Θετικά – εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου – είναι τα μηνύματα για την περιοχή του Δήμου Σητείας ως προς την επισκεψιμότητα από την Δανία και γενικότερα τις σκανδιναβικές χώρες βάσει της εικόνας που κατεγράφη στην διεθνή έκθεση τουρισμού Ferie For Alle της Δανίας.

Η έκθεση, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ πραγματοποιήθηκε στο Χέρνινγκ της Δανίας από 21 έως 23 του μήνα και η Σητεία συμμετείχε σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας, το ΟΑΣ και το Δήμο. Την περιοχή εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων κ. Γιάννης Κακουράκης και ο κ. Κώστας Λυμπερίου από τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Σητείας. Η συμμετοχή της Σητείας φιλοξενήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης.

«Το ενδιαφέρον του κοινού στην διάρκεια της έκθεσης για την περιοχή του Δήμου Σητείας ήταν», ανέφερε ο κ. Κακουράκης, «μεγάλο. Εκτιμάται ότι περίπου 55.000 με 60.000 ήταν οι πολίτες από το βόρειο κυρίως τμήμα της Δανίας, που την επισκέφθηκαν.

Η Σητεία είναι ένας ιδιαίτερα αρεστός προορισμός για τους πολίτες γενικότερα της Σκανδιναβίας δεδομένου ότι καλύπτει στάνταρ που έχουν για τις διακοπές τους. Μία όμορφη περιοχή, ήσυχη, με την δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα, το φαγητό τους, την διασκέδαση τους με άμεση πρόσβαση, αλλά παράλληλα έχοντας την επιλογή να εξερευνήσουν την περιοχή και να θαυμάσουν τον φυσικό της πλούτο».

 

Συνεχής προσπάθεια

«Έτσι λοιπόν η Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας», συνέχισε, «εστιάζει εδώ και πολλά χρόνια, περίπου 15, στην περιοχή με την συμμετοχή της σε τουριστικές εκθέσεις -όπως αυτή της Δανίας και μάλιστα με δικό της περίπτερο, με επαφές με πράκτορες και με κάθε πρόσφορο μέσο. Στην διάρκεια των χρόνων η προσπάθεια αυτή εντάθηκε με την στήριξη του Δήμου και του ΟΑΣ -οικονομική.

Πλέον η Σητεία είναι γνωστή περιοχή στην συγκεκριμένη έκθεση. Παλιά, τα πρώτα χρόνια, ενημερώναμε ότι στην Κρήτη υπάρχει και η περιοχή μας. Τώρα πλέον, την γνωρίζουν και την αναζητούν οι πολίτες. Αυτό είναι πολύ θετικό και είναι αποτέλεσμα μεγάλης και στοχευμένης προσπάθειας.

Υπάρχουν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σητείας, που είναι πολύ σημαντικό. Για να ανοίξει ένας προορισμός απαιτείται συνεχής προσπάθεια. Και φέτος θα έχουμε λοιπόν μία πτήση κάθε εβδομάδα από Κοπεγχάγη στο αεροδρόμιο της Δανίας».

 

Μέσω Κοπεγχάγης

«Όμως το μείον είναι ότι έχει σταματήσει η πτήση από το Μπιλούντ προς το αεροδρόμιο της Σητείας, οπότε ο κόσμος θα πρέπει να έρχεται από το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης. Αυτό είναι ένα θέμα.

Παρά ταύτα όπως μας ανέφεραν αρκετοί πολίτες στην διάρκεια της έκθεσης, προτίθενται να μεταβούν στην Σητεία μέσω Κοπεγχάγης για να κάνουν τις διακοπές τους. Αυτό δείχνει και πόσο πολύ τους αρέσει ο τόπος μας. Οι κρατήσεις δείχνουν ότι η κίνηση θα είναι καλή και φέτος, αλλά, αν υπήρχε και η πτήση του Μπιλουντ, θα ήταν ακόμη καλύτερα τα πράματα», εξήγησε ο κ. Κακουράκης.

 

Τα ανοικτά ζητήματα

«Γενικότερα όσον αφορά την φετινή σαιζόν» πρόσθεσε, «εκτιμάται ότι η κίνηση θα κυμανθεί περίπου στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Είναι σημαντικό όμως να αξιοποιηθεί περαιτέρω το αεροδρόμιο της Σητείας. Είναι μία αναπτυξιακή υποδομή που πρέπει να ενισχυθεί, να συντηρείται και να αναδειχθεί περαιτέρω προς όφελος του τόπου.

Εμείς σε κάθε έκθεση, σε κάθε επαφή με τουριστικούς πράκτορες αυτό κάνουμε. Προβάλλουμε την ευρύτερη περιοχή, το αεροδρόμιο, το Γεωπάρκο, όλα τα πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Όμως υπάρχουν και ανοικτά σημαντικά θέματα που σχετίζονται γενικότερα με έργα υποδομής, όπως οι οδικοί άξονες και βέβαια το μείζον ζήτημα του μικρού αριθμού κλινών. Ένα τουριστικό γραφείο -ως γνωστόν- που επενδύει σε μία περιοχή, όπως για παράδειγμα το “Apollo”, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γραφείο στην Σκανδιναβία, θέλει να αναπτύσσεται προφανώς. Αν δεν υπάρχουν κλίνες, αυτό πώς θα γίνει;

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να ανοίξει ένας προορισμός -που έχουμε τονίσει είναι μεγάλο επίτευγμα – αλλά να αναπτυχθεί, εφ’ όσον μάλιστα υπάρχει ενδιαφέρον, να διατηρηθεί, να έχει εξελικτική πορεία».

 

Στο Βερολίνο

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κακουράκης, οι προσπάθειες με σκοπό την προβολή της Σητείας και την αύξηση της επισκεψιμότητας συνεχίζονται. Στο πλαίσιο αυτό η Σητεία θα συμμετάσχει και στην έκθεση του Βερολίνου στις αρχές Μαρτίου, όπου έχουν ήδη προγραμματιστεί και επαφές με tour operators.