Σε γενικές γραμμές, το τελικό πρόσημο από την εμπορική κίνηση των εορτών, στην πόλη του Αγίου Νικολάου, δεν είναι θετικό για την τοπική αγορά! Αυτό δήλωσε στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Εμμ. Πάγκαλος κάνοντας συνολικό, σύντομο απολογισμό για την εμπορική κίνηση τις προηγούμενες δυο εβδομάδες.

«Η αγορά των Εορτών που πέρασαν είχε πολλές ιδιαιτερότητες, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές… Ο άσχημος καιρός δε βοήθησε καθόλου και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν εκδηλώσεις, καλός στολισμός και μουσική επένδυση της πόλης, το αποτέλεσμα δεν ήταν το προσδοκώμενο», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Από μια μικρή σφυγμομέτρηση που έκανε στην αγορά, μόνο ο ένας στους εννιά καταστηματάρχες του δήλωσαν ότι κινήθηκε ανοδικά την περίοδο αυτή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λίγοι ότι κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα και οι περισσότεροι είπαν ότι είχαν μείωση σε σχέση με πέρυσι. Ορισμένοι δε μίλησαν για 50% μείωση της κίνησης στο κατάστημά τους, τόνισε ο κ. Πάγκαλος.

Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο απ’ όλους ήταν τα είδη ένδυσης και υπόδησης και κάποια από τα καταστήματα λευκών ειδών.

 

Έρευνα της ΕΣΕΕ

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κινήθηκε ο χριστουγεννιάτικος τζίρος για τις μισές επιχειρήσεις (49%), επίδοση παρόμοια με την αντίστοιχη έρευνα του 2018 (51%). Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι η ένδυση/υπόδηση και κυρίως το άλλο λιανικό (βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, καλλυντικά, άνθη-φυτά κλπ), ενώ αυτός των τροφίμων – ποτών είχε σχετικά τις μικρότερες απώλειες με τα σούπερ μάρκετ να καταγράφουν μικρή αύξηση (1,5%).

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ για την κίνηση της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς 2019.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας αύξηση στις πωλήσεις κατέγραψε μόλις το 17% των επιχειρήσεων. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ενισχύεται στο 21% για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, σε όρους τζίρου.

Σε γενικές γραμμές, καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι επιχειρήσεις σε Βόρεια Ελλάδα και Αττική, ενώ αποθαρρυντική ήταν η εικόνα σε Κεντρική Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις, η περίοδος πριν από τα Χριστούγεννα ήταν καλύτερη από άποψη αγοραστικής κίνησης, ενώ σχεδόν τρεις στις δέκα σημείωσαν υψηλότερο τζίρο το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ανεξαρτήτως πωλήσεων η κίνηση των πιο φτηνών προϊόντων παρέμεινε σταθερή στην προτίμηση των καταναλωτών (46%) ενώ ενισχύθηκε η πώληση των πιο ακριβών προϊόντων (12% έναντι 4% πέρυσι).

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες (79%) αναγκάστηκαν να καλύψουν οι ίδιοι το διευρυμένο ωράριο, ενώ μόλις το 16% επέλεξαν να διευρύνουν το ωράριο των μισθωτών τους. Το εύρημα αυτό επαναλαμβάνεται με συνέπεια σε όλες τις σχετικές έρευνες (εορταστικές περίοδοι και λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές) με διογκούμενη μάλιστα τάση.

Σχεδόν οι 4 στους 10 επιχειρηματίες πραγματοποίησαν προσφορές στα κατάστηματά τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ποσοστό ίδιο σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος σημαντική μερίδα επιχειρήσεων (4/5) φαίνεται ότι κατάφεραν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρέωσεις τους.