Τη συνέχιση από μέρους των Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων της μελέτης, η οποία θα προτείνει τρόπους αξιοποίησης των χώρων του παλιού Ψυχιατρείου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Τ. Βάμβουκας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. O κ. Βάμβουκας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι τοπικοί φορείς «δεν μπορούν να στρουθοκαμηλίζουν απέναντι σε ένα υπαρκτό πρόβλημα», ενώ επεσήμανε ότι «θα πρέπει να σταματήσει η σπέκουλα» σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για «λάθος χειρισμούς» αλλά και «υπαναχώρηση σε φοβικές αντιλήψεις». Η συζήτηση για το προσφυγικό στο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές που η ψυχραιμία χάθηκε με τη συζήτηση να διακόπτεται αρκετές φορές από τις κραυγές δημοτικών συμβούλων…

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο κ. Βάμβουκας ενημέρωσε το συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παραχώρηση τμήματος του παλιού Ψυχιατρείου στο Υπουργείο Αμυνας για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων εφόσον παραστεί ανάγκη. Ο δήμαρχος Χανίων επικαλούμενος την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, αλλά και την επιστολή που δέχθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δ. Βίτσα τόνισε ότι η απόφαση του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για παραχώρηση χώρου στο Υπουργείο Άμυνας αφορά ένα μικρό τμήμα. Απαντώντας στις βολές που δέχθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Απ. Βουλγαράκη υπογράμμισε ότι «οι πρωτοβουλίες του Δήμου δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά ενισχυτικές των προσπαθειών που είχαν γίνει παλαιότερα από τους τοπικούς φορείς, αλλά είχαν μείνει σε επίπεδο επιστολών». Ο κ. Βάμβουκας υπεραμύνθηκε της άποψης να υπάρξει μία πρόνοια για τη φιλοξενία προσφύγων, αν υπάρξει κάποιο μεταναστευτικό “κύμα” στα παράλια του Νομού, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στα σχέδια του Δήμου να μετατραπεί το παλιό Ψυχιατρείο σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Εκ μέρους της παράταξης Σκουλάκη ο Δημήτρης Λειψάκης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι για μία ακόμα φορά, στο θέμα της διεκδίκησης του παλιού Ψυχιατρείου «ακολούθησε τον μοναχικό δρόμο, αγνοώντας τους υπόλοιπους φορείς όπως η Αντιπεριφέρεια, με συνέπεια να χάνεται ο στόχος και ο χώρος να παραχωρείται από το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Ο επικεφαλής της παράταξης “100/5” Αρης Παπαδογιάννης τόνισε ότι η ανακοίνωση του θέματος δρα αρνητικά τώρα που ξεκινά η τουριστική περίοδος. Ο ίδιος ανέφερε ότι «απαιτείται άμεση και δυναμική αντίδραση απ’ όλους τους τοπικούς φορείς» ώστε να σταλεί το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «οι τοπικές κοινωνίας δεν παραμυθιάζονται».

Διαφορετική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της “Πρωτοβουλίας Πολιτών” Γ. Σαρρή καλώντας τον Δήμο να μείνει μακριά από φοβικές αντιλήψεις. Επικαλέστηκε δε επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσα προς τον δήμαρχο που διευκρινίζεται ότι το Ψυχιατρείο θα παραχωρηθεί στον Δήμο, το Κέντρο Φιλοξενίας θα δημιουργηθεί -εφόσον χρειαστεί- με έξοδα του Υπουργείου και θα λειτουργήσει προσωρινά, ενώ στη συνέχεια θα παραδοθεί στον Δήμο.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Ν. Παπαντωνάκης υποστήριξε ότι η φιλοξενία μεταναστών δεν αποτελεί πρόβλημα για την τοπική κοινωνία ούτε αναιρεί τα σχέδια για την αξιοποίηση του χώρου. «Τι θέλετε δηλαδή να πετάμε τους πρόσφυγες στη θάλασσα ή να τους σπρώχνουμε από τα καράβια όπως έκαναν οι Αγγλοι και οι Γάλλοι στους δικούς μας πρόσφυγες το ’22;», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο Δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει και το Ψυχιατρείο αλλά και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Ο επικεφαλής της “Ανταρσία στα Χανιά” Σ. Ρίζος επεσήμανε ότι «η Ευρώπη των δικαιωμάτων έχει πάψει να υφίσταται και κάποιοι θέλουν να πάψει να υφίσταται και η Κρήτη των δικαιωμάτων, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα και οι καρέκλες κάποιων».

Χανιώτικα Νέα