Οι σπουδαστές «Συνοδοί Βουνού» του ΙΕΚ Σητείας πραγματοποίησαν πριν από λίγο καιρό την τέταρτη κατά σειρά καλοκαιρινή σήμανση και καθαρισμό μονοπατιών στο φαράγγι του Χαρκωματά, ένα φαράγγι με πλούσια γεωλογία και εξαιρετικούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Πρόκειται για μια απαιτητική διαδρομή που ξεκινά κάτω από το φρούριο Λιόπετρο και καταλήγει στη παραλία Ρούσα Λίμνη.

Η αναφορά μας έχει σκοπό να προτείνει στον δραστήριο διευθυντή του ΔΙΕΚ Αγίου Νικολάου κ. Γιάννη Τζάβλα να συνεχίσει τις προσπάθειές του ώστε να ενταχθεί στις ειδικότητες και αυτή του οδηγού βουνού. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε πρόσφατα την ανακοίνωση της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου ότι στο Δημόσιο ΙΕΚ Αγίου Νικολάου κατά την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2020-21 θα λειτουργήσει μεταξύ άλλων νέα ειδικότητα «Θρησκευτικού τουρισμού και Προσκυνηματικών περιηγήσεων». Η φοίτηση θα είναι δωρεάν και η διάρκεια σπουδών 5 εξάμηνα.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ιδίως του περιπατητικού. Όλο και περισσότεροι επισκέπτες της Κρήτης προσπαθούν να ανακαλύψουν τις άλλες ομορφιές του νησιού, εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα. Δυστυχώς αρκετοί από αυτούς ξεκινούν χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και ενημέρωση, χωρίς να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της Κρητικής φύσης με αποτέλεσμα να χάνονται, να τραυματίζονται και να αναζητούν βοήθεια.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λασιθίου κ. Μιχάλης Βασιλάκης μας είχε σχολιάσει: «Επειδή το νησί μας διαθέτει πανέμορφα φαράγγια και σπήλαια, οι φίλοι μας από το εξωτερικό προσπαθούν, μέσω χαρτών, να τα απολαύσουν χωρίς όμως τις απαραίτητες γνώσεις των δυσκολιών που πιθανόν να αντιμετωπίσουν. Δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει νομοθεσία που να ορίζει ότι για να γίνουν αυτοί οι περίπατοι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει κάποιος συνοδός, ένας οδηγός βουνού ή κάποιος ντόπιος που να υποχρεώνει τον τουρίστα να τον έχει μαζί του για να μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια. Εμείς, σαν Πυροσβεστική Υπηρεσία, το φωνάζουμε συνεχώς ότι θα πρέπει να γίνει μια σχολή όπου θα εκπαιδεύονται οδηγοί βουνού και έτσι να γίνει υποχρεωτική η συνοδεία. Να μην πηγαίνει ο καθένας μοναχός του. Συχνά τους βλέπουμε να ανεβοκατεβαίνουν φαράγγια και βουνά, με παπούτσια περιπάτου, χωρίς μπαστούνια, με σορτσάκια, χωρίς νερό… είναι φυσιολογικό κάποια στιγμή να χάνονται.

Ο τουρισμός έχει αλλάξει δεν είναι πια ομπρέλα και θάλασσα. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται να περπατήσουν. Επιμένω λοιπόν ότι είναι αναγκαίο πλέον να υπάρχουν οδηγοί βουνού και οι τουρίστες να υποχρεώνονται να τους έχουν μαζί τους για ασφάλεια. Από τους συνοδούς αυτούς, εκτός από την ασφάλεια, σίγουρα θα μάθουν πολλά και για την ιστορία του τόπου, για τη χλωρίδα και την πανίδα».
ΥΓ.: Η σήμανση στα φαράγγια θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Θα πρέπει να γίνεται μόνο στα σημεία που αυτό κρίνεται απαραίτητο… και όχι όπως έχουμε δει στο φαράγγι της Κριτσάς… με οπτική ρύπανση ενός μοναδικού σε ομορφιά τοπίου.
ΛΕΩΝ.Κ.