«Ενώ βρισκόμαστε ήδη στη λεγόμενη υψηλή τουριστική περίοδο, μόλις τώρα ξεκινούν πολλά ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης και εμπορικά καταστήματα τη λειτουργία τους, που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος αφού η τοπική οικονομία στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό», επεσήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου και αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Θωμάς Χαριτάκης, καλωσορίζοντας τον γραμματέα του «ΜεΡΑ25» Γιάνη Βαρουφάκη στο Επιμελητήριο, τονίζοντας ότι το πλεονέκτημα των περασμένων ετών, έχει γυρίσει φέτος μπούμερανγκ.

Ο κ. Χαριτάκης, όπως τονίζεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ αναφέρθηκε στα προβλήματα των επιχειρήσεων, προτάσσοντας τη δραματική έλλειψη ρευστότητας και σημειώνοντας ότι έχουν φτάσει στα όρια αντοχής τους.

Εξήγησε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξήγγειλε η κυβέρνηση «πέρασαν αλλά δεν άγγιξαν» τις τοπικές επιχειρήσεις, αφού δε γνωρίζει καμία επιχείρηση που να πήρε έστω και ένα ευρώ από τους μηχανισμούς αυτούς. Το τραπεζικό σύστημα έχει στυλώσει τα πόδια, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα φημολογούμενα δάνεια δεν έφτασαν στους επιχειρηματίες που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά,  αλλά σε όσους δεν τα χρειάζονταν.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα των επιταγών, που μαζεύονται αλλά λόγω της απουσίας ρευστότητας και της δραματικής μείωσης του τζίρου ακόμη και 60% και της αποδυνάμωσης που ήδη έχουν υποστεί από τη σκληρή δοκιμασία της προηγούμενης μνημονιακής δεκαετίας, δεν έχουν «λίπος» για να εξυπηρετήσουν συσσωρευμένες, ρυθμισμένες αλλά και τρέχουσες υποχρεώσεις. Η μικρομεσαία επιχείρηση – η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας – απειλείται άμεσα με κλείσιμο και αφανισμό, τόνισε.

Αναρωτήθηκε πότε και με ποιους όρους θα διοχετευτούν στο εσωτερικό της χώρας τα ευρωπαϊκά χρήματα από το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» Αναφερόμενος ειδικά στο χρόνιο πάγιο αίτημα ολοκλήρωσης του ΒΟΑΚ είπε ότι «ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Καστελλίου αλλά να βοηθηθεί και το αεροδρόμιο Σητείας».

Τέλος, ζήτησε μια πολιτική επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας, για να βοηθηθούν εργαζόμενοι και επιχειρηματίες.