Στις παραλίες που κολυμπάμε συχνά βλέπουμε κάποια σημάδια που μας προβληματίζουν αν τα νερά είναι καθαρά.

Ο αφρός που εμφανίζεται σε κάποιες παραλίες δεν δείχνει πάντα βρωμιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει την παρουσία μιας οργανικής ουσίας η οποία μπορεί να προέρχεται ακόμα και από ουσίες της φύσης.

Τα φύκια είναι ένδειξη υγείας της παραλίας και δεν θα πρέπει να φοβούμαστε να κάνουμε μπάνιο αν τα δούμε στο νερό.

Οι αχινοί που λέγεται ότι βρίσκονται μόνο σε καθαρά νερά, στην πραγματικότητα δεν έχουν ως κριτήριο την καθαρότητα του νερού οπότε δεν είναι σίγουρο ότι όπου αχινοί σημαίνει καθαρά νερά.

Οι ιριδισμοί στο νερό μπορεί να είναι ένδειξη παρουσίας πετρελαίου. Το πετρέλαιο είναι ένα υγρό που μπορεί να διακριθεί με γυμνό μάτι ακόμα και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις.

Καμπανάκι μας χτυπάει επίσης αν δούμε έντονες πρασινίλες ή κιτρινίλες στα βράχια. Αυτό υποδηλώνει μεγάλη αύξηση του φυτοπλαγκτόν άρα ότι στη συγκεκριμένη περιοχή κάτι πέφτει, που συνήθως πρόκειται για λιπάσματα ή φυτοφάρμακα.

Αν δείτε τσούχτρες αυτό δεν έχει σχέση με την καθαρότητα του νερού. Εμφανίζονται κατά διαστήματα και συνήθως μετά από λίγες ημέρες εξαφανίζονται.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.