Μία από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που μείωσαν τον αριθμό των θανάτων στους δρόμους από το 2010 είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC). Η χώρα μας μαζί με τα κράτη της Βαλτικής και την Πορτογαλία σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ, αποτελώντας έτσι μια «ευχάριστη έκπληξη».

Ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Αγίου Νικολάου Πέτρος Ζερβάκης, σχολίασε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκου Σγουρού τα αντίστοιχα στοιχεία για την περιοχή μας – εάν υπήρξαν τροχαία ατυχήματα, πόσο σοβαρά ήταν. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως το 2019 είχε κλείσει χωρίς κανένα θανατηφόρο τροχαίο για την περιοχή που υπάγεται στο Τμήμα Τροχαίας Αγίου Νικολάου.

Όπως είπε ο κ. Ζερβάκης στην ΑΝΑΤΟΛΗ, το πρώτο εξάμηνο του 2020 έχει κυλήσει πολύ ικανοποιητικά καθώς είτε εν μέσω της καραντίνας, είτε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στην περιφέρεια του Δήμου δεν έχουν σημειωθεί δυστυχήματα. Εξαίρεση αποτελούν το σοβαρό ατύχημα με τον τραυματισμό νεαρού με ποδήλατο στην περιοχή Πίσσιδες και δύο τροχαία μικροατυχήματα υλικών ζημιών.

Εξάλλου, και κατά την περίοδο του lockdown και μετά η Υπηρεσία πραγματοποιεί, σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη, εντατικούς τροχονομικούς ελέγχους σε όλη την περιοχή ευθύνης της στο Δήμο Αγίου Νικολάου, που από τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν εκ νέου. Έμφαση δίδεται στις επικίνδυνες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. όπως ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας, χρήση κράνους-ζώνης, αντικανονικά προσπεράσματα, μέθη, κλπ. Ήδη, όπως έχουμε ξαναγράψει, το προηγούμενο διάστημα έγιναν και συλλήψεις.

 

Η επανεξέταση ηλικιωμένων οδηγών

Θέμα παρατηρείται, προσθέτει ο κ. Ζερβάκης, με αρκετούς ηλικιωμένους οδηγούς που έχουν διπλώματα οδήγησης εν ισχύ, με πολλούς εξ αυτών να έχουν παραπεμφθεί με έγγραφο στο Μηχανολογικό για επανεξέταση της ικανότητας οδήγησης, καθώς παρατηρείται μια παραβατική συμπεριφορά. Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που υποβάλλονται, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και παρόλα αυτά συνεχίζουν να οδηγούν.

 

Να φορούν κράνος

Ο Διοικητής της Τροχαίας εφιστά, επίσης, την προσοχή στους οδηγούς δικύκλων που κάνουν χρήση του μη ενδεδειγμένου προστατευτικού κράνους και φορούν το λεγόμενο «καπελάκι», εξαιτίας προφανώς και της αύξησης της θερμοκρασίας.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι έλεγχοι της Τροχαίας έχουν αρχίσει να αυστηροποιούνται και να επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις (αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για δύο μήνες).