Ένα μεγάλο και τρία μικρότερα «Πράσινα Σημεία» πρόκειται να δημιουργηθούν στο Δήμο Αγίου Νικολάου – ένα κοντά στην πόλη του Αγίου Νικολάου και τα μικρότερα στην Ελούντα, στη Νεάπολη και στο Σίσι.

Πρόκειται για οργανωμένους χώρους στους οποίους ο δημότης μπορεί να μεταφέρει και εναποθέσει ανακυκλώσιμα υλικά (ογκώδη, έπιπλα, μπαταρίες και άλλα απόβλητα), το οποίο αποκαλείται «Πράσινο Σημείο». Βασικός σκοπός του «Πράσινου Σημείου» είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών.

Στο Σφουγκομάλι

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου ενέκρινε τη δημιουργία τέτοιου σημείου, που είθισται, κατά τις σχετικές οδηγίες, να είναι κοντά στην πόλη ώστε η πρόσβαση των δημοτών να είναι εύκολη.

Η επιτροπή πρότεινε δύο εναλλακτικές επιλογές ως προς τους χώρους δημιουργίας του «Πράσινου Σημείου».

Για τον Άγιο Νικόλαο η επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία του «Πράσινου Σημείου» στη θέση «Σφουγκομάλι» όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των κλειστών, παλαιών σφαγείων του Δήμου (δίπλα στο δρόμο προς Λακώνια).

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Αφορδακός πρότεινε ως χώρο για το Πράσινο Σημείο του Αγίου Νικολάου, τον παλιό σκουπιδότοπο (ΧΑΔΑ) του Δήμου, δυτικά του Ξηρόκαμπου. Προβλέπονται σοβαρές υποδομές για τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου και ο χώρος προσφέρεται, είπε ο κ. Αφορδακός.

Ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός εξήγησε ότι ελεγκτής του ΦοΔΣΑ Βορείου Πεδιάδος με τον οποίο συνεργάστηκε στο θέμα ο Δήμος Αγίου Νικολάου ήλεγξε και τον χώρο εκείνο αλλά αποκλείστηκε επειδή είναι μακριά από την πόλη και δεν θα διευκολύνει τους κατοίκους να μεταβαίνουν ως εκεί για να εναποθέτουν τα άχρηστα αντικείμενα με αποτέλεσμα αυτά να καταλήγουν στους δρόμους ή αλλού. Και εκείνος υπέδειξε το χώρο των παλιών σφαγείων. Εκεί προβλέπεται ανάπλαση του εγκαταλειμμένου χώρου και εγκατάσταση της αναγκαίας υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εξ άλλου, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, ο παλιός ΧΑΔΑ ήταν σε ρέμα, όπου ο Δήμος δεν έχει ιδιοκτησία.

Καλύτερα να είναι μέσα στην πόλη

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γ. Φιλιππάκης εξέφρασε τη γνώμη ότι προτιμότερο θα ήταν αντί του ενός μεγάλου, να γίνει  διασπορά σε τρία ή τέσσερα διαφορετικά Πράσινα Σημεία στον Άγιο Νικόλαο. Όσο πιο κοντά στον αστικό ιστό θα είναι, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να τα χρησιμοποιούν, μιας και όπως παρατηρείται ήδη, πολλοί απαξιούν να μεταφέρουν τα άχρηστα ογκώδη απορρίμματά τους έως τον ΧΥΤΑ και επιλέγουν άλλες «ενδιάμεσες» λύσεις πετώντας τα σε χωράφια ή δίπλα σε δρόμους, είπε ο κ. Φιλιππάκης.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός προβλέπει Πράσινα Σημεία μόνο στον Άγιο Νικόλαο, Ελούντα και Νεάπολη, όπου υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι) και ζήτησε αν είναι εφικτό και βρεθεί χώρος, να δημιουργηθεί και ένα στο Σίσι, όπου θα αναζητηθεί χώρος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ