Την Παρασκευή 26 Ιουνίου (ώρα 15:00) ενεργοποιήθηκε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος το προγνωστικό σύστημα IRIS για την παροχή πρόγνωσης εξάπλωσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Άγιο Νικόλαο, στην περιοχή Νόμια του Γαργαδόρου.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo) κοινοποίησε  βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται η 24ωρη πρόγνωση εξάπλωση της πυρκαγιάς (από 26/06/2020, 15:00 έως 27/06/2020, 15:30. Με τα κόκκινα χρώματα απεικονίζεται η προβλεπόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς, με τις κόκκινες/κίτρινες αποχρώσεις η εκλυόμενη θερμότητα και με τα μαύρα βέλη ο άνεμος.

Η συγκεκριμένη πρόγνωση δεν λαμβάνει υπόψη τις ενέργειες πυρόσβεσης, αποτελώντας έτσι πρόγνωση χείριστου σεναρίου εξάπλωσης. Ως γνωστόν η πυρκαγιά ελέγχθηκε πλήρως μετά από 2 περίπου ώρες και έτσι το χείριστο σενάριο, ευτυχώς, δεν επαληθεύτηκε.

Το προγνωστικό σύστημα IRIS αποτελεί ένα σύστημα ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, το οποίο αναπτύχθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο  στα πλαίσια του ερευνητικού έργου DISARM. Εφαρμόστηκε πιλοτικά στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2018 και από το 2019 είναι πλήρως επιχειρησιακό, υποστηρίζοντας το έργο του Π.Σ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.