Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης

 Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ) που συνεδρίασε αρχές Νοεμβρίου, η παραγωγή ελαιολάδου αρκετών χωρών Μελών του Συμβουλίου, θα είναι αρκετά χαμηλότερη  σε σχέση με  αυτή που αρχικά εκτιμήθηκε για διαφόρους, κυρίως κλιματικούς,  λόγους.

Περισσότερο ρεαλιστικές φαίνονται οι εκτιμήσεις  διαφόρων οργανώσεων παραγωγών σύμφωνα με τις οποίες η ερχομένη παραγωγή των Ευρωπαϊκών χωρών εκτιμάται  χαμηλότερη κατά 300 χ.τ. περίπου.

Στην Ισπανία  η παραγωγή που  αρχικά εκτιμήθηκε  επίσημα σε  1.600 χ.τ. τελευταία λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας θέρους και φθινόπωρου, εκτιμάται από τις οργανώσεις αρκετά χαμηλότερη σε 1450 χ.τ.

Στην Ιταλία από 290 χ.τ., όπως αρχικά εκτιμήθηκε επίσημα,  τελευταία εκτιμάται  από οργανώσεις παραγωγών σε  250 χ.τ. αρκετά μειωμένη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις αλλά και με την καλή  παραγωγή  των 415 χ.τ. του έτους 2015.

Στην Ελλάδα  η παραγωγή από 265 χ.τ. που αναφέρθηκε επίσημα, τελευταία αναφέρεται από διάφορους εμπειρογνώμονες   μειωμένη  σε  210 χ.τ.!

Στην Πορτογαλία  επίσης  η παραγωγή που εκτιμήθηκε αρχικά 140 χ.τ. τελευταία εκτιμάται σε μόνο 100 χ.τ.  εξαιτίας  της  υψηλής υγρασίας της άνοιξης και της ξηρασίας του φθινοπώρου,  ενώ και  η ποιότητα φέρεται υποβαθμισμένη.

Οι εκτιμήσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ως προς την διαμόρφωση των τιμών,  αφού  οι παραγωγές των Ευρωπαϊκών χωρών  μαζί με την παραγωγή της Τυνησίας,  που φέτος από την αρχή εκτιμάται αρκετά μειωμένη, είναι εκείνες που κυρίως διακινούνται στις εξαγωγές-εισαγωγές  σε επίπεδο κόσμου.

Ωστόσο, η ευνοϊκή αυτή για τις τιμές εξέλιξη, για να αξιοποιηθεί  στην χώρα μας θα πρέπει και οι παραγωγοί αλλά και κυρίως οι διακινητές (ελαιοτριβεία, έμποροι) να μην ενδίδουν στις προτάσεις για χαμηλές τιμές που τελευταία έρχονται.

 

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)