«Έχομε ζήτημα με τις κατασκευές στους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων, γιατί είναι όλες παράνομες. Δεν υπάρχει καμία τέτοια κατασκευή με άδεια… Μόνο οι ομπρέλες είναι νόμιμες»! Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, στη συζήτηση, χθες το βράδυ,  του Δημοτικού Συμβουλίου, αναδεικνύοντας και με τον πιο «επίσημο» τρόπο, ένα μείζον πρόβλημα της πόλεως αλλά και άλλων τουριστικών περιοχών και όχι μόνο, για τη νομιμότητα των σκιάστρων, ανεμοφρακτών και περίκλειστων υπαίθριων χώρων που μισθώνονται για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Εξήγησε ότι το πρόβλημα εκδηλώθηκε και παγιώθηκε σε βάθος πολλών τετραετιών, σημειώνοντας ότι για την αντιμετώπισή του «πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει σε συνολική μελέτη παρέμβασης στις ζώνες αυτές, για να υλοποιηθεί.»

Συζήτηση επί του πρακτέου σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα των σκιάστρων και λοιπών κατασκευών στους υπαίθριους χώρους που ενοικιάζουν οι καταστηματάρχες από το Δήμο και το Δ. Λιμενικό Ταμείο, πυροδότησε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, το θέμα για έγκριση της «αναπροσαρμογής εξέδρας επί πεζοδρομίου». Αφορμή για επέκταση της συζήτησης για το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί σε βάθος δεκαετιών και το οποίο διαιωνίζεται, έδωσε η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Νικ. Αφορδακού, ο οποίος επεσήμανε ότι εκτός του ότι το θέμα έρχεται προς έγκριση ενώ οι εργασίες είναι σε προχωρημένη εξέλιξη, υπάρχει και πρόθεση για ανωδομή που δεν προβλέπεται στο σχέδιο που υποβλήθηκε στο Δήμο και πρότεινε  να αναβληθεί η λήψη απόφασης. Πρότεινε επίσης να παραπεμφθεί στο Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινότητας και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, «γιατί δεν έχει καμία σχέση το περιεχόμενο του φακέλου, με αυτό που γίνεται», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζερβός εξήγησε ότι το θέμα που ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο αφορούσε τη μετατροπή των δύο επιπέδων του δαπέδου σε ένα ενιαίο και τίποτα παραπάνω. Τα υπόλοιπα, είπε δεν τα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο και πρόσθεσε: «Αν θέλετε να εφαρμόσουμε το γράμμα του νόμου, καμία αντίρρηση. Ας τις ξηλώσουμε όλες! Αλλά έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε μια τέτοια απόφαση; Νομίζω ότι δεν την έχομε, άρα δεν την προτείνω… Και αυτό γιατί δεν μπορούμε, γιατί δεν έχομε το αναγκαίο προσωπικό, να κάνομε τις μελέτες γενικής διαμόρφωσης των χώρων που χρησιμοποιούνται, για να μπορούν να παίρνουν οι καταστηματάρχες άδεια… Δεν μπορώ να παρέμβω αύριο το πρωί, συγχρόνως, στον Αγιο Νικόλαο, στη Νεάπολη, στο Σίσι, στην Ελούντα, στην Πλάκα με γενικά σχέδια διαμόρφωσης των κοινοχρήστων χώρων… Το αφήνουμε, λοιπόν, έτσι, στην καλή θέληση του καθενός που παρεμβαίνει, για να μην κάνει χοντράδες… Είναι μεγάλο θέμα…»

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Νέας Πορείας» Νικ. Πάγκαλος είπε παρεμβαίνοντας ότι εφόσον ο Δήμος διαπιστώνει παρανομία, θα πρέπει να παρέμβει και να τη σταματά και όχι να συνεχίζει να την ανέχεται.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νικ. Κοκκίνης είπε ότι μιας και το θέμα τίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπάρχει παραδοχή για γενικότερη επικράτηση ανομίας στο ζήτημα αυτό, θα πρέπει να έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί «είτε εφαρμόζεται ο νόμος είτε δεν εφαρμόζεται, δεν τίθεται θέμα αν θέλομε να τον εφαρμόσουμε…». Τόνισε δε ότι «αν δε θέλετε να το φέρετε εσείς, θα το φέρουμε εμείς…».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε  η συντριπτική πλειοψηφία, μεταξύ αυτών και δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας υπερψήφισαν το θέμα όπως είχε εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη, εγκρίνοντας και κατά την εισήγηση της Υπηρεσίας του Δήμου, απλά και μόνο την ανακατασκευή της προϋπάρχουσας εξέδρας του καταστήματος σε ένα επίπεδο, σύμφωνα με τα υποβληθέντα σχέδια. Μόνο οι κ.κ. Ν. Κοκκίνης και Ν. Αφορδακός ψήφισαν την παραπομπή του θέματος στο Δ.Σ. της Δ.Κ. Αγίου Νικολάου και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και υπήρξε και ένα «παρών» της δημοτικής συμβούλου της «Νέας Πορείας», Μαρίας Γάλλου.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δημαρχος παραδεχεται δημοσια οτι η πολη ειναι φουλ στις παρανομιες αλλα βασιζεται στο να μην κανουν χοντραδες οι παρανομουντες! Εισαγγελεας υπαρχει σε αυτη τη χωρα να τον καλεσει; Γιατι δεν τα ξηλωνει; Μια κατασκευη την ημερα, σε 2-3 μηνες θα ειχε τελειωσει.Κανεις δεν του ειπε ταυτοχρονα να παει παντου,σιγα σιγα.Ψηφοθηρικοι λογοι τον εμποδιζουν μηπως; Ειναι χρονια που ο τοπος βοα για το χαλι της πολης και κυριως του παραλιακου. Ε,βρεθηκε λυση:μονοπλευρη αναπλαση. Ετσι και πουλαμε οτι κατι καναμε και δεν γκρεμιζουμε τα παρανομα απο τους ψηφοφορους. Και αν τους μεγαλωσουμε το παραθαλασσιο πεζοδρομιο θα τους δωσουμε και 5 τραπεζακια παραπανω…σκισαμε παλι!

Comments are closed.