Ξεκινάει σταδιακά στην περιοχή του Δήμου Σητείας η νέα ελαιοκομική σαιζόν. Ήδη παραγωγοί σε διάφορες περιοχές έχουν αρχίσει την ελαιοσυγκομιδή, αφού τα φετινά δεδομένα είναι διαφορετικά βάσει των διαμορφούμενων συνθηκών, καιρικών, ωρίμανσης του καρπού και φυσικά της επέλασης του δάκου.

Νωρίτερα λοιπόν από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στο Δήμο Σητείας, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας κ. Σταύρος Κολυδάκης.

Είθισται σχεδόν κάθε χρόνο η έναρξή της γύρω στις 25 Νοεμβρίου με μία μικρή απόκλιση λίγων ημερών πριν ή μετά ανάλογα με την περιοχή του Δήμου. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Η ελαιοκομική περίοδος ξεκίνησε. Οι οιωνοί ακόμη δεν είναι ξεκάθαροι, εικόνα θα έχουμε μετά από περίπου δεκαπέντε, είκοσι ημέρες. Φέτος η σαιζόν άρχισε νωρίτερα, αφού, παρ’ όλο το ενδιαφέρον των παραγωγών και τους ψεκασμούς που έγιναν, οι καιρικές συνθήκες έχουν ευνοήσει αρκετά το δάκο. Είναι επιθετικός και σε κάποιες περιοχές έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Θα πρέπει να ενδιαφερθούν οι παραγωγοί, ώστε ανάλογα με την περιοχή που έχουν τα ελαιόφυτά τους να ξεκινήσουν τη συγκομιδή.

Παρά το γεγονός ότι το νερό από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τελευταία ήταν 25 χιλιοστά και συμβάλει στην συντήρηση των ελιών, ωστόσο η παρατεταμένη ανομβρία του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, οι νοτιάδες που επικρατούν, ευνοούν τον δάκο. Έχει ήδη κάνει μεγάλες ζημιές σε αρκετές περιοχές. Βάσει των καιρικών συνθηκών, μεταφέρεται από την μια περιοχή στην άλλη και πρέπει ο κάθε παραγωγός να κοιτάξει την περιφέρεια του και να πράξει ανάλογα».

 

Ποιότητα και δάκος

Τα ελαιουργεία βρίσκονται σε ετοιμότητα κι αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει η λειτουργία τους σταδιακά. Ήδη σήμερα, όπως είπε ο κ. Κολυδάκης, θα ξεκινήσει η λειτουργία του βιολογικού και από την Δευτέρα του συμβατικού στον Αγροτικό Σταφιδικό Συνεταιρισμό.

Η ποιότητα του προϊόντος εκτιμάται ότι φέτος θα είναι καλή. Αλλά θα διαφανεί βέβαια από την ερχόμενη Δευτέρα, που θα ξεκινήσει η άλεση. Φέτος επίσης προβλέπεται στην περιοχή του Δήμου Σητείας μία καλή σαιζόν όσον αφορά και την παραγωγή.

Βέβαια ανησυχία έντονη εξακολουθεί να προκαλεί ο δάκος. Αν μέχρι τέλος της εβδομάδας «κρυώσει» ο καιρός και σημειωθούν και βροχοπτώσεις θα είναι σημαντικό. «Διότι ο δάκος δεν σταματάει χειμώνα- καλοκαίρι. Το καλοκαίρι -ας πούμε- επωάζει σε 11-12 μέρες, αλλά όσο κρυώνει ο καιρός αυξάνεται ο χρόνος, μπορεί να κάνει και τρεις μήνες. Αν κρυώσει ο καιρός θα καθυστερήσει η διαδικασία, οπότε ελπίζουμε να προλάβουμε να μαζέψουμε τις ελιές», εξήγησε ο κ. Κολυδάκης.

 

Η τιμή πώλησης του προϊόντος

Ζητούμενο φυσικά όπως κάθε χρόνο και είναι και φέτος οι διαμορφούμενες τιμές πώλησης του προϊόντος. Ωστόσο είναι ακόμη νωρίς για ακριβείς εκτιμήσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Κολυδάκης, στα Χανιά οι τιμές έχουν ξεκινήσει γύρω στο 2,60, όμως για όχι καλές ποιότητες ελαιολάδου. «Ευελπιστούμε ότι εδώ το άνοιγμα της τιμής θα είναι γύρω στο 2,80, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, είναι νωρίς ακόμη», πρόσθεσε.

Πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την παραγωγή, την ποιότητα, την διάθεση και την τιμή του προϊόντος αναμένεται γύρω στα τέλη του Νοέμβρη.

«Ευχόμαστε να έχουμε μια καλή ελαιοκομική σαιζόν. Είναι γνωστός ο ρόλος της ελαιοκαλλιέργειας και της ελαιοσυγκομιδής για την περιοχή του Δήμου Σητείας και μακάρι η φετινή σαιζόν να εξελιχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλους», τόνισε ο Πρόεδρος.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ