ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΤσίπρας: «Αντιευρωπαϊκό» το κλείσιμο των συνόρων

Τσίπρας: «Αντιευρωπαϊκό» το κλείσιμο των συνόρων

Από

Ημερομηνία

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να στέλνει σαφή μηνύματα προς το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέκρινε το κλείσιμο των συνόρων και την άρνηση χωρών για επιμερισμό της ευθύνης, χαρακτηρίζοντας τέτοιες στάσεις ως «καθ’ όλα αντιευρωπαϊκές» και υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ.

«Η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη», είπε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί πλήρως τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό και το ίδιο περιμένει από τους εταίρους της στην ΕΕ.

«Η Ελλάδα θα διεκδικήσει, με όλα τα μέσα, την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ», είπε, τονίζοντας παράλληλα τους όρους της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και κυρίως τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της χώρας, καθώς και της συνθήκης της Γενεύης.

Ειδικά στην υπεράσπιση της συνθήκης της Γενεύης στάθηκαν και άλλα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, υποστηρίζοντας λίγο μετά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε σε επαναπροωθήσεις».

Κατά τα λοιπά, πολύ μεγάλη συζήτηση έγινε για τη διαχείριση του θέματος σε επίπεδο κυβέρνησης, κόμματος αλλά και κινήματος, αφού στόχος είναι η Κουμουνδούρου να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είτε αυτό σημαίνει τη βοήθεια στην παροχή σίτισης, είτε στην αξιοπρεπή παραμονή τους στην χώρα.

Σε επίπεδο κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανέβουν κι άλλο οι τόνοι, απέναντι στο τμήμα αυτό της Ευρώπης που κρατά σκληρή στάση, από την Αυστρία ως τις χώρες Βίζεγκραντ, προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης.

Στη συζήτηση, επισημάνθηκε άλλωστε ότι στην ΕΕ υπάρχουν αυτή την ώρα δύο αντιλήψεις, αυτή των χωρών που προαναφέρθηκαν και εκείνη της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της ανάληψης ευθύνης που εκφράζεται κυρίως από την Ελλάδα, και πάνω στην οποία θα συνεχίσει να δουλεύει η χώρα όλο το επόμενο διάστημα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι «ο συνδυασμός Ασφαλιστικού και Φορολογικού, όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά ελαφρύνει τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, με δεδομένο ότι το 54% των αγροτών δηλώνουν μέχρι 5000 ευρώ τον χρόνο και το 92% μέχρι 10000 ευρώ». Στο κόμμα, εξάλλου, επικρατεί η εκτίμηση ότι τα μπλόκα υποχωρούν και πως οι προτάσεις της κυβέρνησης ικανοποιούν τους αγρότες σε μεγάλο βαθμό.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, μπήκαν μία σειρά από θέματα, με τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να αναδεικνύουν το αριστερό πρόσημο πρωτοβουλιών αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκύπτουν από τα μνημόνια.

Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, εκτιμώντας ότι σηματοδοτεί μία αντίληψη κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και σε πρωτοβουλίες όπως αυτές για τα προγράμματα σίτισης, την σίτιση στα σχολεία, την καταπολέμηση της διαφθοράς και το μη κόψιμο του ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
www.real.gr

Πρόσφατα άρθρα