Η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στον κόσμο, η ITB Berlin 2020 ακυρώθηκε  «Η ITB Berlin 2020 δεν θα διεξαχθεί. Λόγω της ταχείας εξάπλωσης του νέου κορωναϊού (COVID-19), το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών δήλωσαν ότι η ITB Berlin θα ακυρωθεί», ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της έκθεσης χθες.

«Ήταν αναμενόμενο και κατά την εκτίμηση μου άργησε», αναφέρει στην «Α» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Διευθυντών ξενοδοχείων Ελλάδας Γιώργος Πελεκανάκης, εξηγώντας πως είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα ακυρώσεων συμμετοχής που αποτυπωνόταν στα τοπικά ξενοδοχεία του Βερολίνου. Πάντως ο ίδιος σημειώνει πως η επικοινωνιακή διαχείριση στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ορθολογική και δεν κυριαρχεί πανικός για τα γεγονότα και την τουριστική σεζόν, παρότι διαπιστώνεται γενικότερα μια υστέρηση των κρατήσεων για τα δεδομένα της εποχής

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών «Το απόγευμα (28ης Φεβρουαρίου) στις 18:27, η υπεύθυνη υγειονομική αρχή της περιφέρειας Charlottenburg-Wilmersdorf στο Βερολίνο επέβαλε σημαντικά αυστηρότερους περιορισμούς στη διεξαγωγή της εκδήλωσης.  Μεταξύ των απαιτήσεών της, η αρχή όριζε ότι κάθε συμμετέχων θα χρειαζόταν να αποδείξει ότι δεν προέρχονταν από περιοχή με καθορισμένο κίνδυνο ή δεν είχαν έρθει σε επαφή με πρόσωπο ή πρόσωπα από περιοχή κινδύνου».

Ο κ. Christian Göke, Διευθύνων Σύμβουλος της Messe Berlin GmbH, δήλωσε: «Με περισσότερους από 10.000 εκθέτες από 180 χώρες, η ITB Berlin είναι εξαιρετικά σημαντική για τον τουριστικό κλάδο στον κόσμο.  Δεχόμαστε πολύ σοβαρά την ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, των εκθετών και των υπαλλήλων μας.  Με βαριά καρδιά πρέπει τώρα να συμφωνήσουμε με την ακύρωση της ITB Berlin 2020».

Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Messe Berlin, Wolf-Dieter Wolf, δήλωσε: «Η 54χρονη ιστορία της διοργάνωσης δεν έδειξε μια παρόμοια κατάσταση με την ITB Berlin και το Messe Berlin.  Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εκθέτες και συνεργάτες από όλο τον κόσμο οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες παρέμειναν στο ITB του Βερολίνου.  Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες μας στην αγορά».