Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΑδικείται κατάφωρα ο Νομός Λασιθίου, με τον ΒΟΑΚ επιβεβαιώνεται ο διαχωρισμός της...

Αδικείται κατάφωρα ο Νομός Λασιθίου, με τον ΒΟΑΚ επιβεβαιώνεται ο διαχωρισμός της Κρήτης

Από

Ημερομηνία

«Το Λασίθι αγωνιά για τον ΒΟΑΚ όταν η υπόλοιπη Κρήτη είναι ήσυχη. Κι αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα τώρα, διότι επιβεβαιώνεται ο διαχωρισμός της Κρήτης», τονίζει ο πρώην Πρόεδρος του ΟΑΚ και πρώην Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, με αφορμή τη συνάντηση που οργάνωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο για το Βόρειο Οδικό Άξονα, ανοίγοντας την ατζέντα ενός θέματος που μοιάζει να έχει δρομολογηθεί για το μεγαλύτερο μέρος του νησιού αλλά όχι για το εσωτερικό του νομού Λασιθίου, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ώριμες μελέτες σε σημαντικά τμήματα του δρόμου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Κουνενάκης δεν επιρρίπτει ευθύνες στον ΟΑΚ, σημειώνοντας πως ο Οργανισμός δεν μπορεί να έχει ευθύνη στο ζήτημα διότι είναι εκτελεστικό όργανο. Αντίθετα υπογραμμίζει πως η ευθύνη ανήκει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. «Ο ΟΑΚ μπορεί να έχει άποψη, μπορεί να πιέζει, μπορεί να ενημερώνει, αλλά δεν μπορεί να έχει ευθύνες. Ούτε αποφασίζει. Ευθύνες έχει μόνο η κυβέρνηση και το υπουργείο. Αυτό που ακούσαμε από τον ΟΑΚ, δηλαδή να προτείνει να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης τμήματα του Λασιθίου που είναι ώριμα, δεν μεταφράζεται σε δέσμευση για ένταξη έργων, αυτών των τμημάτων. Συνεπώς, το Λασίθι στο πλαίσιο υλοποίησης του ΒΟΑΚ μπορεί να μην έχει κανένα τμήμα του για ένταξη και χρηματοδότηση. Διότι προφανώς υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις απ’ όλη την Ελλάδα και δεν ξέρουμε ποια πρόταση και πώς θα επιλεγεί κι αν υπάρχουν πιθανότητες να επιλεγεί κάποιο τμήμα από το νομό Λασιθίου για χρηματοδότηση. Δεν υπάρχει δέσμευση κι αυτό είναι το σημαντικό», επισημαίνει ο πρώην Δήμαρχος Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Κουνενάκης υπερθεματίζει στην άποψη του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη τονίζοντας πως εκφράζει σχεδόν στο σύνολο του το πρόβλημα και αναρωτιέται και ο ίδιος: «Ποιος μας λέει ποιο τμήμα θα ενταχθεί; Ποιος μας διαβεβαιώνει πως τα τμήματα του Λασιθίου θα μπουν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης, ακόμα κι αν είναι έτοιμα; Τα ερωτηματικά που έθεσε ο Περιφερειάρχης και η διαπίστωση πως θέλουμε δέσμευση είναι ακριβώς αυτό που ζητάμε. Θέλουμε δέσμευση από τον υπουργό, την κυβέρνηση γενικότερα αλλά και τον πρωθυπουργό», τονίζει ο κ. Κουνενάκης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΚ εξήγησε πως το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του ΒΟΑΚ είναι η κυβερνητική δέσμευση.

Παράλληλα, προτείνει το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει την βούληση και την θέση για να υλοποιηθεί το έργο στο σύνολο του δρόμου στην Κρήτη και να διεκδικήσει την σχετική δέσμευση από την κυβέρνηση. «Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν το κάνει αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Κρήτης», δηλώνει ο κ. Κουνενάκης.

 

Αδικείται κατάφωρα το Λασίθι

Σύμφωνα με τη σημερινή αποτύπωση του ΒΟΑΚ, ο δρόμος ξεκινά πλέον 32 χιλιόμετρα δυτικότερα των Χανίων, φτάνει μέχρι τη Χερσόνησο, έχει μία επιπλέον δυνατότητα υλοποίησης μέχρι τη Νεάπολη με ΣΔΙΤ, αλλά για τα τμήματα στο Λασίθι δεν υπάρχει καμία δέσμευση.

«Ενώ αδικείται κατάφωρα το Λασίθι, όπως αναγνωρίζουν όλοι. Ενώ υπάρχουν προτάσεις αρκετά προχωρημένες για την υπόλοιπη Κρήτη, δεν εντάσσεται καθόλου το Λασίθι, παρά την ωριμότητα, δεδομένο που κάνει όλους να καταλαβαίνουν πως υπάρχει αδικία», σημειώνει ο κ. Κουνενάκης.

Ο ίδιος σημειώνει πως και οι παράγοντες του Λασιθίου δεν έχουν δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα και ένταση στο ζήτημα, την ώρα που συντελείται περαιτέρω υποβάθμιση του Λασιθίου σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.

«Στην περίπτωση που ο δρόμος υλοποιηθεί από το Καστέλι μέχρι τη Νεάπολη και ο νομός Λασιθίου μείνει εκτός του έργου, ποια θα είναι η αναπτυξιακή, κοινωνική, πολιτισμική διαφορά με την υπόλοιπη Κρήτη; Ποια είναι η προοπτική του νομού; Είναι τραγική και μόνο να το συζητάμε. Συνεπώς δεν μπορεί να μην απασχολεί όλους το βασικότερο θέμα του νομού. Το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικά κέντρα είναι πολιτισμός και μπορεί να δράσει ενωτικά ένας δρόμος και ν’ αναδείξει τα ξεχωριστά στοιχεία κάθε πόλης του νομού», σημειώνει ο κ. Κουνενάκης.

Πρόσφατα άρθρα