Τα γρήγορα και υγιεινά σνακ για το σχολείο αποτέλεσαν το αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Τοπική Μονάδα Υγείας Σητείας και το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Την ενημέρωση, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του Τμήματος, παρακολούθησαν και φοιτητές του Τμήματος.

Οι εισηγήτριες Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, μέλος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας κ. Ειρήνη Σφακιανάκη και η τελειόφοιτη του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Εμμανουέλα Κοτσώνη μίλησαν στους γονείς για την υγιεινή διατροφή στο σχολείο, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ που μπορούν να πάρουν τα παιδιά από το σπίτι ή να τα βρουν στο κυλικείο τους.

Αναδείχθηκαν η σημασία του γεύματος στο σχολείο και της συνήθειας να καταναλώνουν τα παιδιά υγιεινές τροφές. Αναφέρθηκαν τα τρόφιμα που μπορούν να βρουν τα παιδιά στα κυλικεία βάσει της νομοθεσίας και φυσικά στο τί να αποφεύγουν. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και μελέτη μέσω της οποίας επισημάνθηκε ότι τα παιδιά λαμβάνουν από το σπίτι τους μεγάλο χαρτζιλίκι, που όμως δεν το κατανέμουν σε υγιεινές επιλογές, εν αντιθέσει με το σπιτικό κολατσιό που φαίνεται ότι πολλοί γονείς δίνουν στα παιδιά.

Αναλύθηκαν υγιεινές επιλογές που μπορούν να προμηθεύουν οι γονείς τα παιδιά τους. Αλλά και επιλογές που θα πρέπει να αποφεύγονται στο κυλικείο, όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί που περιέχουν ζάχαρη, τροφές με αλλαντικά τύπου σφολιατοειδή, ζαμπονοτυρόπιτα, λουκανικόπιτα, κρουασάν, γλυκά. Αντίθετα επιλογές υγιεινές είναι μεταξύ άλλων η σπιτική σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα, αφού -όπως αναφέρθηκε- δεν σημαίνει ότι επειδή είναι σφολιατοειδές είναι απαραίτητα και ανθυγιεινό.

 

Υγιεινές επιλογές

«Είναι ο τρόπος που το έχουμε παρασκευάσει. Οπότε οι γονείς μπορούν να δώσουν πολλές επιλογές στα παιδιά τους ξεκινώντας από κολοκυθόπιτα, μανιταρόπιτα, τυρόπιτα, χορτόπιτα κλπ. Και σπιτικές πίτσες με λαχανικά. Μπορούν να δώσουν και γλυκά, όπως κέικ, κουλουράκια, αλλά εξαρτάται από τον τρόπο που τα παρασκευάζουμε, τα υλικά που έχουμε χρησιμοποιήσει. Για παράδειγμα η χρήση του ελαιολάδου, το οποίο μάλιστα στη Σητεία είναι ΠΟΠ. Να χρησιμοποιούν λοιπόν οι γονείς το ελαιόλαδο σαν λιπαρή ουσία στα τρόφιμα των παιδιών τους εν αντιθέσει με κάποια άλλα, όπως σπορέλαια, καλαμποκέλαια κλπ, που υπάρχουν στο εμπόριο», τονίστηκε.

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατανάλωση φρούτων σε κάθε τους μορφή. «Σπιτικές κομπόστες, στημένους χυμούς φρούτων. Να δίνουμε φρούτα που καθαρίζονται εύκολα, ώστε το παιδί να μην δυσκολευτεί κατά τον καθαρισμό του», είπαν οι εισηγήτριες.

 

Οι γονείς να δίνουν το παράδειγμα

Δόθηκαν επίσης συμβουλές στην κατεύθυνση αύξησης της δεκτικότητάς τους, καθώς τα παιδιά αποτελούν μία ιδιαίτερη ομάδα και χρειάζονται συμβουλές και παρότρυνση από την οικογένεια.

«Και βέβαια οι γονείς πρέπει να γίνουν μίμηση και πρότυπο για το παιδί τους προκειμένου αυτό να υιοθετήσει σωστές και υγιεινές συνήθειες. Αυτός ήταν και ο σκοπός της εκδήλωσης. Είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι γονείς και γενικότερα ο κόσμος, ανάλογα με το θέμα. Εμείς έχουμε τη γνώση, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να την μοιραστούμε και την διαδώσουμε μαζί με τον κόσμο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επωφελούνται και οι φοιτητές, αλλά και ο κόσμος που θεωρούμε ότι μπορεί να πάρει από εκείνους καθώς η διατροφή είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους», εξήγησε η κ. Κοτσώνη.

«Ελπίζουμε να είναι η αρχή μίας συνεργασίας στο πλαίσιο της οποίας να κάνουμε διάφορες δράσεις, είτε στον χώρο μας, είτε στα σχολεία, οπουδήποτε χρειάζεται κάποια ενημέρωση από εμάς», πρόσθεσε η κ. Σφακιανάκη.

Για την γενική εικόνα σε τοπικό επίπεδο σημείωσαν ότι καταγράφονται υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και στα σχολεία.

«Δηλώνει ότι γενικά δεν τρέφονται σωστά. Είμαστε εδώ για να το ερευνήσουμε. Θα γίνουν κάποιες δράσεις και στα σχολεία. Ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο στο οποίο θα λάβουμε κι εμείς μέρος σαν Τμήμα που προβλέπει ενημέρωση στα σχολεία. Θα επικοινωνήσουμε και με γονείς και με δασκάλους, με κυλικεία ώστε να γίνει μία δράση με στόχο μία σωστή ενημέρωση για την διατροφή των παιδιών», υπογράμμισε η κ. Σφακιανάκη.

Από την Τοπική Μονάδα Υγείας Σητείας η Κοινωνική Λειτουργός κ. Ειρήνη Φιλιππάκη και η Επισκέπτρια Υγείας κ. Κατερίνα Μαρκάκη επεσήμαναν ότι σκοπός της εκδήλωσης, που συνδιοργανώθηκε, ήταν να δοθεί έμφαση τελικά στο τί πρέπει και τί δεν πρέπει να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο και φυσικά στα υγιεινά σνακ που μπορούν να τρώνε. Παράλληλα να δοθούν εύκολες και υγιεινές ιδέες στους γονείς για να δημιουργούν αντίστοιχα γεύματα που μπορούν να παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο.

Θα ακολουθήσει εκδήλωση με το ίδιο θέμα την επόμενη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου.

Για την ΤΟΜΥ

Για την πορεία της ΤΟΜΥ Σητείας οι κυρίες Φιλιππάκη και Μαρκάκη ανέφεραν: «Ο κόσμος “αγκαλιάζει” όλο και περισσότερο τη Μονάδα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν και αφορούν κυρίως το γεγονός ότι η Μονάδα δεν έχει δικούς της χώρους, συστεγάζεται στο Νοσοκομείο Σητείας, ωστόσο έχει καταβληθεί και εξακολουθεί να καταβάλλεται από όλο το έμψυχο δυναμικό της ΤΟΜΥ κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό την προσφορά τω καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς τους πολίτες, κάτι που έχει αξιολογηθεί θετικά από τον κόσμο. Συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για το καλύτερο του ασθενούς».

Οι εγγραφές στην ΤΟΜΥ Σητείας αυξάνονται συνεχώς και εκτιμάται ότι είναι περίπου -ίσως και περισσότερες- από 2000. Η ΤΟΜΥ λειτουργεί, όπως προαναφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σητείας, Δευτέρα με Παρασκευή, 7 το πρωί με 3 το μεσημέρι.