ΑρχικήVideoΠεζοπορία στα πανέμορφα φαράγγια των Μύλων και του Αγίου Αντωνίου (βίντεο)

Πεζοπορία στα πανέμορφα φαράγγια των Μύλων και του Αγίου Αντωνίου (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Πεζοπορία σε δύο εντυπωσιακά φαράγγια του νομού Ρεθύμνου, των Μύλων και του Πατσού (Αγίου Αντωνίου), διοργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου (https://orsian.blogspot.com), την Κυριακή 19 Ιουλίου. Ακολουθήσαμε για πρώτη φορά μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, ανάμεσα σε απίστευτα καταπράσινα τοπία με άφθονα τρεχούμενα νερά, που παρουσιάζουν λαογραφικό ενδιαφέρον και φιλοξενούν ξεχωριστούς τόπους θρησκευτικής λατρείας.

Βίντεο: Γιάννης Πάγκαλος (Photo Pagalos)

Το φαράγγι των Μύλων

Το φαράγγι των Μύλων είναι μια εντυπωσιακά πράσινη όαση, που απέχει μόνο 7 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου. Το «Μυλιανό» φαράγγι είναι στην πραγματικότητα μια καταπράσινη κοιλάδα, που φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας! Ξεκινά δυτικά από το χωριό Χρωμοναστήρι και νότια του χωριού Ξερό Χωριό και τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για περιπατητές.

Στο κέντρο του μικρού αυτού επίγειου παράδεισου συναντούμε το παλιό και έρημο σήμερα χωριό των Μύλων. Χτίστηκε την εποχή της Ενετοκρατίας, όπως φανερώνουν δείγματα ενετικής αρχιτεκτονικής σε μισογκρεμισμένα σπίτια και νερόμυλους και χωρίζεται σε δύο γειτονιές, τους Πάνω και τους Κάτω Μύλους.

Το φαράγγι του Πατσού ή Αγίου Αντωνίου

Το φαράγγι του Πατσού ή του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται 8χλμ Ν.Δ. της Μονής Αρκαδίου, στην καταπράσινη επαρχία Αμαρίου. Ξεκινά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το ομώνυμο χωριό και τα νερά του χειμάρρου που το διαρρέει σε όλο του το μήκος χύνονται στην εντυπωσιακή λίμνη του φράγματος των Ποταμών. Ο σημαντικός υδροβιότοπος της τεχνητής λίμνης εγκαινιάστηκε το 2009 και συγκεντρώνει τα νερά από το Φαράγγι της Πατσού, την κοιλάδα της Παντάνασσας και το ρέμα της Σταυρομάνας. Στο φράγμα Ποταμών καταλήγουν πολλοί επισκέπτες, για να θαυμάσουν το καταπράσινο τοπίο, ενώ πριν μερικά χρόνια ήρθε στο προσκήνιο, όταν εντοπίστηκε ένα δίμετρος … κροκόδειλος -Σήφη τον ονομάτισαν τα ΜΜΕ-, που προφανώς απελευθέρωσε κάποιος ασυνείδητος.

 Το φαράγγι μέχρι ένα σημείο είναι πολύ εύκολο στη διάβαση του, καθώς έχει διαμορφωθεί άνετο μονοπάτι από τη δασική υπηρεσία, που καταλήγει στο στενότερο σημείο με ένα μοναδικό καταρράκτη που πέφτει μέσα σε σπηλιά. Στη συνέχεια το φαράγγι στενεύει και η κατάβαση –ιδιαίτερα το χειμώνα- είναι αρκετά δύσκολη. Πέρα από το υπέροχο φυσικό τοπίο, το φαράγγι είναι γνωστό για το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου, που κατά την αρχαιότητα αποτέλεσε λατρευτικό σπήλαιο αφιερωμένο στον Κραναίο Ερμή. Ο τόπος λατρείας βρίσκεται μέσα σε μια τεράστια σπηλιά, όπου πάνω σε μια βραχώδη προεξοχή, υπήρχε αρχικά ο βωμός του παγανιστικού ιερού, για να τον διαδεχτεί στους αιώνες που ακολούθησαν η χριστιανική λατρεία. Η ιερότητα του χώρου παρέμεινε ανέγγιχτη από την μινωϊκή εποχή μέχρι τους πρώτους αιώνες της ρωμαϊκής κατάκτησης του νησιού.

Πρόσφατα άρθρα