Δεν κύλησε όσο καλά θα περίμεναν οι επαγγελματίες καφέ – εστίασης η πρώτη εβδομάδα επανεκκίνησης του κλάδου από την περασμένη Δευτέρα, όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου Κωστής Ζαχαριάς.

Παρότι ειδικά προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας – Παρασκευή, Σάββατο – στα ανοικτά καταστήματα υπήρχε αρκετός κόσμος, εντούτοις η κατανάλωση που υπήρξε ήταν, όπως λέει, πολύ περιορισμένη, με τον κόσμο να παρουσιάζεται φειδωλός.

«Ο κόσμος φαίνεται ότι είναι ακόμη σφιγμένος, είτε οικονομικά είτε φοβάται τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον» τονίζει. «Οι περισσότεροι βγαίνουν για να βγουν και είναι πολύ φειδωλοί στις καταναλώσεις τους».

Εξάλλου, από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, ξεκίνησε η εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13% η οποία και θα έχει ισχύ μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, ώστε να ενισχυθούν οι οικονομικοί κλάδοι οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από τον κοροναϊό.

Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα φορολογούνται από τη Δευτέρα με ΦΠΑ 13%, είτε τα προμηθευόμαστε από τις καφετέριες είτε τα αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ είναι τα ακόλουθα: Μεταλλικό νερό, Αναψυκτικό τύπου κόλα, Λεμονάδα-Λεμονίτα, Πορτοκαλάδα, Βυσσινάδα, Παγωμένο τσάι, Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα), Καφές, τσάι, Υποκατάστατο γάλακτος, Σοκολατούχο γάλα, Φρουτοχυμός, Νέκταρ χυμών, Τονωτικά και Ισοτονικά παρασκευάσματα, Ενεργειακά ποτά.

Η μείωση αυτή, όπως αναφέρει ο κ. Ζαχαριάς, για τη χρονική περίοδο αυτή δεν θα μετακυληθεί στους πελάτες «και δεν νομίζω και κάποιος να εφαρμόσει κάτι τέτοιο».

Οι μειώσεις θα περάσουν θα απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις που αφενός έχουν πληγεί από την πανδημία και θέλουν ρευστότητα προκειμένου να τα καταφέρουν και αφετέρου στην προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ, το 2015, είχαν απορροφήσει όλη την αύξηση και δεν την είχαν μεταφέρει στην πλευρά των καταναλωτών.