Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το φαινόμενο οφείλεται στον ζεστό και ξηρό χειμώνα, ενώ η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας εδώ και λίγες ημέρες διενεργεί αυτοψίες ώστε να διαπιστώσει την έκταση του προβλήματος.Aυτό που έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής είναι ότι έχουμε πρόβλημα στην παραλιακή ζώνη από Χανιά μέχρι Καστέλι, αλλά ακόμα δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για όλο τον Νομό. Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε αυτοψίες στο Σέλινο και τον Αποκόρωνα ώστε την Παρασκευή να έχουμε μια πλήρη εικόνα», σημείωσε, μιλώντας στα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, η διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων Μαρία Μυλωνάκη. Σε ό,τι αφορά την παραλιακή ζώνη και συγκεκριμένα την ποικιλία της λιανής ελιάς, τόνισε ότι το πρόβλημα εκτιμάται σε 20- 25%, ενώ στην ποικιλία της τσουνάτης δεν μπορεί ακόμα να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς καθώς είναι πιο όψιμη. Παράλληλα -ανέφερε- η Υπηρεσία θα προχωρήσει σε μια σύγκριση και συσχετισμό του φαινομένου με την περυσινή χρονιά ώστε να ελεγχθεί σε ποιες περιοχές είχε υπάρξει αυξημένη παραγωγή και κατά συνέπεια φέτος δεν αναμένεται κάτι αντίστοιχο.

ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΞΗΡΑΣΙΑ

Πού όμως αποδίδονται τα προβλήματα της καρπόδεσης; «Η ελιά για να δημιουργήσει άνθη θα πρέπει να περάσει μια περίοδο -για την κορωνέικη υπολογίζεται σε 180 ώρες- με θερμο- κρασίες κάτω από 7 βαθμούς. Αυτό πρέπει να γίνει τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο. Εκεί γίνεται η διαφοροποίηση των οφθαλμών και οι καταβολές των οφθαλμών δημιουργούνται τον Μάιο – Ιούνιο. Αν η καταβολή αυτή θα γίνει ανθοφόρα ή φυλλοφόρα εξαρτάται από τις θερμοκρασίες και την υγρασία που υπάρχει κατά τους χειμερινούς μήνες. Αν πάλι οι θερμοκρασίες είναι κάτι ενδιάμεσο μπορεί να δημιουργηθούν οφθαλμοί οι οποίοι όμως θα δώσουν ατελή άνθη, δηλαδή θα λείπει είτε το αρσενικό είτε το θηλυκό», εξήγησε ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Κώστας Χαρτζουλάκης.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι το 2013 είχε παρατηρηθεί μια παρόμοια κατάσταση (με το πρόβλημα τότε να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις και την παραγωγή να σημειώνει μείωση κατά 70% πανελλαδικά), όταν οι θερμοκρασίες τους χειμερινούς μήνες στα Χανιά ήταν κατά 4 με 5 βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ετών και οι βροχές είχαν σταματήσει από τις 28 Ιανουαρίου. «Νομίζω ότι κάτι τέτοιο συνέβη τώρα. Φέτος οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλότερες τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, ενώ και οι βροχές σταμάτησαν πολύ νωρίς. Δυστυχώς παρατηρούμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Από τη μία δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες κι από την άλλη έλλειψη βροχοπτώσεων», σχολίασε ο κ. Χαρτζουλάκης. Επεσήμανε δε την ανάγκη να υπάρξει καταγραφή του προβλήματος από αρμόδι- ους κρατικούς φορείς ώστε εφόσον η παραγωγή επη- ρεαστεί και είναι μειωμένη οι παραγωγοί να μπορούν στη συνέχεια να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ