Αυξάνονται οι οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων προς την τοπική Δ.Ο.Υ. αγγίζοντας τα 440 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 2015

Σε 440 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα χρέη φυσικών προσώπων και επιχειρηματιών προς την Εφορία Χανίων στο τέλος του 2015 με τους οφειλέτες να αυξάνονται από 99.000 σε 100.000.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι εφοριακοί, χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται η δυσκολία των οφειλετών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ η υπερφορολόγηση φαίνεται να λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την εισπραξιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατέγραψαν τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνοδο. Ειδικότερα -όπως είχαν καταγράψει πριν από 3 χρόνια τα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ- στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 τα χρέη προς την Εφορία των Χανίων άγγιζαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έναν χρόνο αργότερα είχαν εκτιναχθεί στα 330 εκατομμύρια ευρώ.
Αντίστοιχα στο τέλος του 2014 οι οφειλές είχαν αυξηθεί κατά 30 εκατομμύρια ευρώ (360.000 ευρώ) για να φτάσουν στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 τα 440 εκατομμύρια ευρώ. Πού αποδίδεται αυτή η αλματώδης αύξηση τον τελευταίο χρόνο; Κυρίως στην υπόθεση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) του Νομού, οι οποίοι βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης.

OIKONOMIKH ΔΥΣΠΡΑΓΙΑ

Από εκεί και πέρα, όπως επεσήμανε η πρόεδρος των Εφοριακών Υπαλλήλων Ιωάννα Μπαχουντάκη μιλώντας στα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, η γενικότερη οικονομική δυσπραγία που επικρατεί έχει φέρει σε δύσκολη θέση έναν μεγάλο αριθμό πολιτών που αδυνατούν να είναι συνεπείς όπως παλαιότερα με τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Διευκρίνισε ότι μέσα στο σύνολο των 100.000 οφειλετών συνυπάρχουν μεγαλο-οφειλέτες με άτομα που χρωστούν μηδαμινά ποσά.

«Παρ’ όλες τις δυσκολίες πάντως η εισπραξιμότητα στα Χανιά, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, είναι ικανοποιητική διότι κινούνται κάποια χρήματα λόγω του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής που υπάρχει», σχολίασε η κα Μπαχουντάκη και πρόσθεσε πως αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι η υπερφορολόγηση που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια φέρνει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα ως προς την εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ειδικά, όπως επεσήμανε, στην κατηγορία των έμμεσων φόρων όπως τον Φ.Π.Α.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι μέσα στο συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία υπάρχει ένα ποσοστό χρεών, τα οποία χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης.
Πρόκειται για περιπτώσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που μπορεί να εμφανίζονται για σειρά ετών, μέχρι και 10 ολόκληρα χρόνια, ως οφειλέτες προς την Εφορία έως ότου γίνει εξαντλητική έρευνα και διασταύρωση στοιχείων για την περιουσιακή κατάστασή τους.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι εφοριακοί, οι διαδικασίες που απαιτούνται έως ότου χαρακτηριστεί μία περίπτωση ως ανεπίδεκτη είσπραξης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και γραφειοκρατικές, με συνέπεια να καθυστερεί πολύ η ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών και να παραμένουν οι περιπτώσεις αυτές για χρόνια στις λίστες των ληξιπρόθεσμων χρεών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ