Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης λατατέθηκε η παρακάτω επερώτηση για ΒΟΑΚ για να συζητηθεί στις 21-2-2020 στο περιφερειακό συμβούλιο:

Η Θέση της περιφέρειας για ΒΟΑΚ : Με διόδια ή χωρίς διόδια;

Προς τον κ. Περιφερειάρχη

 Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για ΒΟΑΚ με διόδια δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Εδώ και πάνω από 15 χρόνια γινόταν μια εντατική προετοιμασία της κοινής γνώμης να αποδεχτεί αυτή τη λύση, τόσο με την επίκληση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, όσο και με την πλύση εγκεφάλου για τη δήθεν αδυναμία χρηματοδότησης του ΒΟΑΚ από πλευράς δημοσίου.

Αυτή η «αδυναμία» του δημοσίου ήταν το πρόσχημα που χρησιμοποίησαν όλες οι κυρίαρχες δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό για να συσκοτίσουν την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ τους, δηλαδή να μη διαθέτουν πλέον το κρατικό χρήμα για δημόσια έργα που θα υπηρετούν τις ανάγκες του λαού, αλλά για να «προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια», ή αλλιώς να τους εξασφαλίσουν πρόσθετα και σίγουρα κέρδη.

Σε αυτή την μακροχρόνια πλύση εγκεφάλου της κοινής γνώμης, πήραν ενεργό μέρος στελέχη και παρατάξεις της περιφέρειας Κρήτης. Από τη μια διατύπωναν προτάσεις δανεισμού από διάφορες πηγές και με διάφορους όρους, αποδεχόμενοι το πρόσχημα της δήθεν αδυναμίας του δημοσίου και από την άλλη δεν έπαιρναν καθαρή θέση αν συμφωνούν ή όχι με τα διόδια.

Στην ουσία, αποδεχτήκατε την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ να χαρίζεται το δημόσιο χρήμα σε  επιχειρηματικούς ομίλους – επενδυτές, που δήθεν είναι φορέας «ανάπτυξης».

Εδώ και πολλά χρόνια έχετε παραιτηθεί από τη διεκδίκηση κατασκευής ενός ΒΟΑΚ δημόσιου, ασφαλούς, σύγχρονου, ελεύθερης πρόσβασης, χωρίς διόδια η άλλης μορφής εκμετάλλευση ή δανεισμό, με προστασία του περιβάλλοντος και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όλες αυτές οι προσπάθειες δεν έπεισαν την κοινή γνώμη και ο λαός της Κρήτης δεν φαίνεται να συμφωνεί με τις επιλογές σας να πληρώσει και άλλα χαράτσια.

Ζητούμε από τον περιφερειάρχη και το περιφερειακό συμβούλιο,

έστω και σήμερα να επανατοποθετηθεί καθαρά και να απαιτήσει από την κυβέρνηση την κατασκευή του ΒΟΑΚ, με τις παραπάνω προδιαγραφές και ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΔΙΑ.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ