Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου (https://orsian.blogspot.com) μοιράστηκαν μια απαιτητική αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πεζοπορία στα Λασιθιώτικα βουνά.  Η διαδρομή μας ξεκίνησε από το πευκοδάσος του Σελάκανου και ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 καταλήξαμε στο οροπέδιο Λασιθίου, διασχίσαμε δηλαδή την καρδιά της οροσειράς της Δίκτης.

Το ξεκίνημα της χθεσινής μας πορείας.

Gepostet von Panos Evdemon am Montag, 21. Oktober 2019

Κύρου ανάβασις… από Ασφεντάμη για Αβαρσάμη (1824μ) μεταξύ Σπαθιού και Αφέντη ή αλλιώς βαστάτε ποδαράκια μου!😀

Gepostet von Panos Evdemon am Dienstag, 22. Oktober 2019

Με ιδανικές κλιματολογικές, 19 πεζοπόροι ξεκινήσαμε στις 9:00 το πρωί, από την τοποθεσία «Πεζούλια» στο δάσος του Σελάκανου, από υψόμετρο 930 μ. Διασχίσαμε ένα μέρος τους δάσους μέχρι την περιοχή «Ασφεντάμι” (υψόμετρο 1620 μ.), περνώντας από την ομώνυμη πηγή και τα παλιά μιτάτα. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το διάσελο του «Αβαρσάμη”, σε υψόμετρο 1850 μ. Παρόλο που το κομμάτι αυτό της διαδρομής είναι το πιο δύσκολο, η ομάδα αποδείχθηκε εξαιρετικά γρήγορη και ευέλικτη και στις 13:30 είχαμε ήδη φτάσει στο διάσελο. Κάναμε ένα 20λεπτο διάλειμμα και στη συνέχεια ακολουθήσαμε κατηφορική πορεία με κατεύθυνση το οροπέδιο του Λιμνάκαρου.

Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας

Στις 15.40 φτάσαμε στο οροπέδιο του Λιμνάκαρου, στο γραφικό πετρόκτιστο ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος, έχοντας διανύσει 14 χλμ. περίπου, με θετική υψομετρική διαφορά 1000 μ.