Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος Χιλιάδες εργαζομένους του Ν. Λασιθίου αφορά η δίμηνη παράταση και καταβολή από...

Χιλιάδες εργαζομένους του Ν. Λασιθίου αφορά η δίμηνη παράταση και καταβολή από του επιδόματος ανεργίας

Από

Ημερομηνία

Από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου ξεκίνησε η καταβολή του επιδόματος ανεργίας για τον πρώτο μήνα παράτασης, για όσους εργαζόμενους έληξε το ταμείο ανεργίας τον Ιανουάριο του 2021 και στην περίπτωση του Λασιθίου εκτιμάται πως αφορά μερικές χιλιάδες εργαζόμενους.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ η απόφαση -που είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής στις 15 Ιανουαρίου 2021- εντάσσεται στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας καθώς συνεχίζεται η πανδημία του κορωνοϊού.

Κατόπιν της δημοσίευσης της ΚΥΑ που ανακοινώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τρεις μέρες μετά, για τη δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν ή λήγουν εντός του πρώτου διμήνου του έτους, στο πλαίσιο των νέων κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, ο ΟΑΕΔ επιβεβαίωσε στους δικαιούχους ότι η καταβολή του πρώτου μήνα της παράτασης των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο, ξεκινά την 1 Μαρτίου.

«Πρόκειται για εκείνους που έληξε το ταμείο ανεργίας Γενάρη ή Φλεβάρη. Σε αυτούς παρατείνεται δύο μήνες το ταμείο ανεργίας. Συνεπώς ικανοποιείται το αίτημα που είχαμε θέσει ως Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου μαζί με τους Εργαζόμενους στον τουρισμό», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ Μανόλης Πεπόνης.  

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά: Τακτική επιδότηση ανεργίας – έως 798,5 € (έως 399,25 € μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 798,5 € (έως 399,25 € μηνιαίως) και τέλος επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 € (έως 200 € μηνιαίως).

Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Ιανουαρίου, η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου. Για όσους ανέργους έληξε ή λήγει η επιδότησή τους εντός του Φεβρουαρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου.

 

Γι αυτούς που έληξε το Δεκέμβριο;

«Αυτό όμως που ζητήσαμε και εξακολουθούμε να το θέτουμε είναι να παραταθεί και όσων έληξε η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2020. Διότι εκείνο που συνέβη είναι πως δούλεψαν για λίγο, απολύθηκαν και έληξε το ταμείο ανεργίας τον Δεκέμβριο. Άρα μένουν πολύ περισσότερο άνεργοι κι έχουν πρόβλημα. Το Υπουργείο λέει πως είχαν πάρει παράταση το 2020. Αλλά και στην περίπτωση όσων έληξε το πρόγραμμα Γενάρη ή Φλεβάρη είχαν πάρει παράταση. Συνεπώς, ζητάμε να ικανοποιηθεί το αίτημα. Το Υπουργείο μας έχει δώσει μια πρώτη απάντηση πως και για αυτούς – του Δεκεμβρίου – θα μεριμνήσει για να υπάρξει δίμηνη παράταση. Αναμένουμε και τις ανακοινώσεις αυτές», σημειώνει ο κ. Πεπόνης.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο ΟΑΕΔ, η καταβολή της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια των δικαιούχων και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης.

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. Δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση και δεν έχουν επωφεληθεί από παρατάσεις της ίδιας επιδότησης. Επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα της παράτασης, θα λάβουν ποσό αναλογικό, με βάση τις ημέρες ανεργίας τους.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πρόσφατα άρθρα