ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΑσφαλιστικό: Ποιες αλλαγές εξετάζει η κυβέρνηση

Ασφαλιστικό: Ποιες αλλαγές εξετάζει η κυβέρνηση

Από

Ημερομηνία

Με όλα τα μέτωπα ανοικτά κινείται στη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Προχθές, οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης, όμως δεν άνοιξαν θέμα μείωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Το νέο ραντεβού κλείστηκε για το μεσημέρι της Πέμπτης (04/02), αντί του αρχικού σχεδίου να πραγματοποιηθεί χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντ. Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ρ. Ρέφερ και του ESM Ν. Τζιαμαρόλι αντέδρασαν στην αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα που προτείνει η κυβέρνηση και από την οποία εξοικονομούνται περίπου 550 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2016.

Ο κ. Κατρούγκαλος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ξεκινήσει συζήτηση μείωσης συντάξεων, κυρίως των επικουρικών. Παράλληλα, αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί νέο πλαφόν στην κύρια σύνταξη, που θα ισχύσει και για τους σημερινούς συνταξιούχους, κοντά στις 2.300 ευρώ (όπως προτείνει το προσχέδιο της κυβερνητικής πρότασης).

Ασφαλιστικό και φορολογικό πάνε «πακέτο» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας ότι κατά τη προχθεσινή συνάντηση άνοιξαν όλα τα θέματα, τόσο της εξασφάλισης της βραχυπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής (1,5% του ΑΕΠ έως το 2019), όσο και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος μέσω της δομικής μεταρρύθμισής του.

Οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν, αφορούσαν πάντως κυρίως στην αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα. Αν και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει εύκολα πίσω στο θέμα αυτό, στο τραπέζι μπαίνει το σενάριο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, από τα πολλά που συζητούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα στο υπουργείο Εργασίας, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ.

Ενστάσεις υπήρξαν και αναφορικά με το ύψος της εθνικής σύνταξης. Οι δανειστές θεωρούν πως η εθνική σύνταξη που εισάγει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου στα 384 ευρώ είναι υψηλή, ενώ ζητούν εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση. Σε διαπραγμάτευση μπαίνει και το εάν η Εθνική Σύνταξη θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση 15ετίας ή 20ετίας.

Τέλος, ενστάσεις εκφράζονται από την πλευρά των δανειστών για το ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης, κυρίως για τους ασφαλισμένους με λίγα έτη ασφάλισης, μεταξύ 15 και 20, οι οποίοι εκτιμάται ότι ευνοούνται με το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

Πρόσφατα άρθρα