Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΕνθουσιασμός στο Υπουργείο Οικονομικών για την πρωτοφανή υπέρβαση εισπράξεων

Ενθουσιασμός στο Υπουργείο Οικονομικών για την πρωτοφανή υπέρβαση εισπράξεων

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Κύματα ενθουσιασμού σκόρπισαν στο υπουργείο Οικονομικών τα προσωρινά στοιχεία των εισπράξεων Δεκεμβρίου, που δείχνουν εντυπωσιακή (έως και … απίστευτη) αύξηση στα φορολογικά έσοδα έναντι του 2014. Στην πλατεία Συντάγματος μάλιστα μιλούν για πρωτοφανή υπέρβαση εισπράξεων στο δωδεκάμηνο του 2015, της τάξεως του 1,9 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία αυτά έρχονται ακριβώς τη στιγμή που ξεκινά μία νέα δύσκολη διαπραγμάτευση, γεγονός που γεμίζει αισιοδοξία το οικονομικό επιτελείο πως έτσι θα «μαλακώσουν» οι δανειστές ως προς τις πιέσεις τους για λήψη πρόσθετων μέτρων.

Τα φορολογικά έσοδα τον Δεκέμβριο παρουσίασαν αύξηση πολύ πάνω από 10%, καθώς εισπράχθηκαν 595 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ενώ ο αναθεωρημένος στόχος για το 12μηνο του 2015 ήταν να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 49,5 δισ. ευρώ (χωρίς τα 3,6 δισ. από τα ANFA’s που αναμένει η κυβέρνηση από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες), τελικώς τα έσοδα ανήλθαν σε … 51,406 δισ. ευρώ! Καταγράφεται δηλαδή υπέρβαση (σε ταμειακή βάση τουλάχιστον) ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η «έκπληξη» στην πορεία των εσόδων οφείλεται στην υψηλή εισπραξιμότητα φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας, στην πολύ καλή πορεία του τουρισμού στη χώρα μας, στους ελέγχους για τον ΦΠΑ που αποκάλυψαν και τις ταμειακές μηχανές «μαϊμού» που χρησιμοποιούσαν ξενοδοχεία και εστιατόρια κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην απόδοση όλων των δημοσιονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς. Επιπλέον η υπερείσπραξη αποδίδεται και στην αύξηση των πωλήσεων ΙΧ αλλά και στην αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου τον μήνα Δεκέμβριο. (Newmoney)

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα