Έπεσε η αυλαία της φετινής τουριστικής σαιζόν και στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού αφήνοντας ωστόσο καλύτερες από τις αναμενόμενες εντυπώσεις, στο πλαίσιο πάντα των διαφορετικών συνθηκών που επέφερε φέτος η πανδημία του κορονοϊού.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μακρύ Γιαλού Νίκος Τζιρβελάκης μιλώνας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη δήλωσε: «Οι περυσινές προβλέψεις για την σαιζόν του 2020 ήταν πολύ ενθαρρυντικές, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε άρδην το σκηνικό. Όταν από τα μέσα του Ιούνη και σταδιακά άνοιξαν εκ νέου τα καταλύματα, το τοπίο δεν ήταν ξεκάθαρο, αφού η πανδημία ήταν σε εξέλιξη και άρα ρευστή ιδιαίτερα η κατάσταση και στον τουριστικό τομέα. Οι προσδοκίες σίγουρα δεν ήταν μεγάλες και όλοι ήξεραν ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη, χωρίς αυτό να σημαίνει ίσως ότι μπορεί να υπάρξει σύγκριση, αφού πέρυσι δεν υπήρχε η πανδημία.

Εν τούτοις, στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, η σαιζόν εξελίχθηκε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν στο ξεκίνημά της. Φυσικά σημειώνει μείωση του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι κατά μέσο όρο 30%. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στα καταλύματα με τον παράγοντα ποιότητας και τιμής να παίζει κι αυτός ρόλο.

Λόγω του ότι χάσαμε τον Μάιο, τον μισό ή σε κάποιες περιπτώσεις κι όλο τον Ιούνιο, αλλά και τον μισό Οκτώβριο, ο οποίος μέχρι τις 15 του μήνα ήταν πολύ καλός στην περιοχή μας, διαμορφώθηκε αντίστοιχα και η φετινή σαιζόν. Αν εξαιρέσουμε αυτά τα χρονικά διαστήματα και εστιάσουμε περίπου από τις 15 Ιουνίου ως 30 Σεπτεμβρίου και αξιολογήσουμε την σαιζόν σε σχέση με πέρυσι, σαφώς είχαμε πτώση. Όμως δουλέψαμε σε ένα βαθμό που δεν το περιμέναμε. Καλύψαμε τις ανάγκες για να μπορέσουμε να ξαναλειτουργήσουμε και του χρόνου. Υπήρξε όμως πτώση, η οποία εκτιμάται γύρω στο 30% την περίοδο που δουλέψαμε, όχι τους νεκρούς μήνες.

Τον Ιούνιο η κίνηση στο Μακρύ Γιαλό ήταν υποτονική, τον Ιούλιο δούλεψε ένα 70%, τον Αύγουστο σχεδόν το 90% με 95% των καταλυμάτων με μέση πληρότητα τουλάχιστον 70%».

 

Για το Σεπτέμβριο

«Ο Σεπτέμβριος», συμπλήρωσε, «ήταν ένας καλός μήνας, όχι όμως για όλα τα καταλύματα. Στο ξεκίνημά του υπήρξε μείωση, όμως κατά μέσο όρο για την περιοχή του Μακρύ Γιαλού κινήθηκε καλά, δεδομένου ότι υποδέχτηκε πολλούς επαναλαμβανόμενους πελάτες, εκ των οποίων Άγγλους, Αυστριακούς, Γερμανούς και Γάλλους. Μάλιστα αρκετοί διαμένουν ως είθισται και μεγάλο χρονικό διάστημα, δύο και τρεις εβδομάδες. Φέτος επισκέφθηκαν την περιοχή μαζί με φίλους τους, οι οποίοι αναμένεται να γίνουν με την σειρά τους fun της περιοχής, αφού ο Μακρύ Γιαλός και γενικότερα η ανατολική Κρήτη είναι ένα από τα μέρη που κερδίζει τους επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων έρχονται και ξανάρχονται και γίνονται τελικά επαναλαμβανόμενοι πελάτες.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η περιοχή μας αποτελεί πόλο έλξης για ανθρώπους που επιθυμούν μία ήσυχη περίοδο διακοπών, για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Στα θετικά του Σεπτεμβρίου ήταν και το γεγονός ότι δουλέψανε ανέλπιστα καλά και τα καταστήματα του Μακρύ Γιαλού. Αυτό μας χαροποιεί διότι θέλουμε φυσικά εκτός από τις δικές μας και να πηγαίνουν καλά και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της περιοχής, ώστε να υπάρχει μία οικονομική ευημερία στον τόπο και να στηρίζεται η τοπική οικονομία».

Στις αρχές του Οκτώβρη η κίνηση είναι πολύ μικρή με λίγους, μεμονωμένους Γερμανούς, Αυστριακούς και Άγγλους. Ουσιαστικά για φέτος η σαιζόν έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού.

 

Απολογισμός

Η φετινή λοιπόν τουριστική σαιζόν στο Μακρύ Γιαλό για τα περισσότερα – όχι όλα- τα τουριστικά καταλύματα», πρόσθεσε ο κ. Τζιρβελάκης, «έκλεισε με θετικό -δεδομένων πάντα των συνθηκών- πρόσημο, κάτι που οφείλεται μεταξύ άλλων στο ότι είναι μικρές μονάδες με λίγο ή και καθόλου προσωπικό, αφού πολλές είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και το κόστος τους είναι μικρότερο από αυτό των ξενοδοχειακών μονάδων.

Η επισκεψιμότητα από επαναλαμβανόμενους και φέτος πελάτες είναι σημαντικός παράγοντας. Επίσης η μεγάλη επισκεψιμότητα στην περιοχή από Έλληνες επισκέπτες και δη της Κρήτης ήταν στα θετικά της φετινής σαιζόν. Ο Μακρύ Γιαλός θεωρούμε ότι έχει δώσει πλέον καλά το στίγμα του στον τουριστικό χάρτη. Χαίρομαι πολύ που κάθε χρόνο βλέπω ότι έρχονται στον τόπο μας ποιοτικοί πελάτες, είτε μικρής, είτε μέσης, είτε μεγαλύτερης ηλικίας. Θεωρώ ότι οι πελάτες που έρχονται εδώ και γενικότερα στο ανατολικό κομμάτι της Κρήτης είναι συνειδητοποιημένοι, ξέρουν πού πάνε, ξέρουν ότι εδώ είναι πιο ήσυχα και αυτό ακριβώς θέλουν. Θέλουν την ηρεμία, αυτό τους ευχαριστεί και γι’ αυτό έρχονται και ξανάρχονται».

 

Χωρίς κρούσματα

«Ίσως το σημαντικότερο όλων σε ό,τι αφορά την φετινή τουριστική σαιζόν, είναι ότι ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε “αναίμακτα”, δηλαδή χωρίς κρούσματα κορονοϊού. Είναι πολύ σημαντικό. Εξάλλου ήταν και ένας βασικός λόγος που επελέγη η περιοχή, όπως μας είπαν πολλοί άνθρωποι που έκαναν τις διακοπές τους στον τόπο μας. Αρχικά ανέφεραν την χώρα μας ως μία από τις πιο ασφαλείς χώρες, ακολούθως την Κρήτη και δη την ανατολική. Επελέγη λοιπόν συνειδητά ως πιο ήσυχος κι ασφαλής προορισμός. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά και ολοκληρώθηκε η σαιζόν στον τόπο μας χωρίς κρούσματα, κλείνει η σαιζόν και είμαστε υγιείς, δε νοσήσαμε. Παίξαμε με τη φωτιά και δεν καήκαμε. Αυτό είναι πολύ βασικό», κατέληξε ο κ. Τζιρβελάκης.