Όπως έχει γράψει η ΑΝΑΤΟΛΗ σε μεγάλη μερίδα πολιτών παραμένουν ακόμη απορίες – ερωτήματα για ορισμένες περιπτώσεις και για τις εξαιρέσεις στους περιορισμούς της κυκλοφορίας, ιδιαίτερα στην περίπτωση της σωματικής άσκησης. Αφορμή σχολιασμού από αναγνώστες υπήρξε η βεβαίωση από την Τροχαία πολλών παραβάσεων στην παραλία του Αλμυρού, σε πολίτες που βρέθηκαν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, παρότι έφεραν μαζί τους τις απαραίτητες βεβαιώσεις – μηνύματα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους ελέγχους και για τα παράπονα αρκετών πολιτών για περιπτώσεις όπως τις προαναφερθείσες, ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Αγίου Νικολάου κ. Πέτρος Ζερβάκης επισημαίνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό πως «γενικότερα, υπάρχει ελαστικότητα, δεν είμαστε με την… κορδέλα στο δρόμο να μετράμε τις αποστάσεις», συστήνει ωστόσο προσοχή και υπευθυνότητα στους πολίτες, σχετικά με τον λόγο για τον οποίο θα βγουν από το σπίτι και για τον τρόπο με τον οποίο θα το πράξουν στο επιτρεπτό και ασφαλές πλαίσιο.

Όπως τονίζει ο κ. Ζερβάκης, οι πολίτες που επιθυμούν να αθληθούν, μπορούν να έχουν βεβαίωση ή να στέλνουν SMS στο 13033 – αυτό όμως θα πρέπει, όπως τονίζει, να γίνεται αυστηρά κοντά στην οικία του καθενός και εντός των ορίων της πόλεως του Αγίου Νικολάου.

 

Περπάτημα κοντά στο σπίτι

«Μέσα στην πόλη θα επιδεικνύουμε μια επιείκεια. Κάποιος που θέλει, μπορεί να βγει να περπατήσει σε ένα δρόμο πέριξ της οικίας του, και εάν εκεί που μένει οι δρόμοι είναι στενοί να πάει σε έναν άλλο κοντινό. Αλλά όλο αυτό να γίνεται μέσα στα όρια της πόλης και όχι εκτός».

Διευκρινίζει, ωστόσο, πως βόλτες, περίπατοι, ποδηλασίες, κλπ. σε εξοχές, παραλίες και γενικά εκτός των ορίων της πόλης πρέπει να αποφεύγονται, σε διαφορετική περίπτωση οι Αρχές θα επιβάλλουν το ανάλογο πρόστιμο των 150 ευρώ.

«Δεν γίνεται να βγαίνει ο καθένας εκτός Αγίου Νικολάου και να πηγαίνει βόλτα στον Αλμυρό επειδή του αρέσει ή να παίρνει το αυτοκίνητο και να πηγαίνει, π.χ., στο Οροπέδιο Καθαρού, στον Κρούστα ή στην Πρίνα να περπατήσει ή να κάνει ποδήλατο», υπογραμμίζει σχετικά. «Εάν ο καθένας βγαίνει έξω και πάει κάπου να τρέξει επειδή π.χ. του αρέσει το τοπίο, αυτό σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορεί να πάει οπουδήποτε».

 

Ψευδείς δηλώσεις

Επίσης, διευκρινίζει πως όσοι στέλνουν, για παράδειγμα, μήνυμα για έξοδο σε σούπερ μάρκετ και παρόλα αυτά πηγαίνουν να διεκπεραιώσουν μια υποχρέωση τους, π.χ., σε μια δημόσια υπηρεσία, τότε αυτομάτως θα τους επιβάλλεται πρόστιμο για ψευδή δήλωση.

Στους πολίτες άλλωστε που θέλουν να διεκπεραιώσουν τέτοιου είδους υποχρεώσεις, τους δίδεται η επιλογή μέσω εξαιρέσεων να μεταβούν σε δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, με την προϋπόθεση να υπάρχει και η σχετική βεβαίωση από τη δημόσια υπηρεσία την οποία και θα επιδείξει η υπηρεσία στον έλεγχο.

 

Οι γεωργικές εργασίες

Στο ερώτημα εάν πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι για να ασχοληθούν, για παράδειγμα, με τις γεωργικές ή κτηνοτροφικές εργασίες τους, με μελισσοκομία, κλπ. ο κ. Ζερβάκης αναφέρει πως αυτά επιτρέπονται, αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα γεωργού, κτηνοτρόφου, μελισσοκόμου, κλπ. ή να φέρουν μια χειρόγραφη βεβαίωση με τον συγκεκριμένο λόγο και τα προσωπικά τους στοιχεία.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από το Λιμεναρχείο, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του ιού, δραστηριότητες όπως λήψη θαλάσσιου λουτρού (κολύμπι), χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής και υποβρύχια αλιεία απαγορεύονται.

 

Η κίνηση με οχήματα

Επιπλέον, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, εφαρμόζονται συμπληρωματικά μέτρα για τη μεταφορά επιβατών με τα κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

– Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη, εκτός από τον οδηγό. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).

– Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.

Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του.

Για τη δημοτική συγκοινωνία, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.

Οι περιορισμοί αυτοί για τη μεταφορά επιβατών ισχύουν έως 31.5.2020 και δύνανται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλουν.