Με εμφανή συγκίνηση αποχώρησε από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Αγίου Νικολάου ο Νίκος Δεμέτζος, λόγω συνταξιοδότησης. Απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Ηλεκτρονικών, έλαβε μέρος σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Δήμος και ως πρώτος επιτυχών, διορίστηκε τον Ιούλιο του 1983. Αποχωρεί έχοντας συμπληρώσει 38 και πλέον χρόνια υπηρεσίας.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, όπως θυμάται ο αποχωρών Ειδικός Ταμίας του Δήμου, την εποχή εκείνη ο Δήμος διέθετε ελάχιστους υπαλλήλους, η δε «επικράτεια» του εκτεινόταν από το Σταυρό μέχρι το ξενοδοχείο «Μιραμπέλλο» και όλοι χωρούσαν σε ένα γραφείο, στο παλιό Δημαρχείο, επί της οδού Ρ. Καπετανάκη. Τότε ήταν δήμαρχος ο Γιώργος Χατζηδάκης. Ακολούθησαν οι Γιώργος Μενεγάκης, Αντώνης Ζερβός, Γιάννης Λουκαράκης, Δημήτρης Κουνενάκης – με τους οποίους συνεργάστηκε στενά όλα αυτά τα χρόνια.

«Φεύγω βαθιά συγκινημένος, με ανάμεικτα συναισθήματα. Έχω να θυμηθώ πολλές χαρές αλλά και πίκρες. Η δουλειά αυτή έχει πολλή πίεση και άγχος. Δε γνώρισα ποτέ κανονική άδεια. Σπάνια έπαιρνα και μόνο κάποια αναρρωτική, όπως μια φορά όταν λόγω τροχαίου είχα κατάγματα και στα δύο χέρια αλλά και τότε ακόμη, με γύψο, ερχόμουν στο Δήμο για να βγάλω φόρους και κρατήσεις, που υπήρξαν προθεσμίες και έπρεπε να πληρωθούν, αλλιώς ο Δήμος θα επιβαρυνόταν με πρόστιμα! Ούτε πληρώθηκα ποτέ υπερωρίες…», είπε ο κ. Δεμέτζος, περιγράφοντας μια εποχή και μια άλλη νοοτροπία που τον διακατείχε, και η οποία πλέον σε συντριπτικό ποσοστό, έχει υποκαταστήσει η αρνητικά φορτισμένη «δημοσιοϋπαλληλική» νοοτροπία.

«Μια Υπηρεσία είναι μεγάλο σχολείο, στο οποίο μαθαίνεις πολλά. Πολλές φορές απογοητεύεσαι, γιατί η δαιδαλώδης πολυνομία που διέπει τη λειτουργία και του Δήμου εξουθενώνει και αγχώνει τον υπάλληλο που θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του και δεν πρέπει να του ξεφεύγει τίποτα από το θεσμικό πλαίσιο που είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει», είπε.

Ξεκίνησε έχοντας την ευθύνη της Υπηρεσίας Ταμείου και Εσόδων του Δήμου, ώσπου με την εξέλιξη και μεγέθυνση που επήλθε με τις συνενώσεις και ιδρύσεις δημοτικών νομικών προσώπων, δημιουργήθηκαν χωριστές Υπηρεσίες, αναλαμβάνοντας εκείνος ως Ειδικός Ταμίας, πλέον.

Καθημερινά περνούσαν από τα χέρια του πολλά εκατομμύρια δραχμές και ευρώ, τόσο σε φυσική μορφή χρήματος όσο και σε επιταγές. Πάντα φρόντιζε ελάχιστα να παραμένουν στο χρηματοκιβώτιο, καταθέτοντας στις τράπεζες τα πολλά. Ποτέ δεν ακούστηκε ούτε ως αστείο, η παραμικρή υπόνοια για τη διαχείριση στην Ταμειακή Υπηρεσία επί Νίκου Δεμέτζου, που αποτελεί και το εύσημο με το οποίο αποχωρεί, κουρασμένος μεν, αλλά υπερήφανος που τήρησε τον όρκο του εργαζόμενος ευσυνείδητα και με αυταπάρνηση πολλές φορές, υπερβαίνοντας ακόμη και τα κοινά όρια βιολογικής αντοχής.

Πολλές φορές, τα τελευταία ειδικά χρόνια, από δημαρχίας του Δ. Κουνενάκη ακόμη, καλύπτοντας το ρεπορτάζ των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, θυμούμαι το Νίκο Δεμέτζο να ζητά απαλλαγή ή ελάφρυνση του αντικειμένου του (είχε την ταμειακή ευθύνη και για όλα τα δημοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου),  έχοντας εξαντλήσει τα όρια αντοχής του και οι πολιτικοί προϊστάμενοί του, έχοντας έναν εμπειρότατο και έμπιστο στέλεχος, να τον παρακινούν να κάνει υπομονή!

Στην ερώτηση, αν τα 38 αυτά χρόνια, βρέθηκε ποτέ σε δύσκολη θέση ή ενώπιον ενός λάθους στις εγγραφές – διαγραφές κονδυλίων, ο Ταμίας απάντησε αρνητικά. Η δυσκολία εστιάζεται στον πολύ χρόνο που απαιτεί η εργασία διαχείρισης ενός Ταμείου, όπως είπε, εξηγώντας ότι αυτός ήταν ακριβώς και ο λόγος που αν και το ήθελε πολύ, δεν μπορούσε να πάρει άδεια και να λείψει από το πόστο του!

Αποχωρώντας, μπορεί να εγκαταλείπει το Ταμείο του Δήμου, αλλά όχι και την ενασχόληση με το αντικείμενο. Όπως μας δήλωσε, εδώ και 2 χρόνια είναι διορισμένος από τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, ως Επίτροπος Οικονομικών της Ενορίας Αγίας Τριάδος.

Ο Νίκος Δεμέτζος, όμως, αποχώρησε πρόσφατα και από μια άλλη ενασχόλησή του, που εμμέσως συνδέεται και εκείνη με το Δήμο Αγίου Νικολάου. Ύστερα από 50 χρόνια προσφοράς, παραιτήθηκε και από τη Δημοτική Φιλαρμονική Αγίου Νικολάου, όπου έπαιζε τούμπα.

Στην ερώτηση, με τι θα ασχοληθεί στη συνέχεια, ο Νίκος Δεμέτζος, είπε ότι το πρώτο και μόνο που επιθυμεί στη φάση αυτή και θα κάνει είναι να ξεκουραστεί, εξηγώντας ότι έχει ανάγκη ύπνου και περισσότερο ψυχολογικής και όχι τόσο σωματικής ξεκούρασης. Προτεραιότητα είναι η εκβολή του συσσωρευμένου άγχους όλων αυτών των χρόνων, από μια δουλειά που απαιτεί εξαιρετικά μεγάλη συγκέντρωση, προσοχή και ευθύνη. Ευτυχώς, το μόνο ίχνος που αφήνει στον αποχωρήσαντα Ειδικό Ταμία είναι μια αυξημένη αρτηριακή πίεση, την οποία όμως καταφέρνει, όπως λέει, να την ελέγχει με το κατάλληλο χάπι, πρωί και απόγευμα…

Κλείνοντας, τονίζει ότι αποχωρεί διατηρώντας καλές αναμνήσεις, από το Δήμο γενικά και ειδικά από παλιούς αλλά και τους συναδέλφους του που αφήνει, αποχωρώντας, υπογραμμίζοντας ότι ήδη τον αντικαθιστά η κ. Γεωργία Παγκάλου ευχόμενος να φανεί αντάξια της ταμειακής διαχείρισης του Δήμου και των νομικών προσώπων του.