Σύμφωνα με το εγχειρίδιο, που είναι γραμμένο με τη μορφή «φετφά», δηλαδή θρησκευτικής γνωμοδότησης που στα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος έχει ισχύ νόμου, οι μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πως θέλουν να αντιμετωπίσουν τις κρατούμενες, με καλοσύνη ή βαρβαρότητα. Οι «σκλάβες του σεξ», όπως αποκαλούνται οι φυλακισμένες γυναίκες, μπορούν να βιαστούν αλλά δεν θα πρέπει να χωρίζονται από τα παιδιά τους.

Ακόμη πατέρας και γιος δεν θα πρέπει να έχουν σεξουαλικές επαφές με την ίδια «σκλάβα», ενώ εάν κάποιος έχει δύο «σκλάβες» – μητέρα και κόρη – απαγορεύεται να έχει επαφές και με τις δύο.

Οι τζιχαντιστές έχουν κατηγορηθεί από τον ΟΗΕ αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως σκλαβώνουν μέχρι και κορίτσια 12 ετών, ειδικά μέλη της μειονότητας Γιαζίντι, στο βόρειο Ιράκ. Οι Γιαζίντι για τα πιστεύω τους έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του μίσους για αιώνες, καθώς από τους ισλαμιστές θεωρούνται αιρετικοί και λάτρεις του διαβόλου. Πολλές γυναίκες Γιαζίντι αντιμετωπίζονται ως λάφυρα πολέμου και προσφέρονται σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ως δώρο ή πωλούνται ως «σεξουαλικές σκλάβες».

Σχολιάζοντας το «εγχειρίδιο» του βιασμού, ο ειδικός απεσταλμένος του Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, Μπρετ Μακ Γκουρκ, «αυτό τα αναδεικνύει όλα». «Φαίνεται το επίπεδο της οργάνωσης, της γραφειοκρατίας, των γνωμοδοτήσεων, των επιτροπών» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Reuters, τα έγγραφα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό για να κατανοήσουν πως μια μικρή τρομοκρατική οργάνωση έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σε μια περίπλοκη «επιχείρηση» που ελέγχει εδάφη και έχει προϋπολογισμό.
(tvxs)