Το 70% των επιχειρήσεων καφέ-εστίασης του Αγίου Νικολάου είναι ανοικτό και όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου Κωστής Ζαχαριάς υπάρχουν ακόμη καταστήματα που παραμένουν με τα ρολά κατεβασμένα, με ορισμένα εξ αυτών να μην ανοίγουν, όπως λέει, ούτε αυτή την εβδομάδα – παρά τα όσα έλεγαν για έναρξη τους από τις αρχές του Ιουνίου – καθώς οι ιδιοκτήτες «περιμένουν τις εξελίξεις και τι πρόκειται να γίνει».

Αναφορικά με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα καταστήματα, ο κ. Ζαχαριάς αναφέρει πως έγιναν περισσότερο «για να μας δείξουν κάποια μέτρα και να μας υποδείξουν τις σωστές αποστάσεις κλπ», καθώς όπως τονίζει «δεν είχε γίνει απόλυτη κατανόηση κάποιων μέτρων από τους καταστηματάρχες».

Σήμερα, ο Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου θα έχει συνάντηση για να τεθούν ζητήματα όπως ο αριθμός των πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα (ένας ανά 2 τ.μ.) το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο είχε μπει «σε δεύτερη μοίρα, χωρίς να του δώσουμε μεγάλη σημασία», όπως αντίστοιχα δόθηκε στις αποστάσεις (1,70 μ.) από τραπέζι σε τραπέζι.

Στο κομμάτι αυτό, ο κ. Ζαχαριάς επισημαίνει ότι πολλά καταστήματα «έχουν πρόβλημα», καθώς πραγματικά περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τραπεζοκαθίσματα.

Ο Σύλλογος θα έχει και νέα συνάντηση με το Δήμαρχο Αντώνη Ζερβό (είχε προηγηθεί και άλλη το προηγούμενο διάστημα) προκειμένου να επανεξεταστεί το ζήτημα της παραχώρησης επιπλέον κοινόχρηστου χώρου στους επαγγελματίες – σύμφωνα με τη σχετική δυνατότητα που δίδει η κείμενη νομοθεσία – καθώς πλέον «το όλο θέμα μπαίνει σε μία νέα βάση».

Οι καταστηματάρχες θα καταθέσουν ενδεχομένως και άλλες προτάσεις στο Δήμαρχο, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα προσέλκυσης περισσότερων πελατών με βάση τα μέτρα υγιεινής και προστασίας και τηρώντας καθεστώς ισονομίας ανάμεσα στα καταστήματα.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι ανάμεσα στο Δήμαρχο και στο Σύλλογο, όπως το ενδεχόμενο πεζοδρόμησης του κέντρου της πόλης για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας, όπως και το να εξεταστεί να πάρουν κατ’ εξαίρεση επιπλέον τραπεζοκαθίσματα όσοι έχουν το περιθώριο αυτό – ιδέα που προς το παρόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο, δεν φαίνεται να έχει πρόσφορο έδαφος για να υλοποιηθεί αφού είναι πιθανό να επιφέρει εντάσεις μεταξύ των ιδιοκτητών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Ζαχαριάς, «στους ελέγχους που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το υγειονομικό μαζί με την αστυνομία, θα πέσουν πρόστιμα και πραγματικά θα απαιτηθεί να τηρείται το μέτρο του ενός πελάτη ανά 2 τ.μ.».