Να δοθεί σε όλους η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Σύμφωνα με το Νόμο 4690/30-05-2020 στο μέρος Δ΄: «Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας, άρθρο 49, Παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε προσωπικό απασχολούμενο σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ ή κλινικές ασθενών από κορονοϊό Covid-19», «στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στο βοηθητικό προσωπικό καθαρισμού που υπηρετεί σε νοσοκομεία (Ε.Σ.Υ., πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία, Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, όπου νοσηλεύονται ασθενείς νοσούντες από κορονοϊό Covid-19 ή σε κλινικές νοσηλείας νοσούντων από κορονοϊό Covid-19, καταβάλλεται αποκλειστικά και μόνο για το έτος 2020 έκτακτη οικονομική ενίσχυση προερχόμενη από δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” για τις παρασχεθείσες εκ μέρους τους υπηρεσίες για την καταπολέμηση του κορονοϊού Covid-19».

Η δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» έχει όρους συγκεκριμένους που έθεσε ο δωρητής και νομοθέτησε η κυβέρνηση ώστε να αποκλείονται εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, τη στιγμή που όλοι αποτελέσαμε μια ενιαία αλυσίδα για να βγει εις πέρας η μάχη, κάτι το οποίο μας βρήκε αντίθετους από την πρώτη στιγμή.

Αποκλείστηκαν τα ΤΕΠ και το ΕΚΑΒ, αλλά και συνάδελφοι που υπηρέτησαν διαρκώς μέσα στις κλινικές- Covid, όπως οι τραυματιοφορείς, οι βοηθοί θαλάμου, ακτινολόγοι, κ.ά. Η δωρεά των 7,5 εκατομμυρίων € κυρώθηκε με Νόμο και απευθύνεται προς το Νοσηλευτικό, Ιατρικό και το Προσωπικό καθαριότητας των τμημάτων ΜΕΘ, ΜΑΦ και των τμημάτων που νοσηλεύουν περιστατικά κορονοϊού. Οι λίστες δικαιούχων συστάθηκαν από τα κατά τόπους Νοσοκομεία με προτάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Όμως ακόμα και από αυτούς που θα έπαιρναν την οικονομική ενίσχυση, τελικά αρκετοί αποκλείστηκαν άμεσα ή έμμεσα, όπως οι Νοσηλευτές της ΜΕΘ -Covid του Νοσοκομείου μας, στην οποία νοσηλεύτηκε ασθενής θετικός στον Covid- 19. Οι εργαζόμενοι έθεσαν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, επιτέλεσαν το έργο τους με αυταπάρνηση και αυτοθυσία ξεχνώντας προσωπική ζωή, οικογένεια, γονείς και φίλους.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια διάσπασης του προσωπικού, που επιχειρείται με οποιαδήποτε μορφή.

– Ζητάμε την ίση μεταχείριση και διεύρυνση των αριθμών των δικαιούχων.

– Να χορηγηθεί το ποσό της δωρεάς σε όσους αυθαίρετα κόπηκε.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ

 

 

Ενημέρωση για τη δωρεά σε νοσηλευτές ΜΕΘ Covid 19

Η Προϊσταμένη και οι Νοσηλευτές ΜΕΘ – ΜΕΘ Covid ΓΝΑΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε την κοινωνία των πολιτών ότι μετά από ένα κυκεώνα εγγράφων προς όλους τους φορείς Νοσοκομείο, ΥΠΕ, Υπουργείο μόλις λάβαμε το έντυπο οδηγιών από το υπουργείο ως διευκρινίσεις στο Ν.4690/2020.

Σας παραθέτουμε τις διευκρινήσεις για να γνωρίζετε επακριβώς τί συμβαίνει:

«Έντυπο οδηγιών για παροχή έκτακτης ενίσχυσης του άρθρου 49 του Ν.4690/2020.

Παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 49 του ν.4690/2020 ειδικά ως προς τον καθορισμό δικαιούχων και την εφαρμοστέα διαδικασία προσδιορισμού τους:

Καθορισμός δικαιούχων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

  1. Ως δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ορίζονται οι κάτωθι κατηγορίες προσωπικού (ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και βοηθητικό προσωπικό καθαρισμού) στις ακόλουθες κλινικές νοσοκομείων των ΔΥΠΕ αρμοδιότητάς σας:

Α) στις ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) των καθορισθέντων νοσοκομείων αναφοράς για περιστατικά Covid 19, δυνάμει της από 28/1/2020 απόφασης του ΚΕΣΥΠΕ, που όρισε τα νοσοκομεία αναφοράς για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19

  1. B) στις ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) των καθορισθέντων νοσοκομείων αναφοράς για περιστατικά Covid 19, δυνάμει της από 28/1/2020 απόφασης του ΚΕΣΥΠΕ, που όρισε τα νοσοκομεία αναφοράς για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19

Γ) στις κλινικές νοσηλείας ασθενών νοσούντων από κορωνοϊό Covid-19 των καθορισθέντων νοσοκομείων αναφοράς για περιστατικά Covid 19, δυνάμει της από 28.1.2020 απόφασης του ΚΕΣΥΠΕ. Διευκρινίζεται ότι ως κλινικές νοσηλείας ασθενών νοσούντων από κορωνοϊό Covid-19, ορίζονται οι κλινικές των νοσοκομείων στις οποίες νοσηλεύονταν οι ασθενείς μετά την οριστική διάγνωσή τους ως περιστατικά Covid-19, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές κλινικές στις οποίες ενδεχομένως εισήλθαν ή νοσηλεύτηκαν πριν από τη διάγνωσή τους ως περιστατικά νοσηλείας Covid-19.

  1. Για την ένταξη των δικαιούχων στις ανωτέρω κατηγορίες δικαιούχων απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση είναι σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 49 του ν. 4690/2020 η μισθοδότησή τους για χρονικό διάστημα ενός μήνα (τουλάχιστον 30 ημερών) κανονικής υπηρεσίας από 25.2.2020 έως και 30.5.2020, ως υπηρετούντων στις οργανικές μονάδες νοσηλείας της παρ.1».

Αναφέρει επιβεβαιωμένη διάγνωση και μόνο αποκλείοντας την νοσηλεία στα ύποπτα κρούσματα.

Στο τμήμα της ΜΕΘ Covid ΓΝΑΝ όλοι δουλέψαμε με κίνδυνο της ζωής και της υγείας της δικής μας και των οικογενειών μας, κάτω από αντίξοες συνθήκες χωρίς άδειες και ρεπό. Και τα εν δυνάμει θετικά με όλη την απαιτούμενη προσοχή και τον κίνδυνο μέχρι επιβεβαίωσης ότι το δείγμα είναι αρνητικό.

Ο κίνδυνος είναι ο ίδιος για μας και τις οικογένειες μας και δεν αλλάζει αυτό.

Δυστυχώς αυτά δημιουργούν διχασμό και αίσθημα αδικίας, αφού εξαιρούνται αυτόματα κάποιοι που δεν νοσήλευσαν «θετικό», αλλά μόνο «ύποπτα» κρούσματα. Αν δοθεί δικαίωση, δεν θα είναι για όλους. Μεγάλο άδικο δυστυχώς!

Ευχαριστούμε όλους τους συμπολίτες μας που μας στηρίζουν.

Παραμένουμε στις επάλξεις.

Η Προϊσταμένη και οι Νοσηλευτές ΜΕΘ – ΜΕΘ Covid ΓΝΑΝ