσία του δημότη πολυμηχάνημα αποψίλωσης των πρανών των οδών στο δήμο Σητείας
Στην Εθνική ομάδα σκοποβολής ο Φ. Σηφάκης για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα I.P.S.C. ραβδωτού τυφεκίου Rifle
Αποφασισμένοι για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας ΚρήτηςΠΟΠ, Αυγενάκης και εκπρόσωποι παραγωγικών και θεσμικών φορέων
4η Σύνοδο Φόρουμ Κυκλικών Πόλεων στο Ηράκλειο
Στην Κρήτη το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιστημονικής Κατάδυσης
Βραβεύτηκε το St Nicolas Bay Resort Hotel & Villas
Ευπρεπίζεται ο παραλιακός δρόμος του Αγίου Νικολάου βάφονται τα κάγκελα, αλλάζουν οι λάμπες φωτισμού

Η «Πυθία» που «διαβάζει» μισοκατεστραμμένες αρχαίες ελληνικές επιγραφές

Ερευνητές της Deep Mind, της θυγατρικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης της Google, με επικεφαλής έναν Έλληνα, δημιούργησαν την «Πυθία», ένα «έξυπνο» σύστημα που φαίνεται να τα καταφέρνει καλύτερα και από τους ανθρώπους ειδικούς στην ανάγνωση μισοκατεστραμμένων επιγραφών με αρχαία ελληνικά κείμενα.

Το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, το πρώτο του είδους του στον κόσμο, συμπληρώνει τις λέξεις που λείπουν, κάνοντας εναλλακτικές προτάσεις, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο μέλλον τους επιστήμονες να διαβάσουν αρχαίες επιγραφές. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες επιγραφές από διάφορα μέρη του κόσμου και κάθε χρόνο ανακαλύπτονται μερικές δεκάδες νέες. Δυστυχώς πολλές έχουν διαβρωθεί ή καταστραφεί με το πέρασμα των αιώνων, με αποτέλεσμα να είναι πια δυσανάγνωστες ή ένα μέρος του κειμένου τους έχει χαθεί για πάντα. Η συμπλήρωση των κενών είναι δύσκολη δουλειά, που απαιτεί μεγάλες γνώσεις, σύγκριση με άλλα κείμενα, διαίσθηση κ.αά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έλληνα Γιάννη Ασαέλ, εκπαίδευσαν ένα νευρωνικό δίκτυο (είδος αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης) να μαντεύει τις λέξεις ή τα γράμματα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που λείπουν σε επιγραφές από πέτρα, κεραμικά ή μέταλλο, ηλικίας 1.500 έως 2.600 ετών (7ος αιώνας π.Χ. έως 5ος αιώνας μ.Χ.). Η «Πυθία» έμαθε έτσι να αναγνωρίζει μοτίβα σε 35.000 επιγραφές που περιέχουν πάνω από τρία εκατομμύρια λέξεις.

Όταν βρεθεί μπροστά σε μια νέα ελλιπή επιγραφή, η «Πυθία» (έχει το όνομα της πρωθιέρειας του θεού Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών) προτείνει έως 20 διαφορετικές λέξεις ή γράμματα και αφήνει τους ειδικούς να επιλέξουν αυτήν που θεωρούν καλύτερη λύση.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist