Στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό μίλησε ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Οι εμβολιασμοί μέχρι τώρα κυλούν σύμφωνα με τον Λασιθιώτη καθηγητή με αργούς ρυθμούς, με μια δυναμική εμβολιασμών από 5.000 έως 8.000 την ημέρα. Για να μπορέσει, όπως τονίζει, να επιτευχθεί το λεγόμενο «τείχος ανοσίας» του πληθυσμού μέχρι το προσεχές καλοκαίρι, θα πρέπει η δυναμική αυτή να αυξηθεί στους 50.000 με 60.000 εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση. «Και θα πρέπει, βέβαια, να έχουμε και εμβόλια για να τα κάνουμε». Με την προσφορά εμβολίων τούτη την ώρα από τις φαρμακοβιομηχανίες να μην είναι, όπως λέει, αρκετή για να έχουμε, ακόμη και να θέλουμε, έναν τέτοιο αριθμό εμβολιασμών.

Θέσαμε στον κ. Τζανάκη και το ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το κατά πόσον παίζει και αυτό ρόλο σε αυτή τη χαμηλή δυναμική των εμβολιασμών στη χώρα μας. Όπως αναφέρει, «αυτό δεν παίζει ρόλο, υπάρχει η δυνατότητα και από την Πρωτοβάθμια Υγεία να οργανωθεί το σύστημα, ενώ υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα να οργανωθεί ο εμβολιασμός μέσα και από την ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Να μπορούν, δηλαδή, οι ιδιώτες γιατροί να εμβολιάζουν τον κόσμο με κάποιο αντίτιμο, ώστε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Το εμβόλιο π.χ. της Astra Zeneca δεν χρειάζεται να μπαίνει σε ψυγεία και κάλλιστα μπορεί να γίνει και σε χώρους ιδιωτικών ιατρείων ή άλλους χώρους πρωτοβάθμιας φροντίδας δημόσιας ή ιδιωτικής».

 

Δείτε επίσης: “Ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης εάν τα κρούσματα παραμένουν χαμηλά”

Δείτε επίσης: Σε μια εβδομάδα θα φανούν οι συνέπειες για το άνοιγμα της αγοράς, “τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα”